Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Buchty bez mléka a bez vajec.

Ano, i vegani a lidé alergičtí na mléko a vejce občas mají chuť na klasické buchty.  Ne nutně extra zdravé, protože pak už se vzdalujeme původnímu vzoru na míle daleko. Kynuté buchty překvapivě rozhodně problém nejsou a pokud přimhouříte oči a přidáte na oříškách, zvládnete i chutné šneky.

Samozřejmě, na tvaroh ani nemyslete, slyšela jsem sice o sojové variantě, ale podobné experimenty jsou pro mě zatím za hranou mé představivosti. Nebudu vám nalhávat, že jsem propadla veganství, ale myšlenka na uskromnění se má určitě něco do sebe. Mléčný průmysl opravdu není samý šťastný jednorožec… a samozřejmě, také při zdravotnách omezeních se také hodí vědět, jak se obejít bez některých surovin. Buchty sklidily na IG úspěch, tak vás doufám recept potěší, nejde rozhodně o nic sofistikovaného.

Na základní kynuté těsto na přibližně 30 vláčných minibuchet nebo šneků si připravte:

  • 250 g rostlinného mléka (preferuju ořechová)
  • lžíce rumu (toho opravdového)
  • 70 g změklého tuku/65 g oleje (viz poznámka o tucích níže, z olejů je ideální kombinovat slunečnicový a ořechový olej 2:1)
  • 90 g krupicového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 15 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
  • 5 g soli
  • 500 g hladké mouky

___

povidla, maková náplň, nahrubo nasekaná čokoláda – podle velikosti buchet, cca lžička až dvě na každou

(džem vytéká, jak je znát na dvou vyteklých buchtách)

další olej a rum na potření

Postup

Do mísy robotu dejte tekutiny, droždí, mouku a zbylé suroviny. Nechte uhníst hladké těsto, nebude zcela kompaktní a modelínovité, ale nemělo by rozhodně téct a mělo by držet tvar, když ho sesunete na jedno místo.

Nechte vykynout přes noc v lednici (bude se s ním lépe pracovat), nebo cca hodinu- hodinu a půl v pokojové teplotě , (zejména na šneky je užitečné ho i po kynutí v teple zchladit v mrazáku – nebo alespoň tu roládu, aby z ní všechno nevyteklo a dobře se roztíralo).

Rozválejte, rozkrájejte na čtverečky, poklaďte povidly nebo vychlazenou makovou náplní (ne, nepotřebujete mléko, tato funguje dost dobře s jakoukoli tekutinou) a každý raneček švem dolů položte na vymazaný pekáč. Nechte buchtám trošku prostoru k růstu. Nedoporučuju džemy, jsou sice chutné, ale vodnaté a při pečení mají tendenci vytékat. Pomažte tukem a nechte nakynout asi 30 minut v teple, nebo v lednici přes noc. Pečte přibližně 30 min na 180 stupňů, po upečení pomažte rumem se troškou ořechového mléka.

Pro skořicovou variantu budete potřebovat na půlku těsta asi 50 g tuku a k tomu ořechové „máslo“, tedy rozmělněné ořechy také cca o váze 60 g. Ořechy jsou sice tučné, ale různé druhy různě, tak k tomu přihlédněte při výběru. Miluju vlašské, arašídové, mandlové….. A dále cca 100 g cukru a 1-2 lžičky skořice. Vše spolu utřete a rozetřete na rozválené těsto (náplň může bvýt poněkud tužší, záleží na použitém tuku, proto je fajn těsto mít trochu vychlazené).
Množství náplně je na vás, přiznávám, že jsem spíše příznivec většího. Pečte podobně jako buchty, po upečení nepotírejte rumem (jestli chcete, můžete:)), raději si připravte rumovou nebo „jogurtovou“ cukrovou glazuru.
To vezmete lžíci citronové šťávy nebo rostlinného nejogurtu a za stálého míchání po lžičkách přisypáváte moučkový cukr, dokud nevznikne pastovitá konzistence, kterou rolky pocákáte.

 

V kapitole pečení, veganství a bezmléčná dieta patří speciální zmínka tukům. U kynutého těsta nemusíte nějak zvlášť řešit náhradu vajec, těsto vám podrží lepek, ale tuk, to je chuť a vláčnost.
Totiž, jednodruhové oleje jsou většinou tekuté a tudíž těsto z nich také řidší, o chuti ani nemluvě. Pokud mluvíme o křehkých a sušenkových těstech, s oleji si nevystačíte a budete potřebovat nějaké tužší tuky, u kynutých těst zvládnete i jednodruhový olej, ale práce bude o poznání příjemnější s nějakou směsí vyladěnou konzistenčně cca jako máslo, totiž margarínem. Ty se bez palmového oleje bohužel shánějí těžko (právě podíl tohoto tuku je dělá máslu podobné).
Když to vezmu pohromadě, palmáč nepalmáč. Z bio alternativ se nabízí Alsan, z běžného supermarketu například některé z čistě  rostlinných Ram (ty se 70% obsahem tuku, například ořechová je celkem jedlá a bez mléka), z levných velice palmových kalibrů ovoněných máslovým aromatem je to třeba Promienna nebo Sarina (3/4 tučná, nikoli ta k mazání).  U tohoto receptu, ale také třeba třených těst ovšem dobře vystačíte i se slunečnicovým olejem, v lepším případě se směsí s lískovým nebo ořechovým, to je i velice chutné.
Vybírejte podle chuti a svědomí, palmový olej není nic skvělého co do zdraví a zejména etiky pěstování původní suroviny, tedy palmy olejné.
Sama jsem měla za rok spotřebu margarínů za rok zcela minimální, dá se obejít dobře i zcela bez nich.

_________

Poznámka pod veganskou čarou (pro „pouhé“ mléčné alergiky):
Moje praktické poznatky o margarínech vychází už z dob, kdy alergiemi (zvlášť na mléko a zvlášť na vejce, v jednu chvíli se vyskytla mi kombinace obého plus lepek a další potraviny) trpěla půlka příbuzenstva a i babičky hledaly způsob, jak upéct „jako s máslem“. Přitom nikoli nutně vegansky, bez palmového oleje atd. Tudíž se nabízelo sádlo, které funguje skvěle, ale s tím měli někteří problém, a přepuštěné máslo – ale to u silné alergie na mléčnou bílkovinu doporučuju zkoušet velmi opatrně. U nás už po čase nevadilo a chutná samozřejmě s přehledem nejlíp, má i výborné vlastnosti pro pečení a další užití v kuchyni. Vegetariánské je, veganské nikoli, to je zřejmé.

klíč k dobré babce – náplně tolik, kolik je těsta. Sem šlo na 460 g těsta 350 g náplně, a klidně by to sneslo těch 10 dkg navíc:)

 

 

 


Related Posts

Burger housky po vegansku

Burger housky po vegansku

  Zní to trochu zvláštně, já vím. Najde se sto a jeden chytrolín, který vám vysvětlí, že na hamburger je přece potřeba maso, tak proč se obtěžovat. Ale i vegani a vegetariáni si semtam chtějí dát karbanátek v housce a obvyklá raženka je pro tento účel […]

Banánový dort (varianty: vegan – bez lepku)

Banánový dort (varianty: vegan – bez lepku)

Je mi jasné, že si ťukáte na čelo. Nejsem snad mášlový apoštol? Nuže, od doby, co mám dítě, se musím alespoň částečně některým potravinám vyhýbat. A když už jsou dva lidi včetně oslavenkyně na bezmléčné dietě, jeden na bezlepkové a další na bezvaječné, stojí za […]



29 thoughts on “Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky”

  • Chci se zeptat jestli můžu těsto předpřipravit, nechat kynout v lednici a postupně skrz celý týden odebírat jako u receptu kynuté briošky/babka/koláče?

      • Mockrát děkuji za rychlou reakci. Už jsem tedy zadělala na těsto, takže v případě že dostanu chuť na rebarborové koláče nebo šneky, bude to už jen otázka minut. Děkuji

  • Zdravím, nevím proč… Těsto mi furt teče, tak jsem přidala mouku a pořád, tak jsem to dala vykynout, tak jsem teda zvedava co z toho bude…:-(

  • Krasny recept, urcite vyzkousim! Bude nejak extra vasito, kdyz vynecham rum? Doma nepijeme a kupovat flasku rumu se mi nechce 😀 Ani nejsme ted v CR, takze k sousedum zabehnout nemuzu 🙂

    • Neva! Ale ovoní to hezky, dala bych aspoň víc vanilky nebo kůry, případně přistrouhat tonka…

      • Dobrý den, vřele doporučuju váhu dokoupit, bud soehnle page profi, ktera vazi do 15 kg s citlivosti na g, voz je skvele v tom, ze zadelate i velkou davku testa klidne vse primo v jedne velke tezke keramicke mise, nebo kapesní od orionu, Váží sice jenom do 500 g, ale pokryje k kafe – desetinky gramu a vejde se všude.
        jinak na internetu jsou různé konvertory, oleje to vychází cca 71 g, mléka cca 241 g.

  • Nejlepší buchty! Jiný už nedělám! Úspěch zaručen! Dneska jdu na šneky, budou úžasní, nemůžu se dočkat. Těsto je tak výborný, že by se dalo jíst i bez náplně…:-D Včera jsem pekla buchty z dvojité dávky, večer zaděláno taky skoro z dvojité. Jsou vždycky skoro hned pryč…:-D Nikdy nezapomenu na ru radost, když jsem je dělala poprvé, jak byly úžasný. I zkušené pekařky klasických buchet či mlsné huby se oblizují. Jako bych já byla ta zkušená pekařka…:-D Moc děkuji za VYNIKAJÍCÍ RECEPT…:-)

    • dekuju moc za zpravu a jsem nadsena, ze se tak dari:) mne taky dost zlepšily kvalitu zivota:()

  • Zdravím, buchty vypadají luxusně a mám chuť je vyzkoušet, neboť mám alergii na mléko a vejce. Jenže bohužel jsem i celiak. 🙁 Myslíte, že by šly buchty i z bezlepkové mouky? Obecně mám s bezlepkovými veganskými kynutými recepty dost špatné zkušenosti, nikdy mi nic nevyšlo, proto se ptám, zda-li nemá někdo zkušenost. Díky moc.

    • Uprimne musim rict, ze pokud to ma byt podobne klasice, je lepsi (kdyz se da) veganskou a bezlepkovou dietu nekombinovat. Ve vasem pripade chapu, ze jinak nelze, ale radsi nez delat veci napul, je nekdy lepsi zkusit neco jineho… nicmene pokud to preci jen chcete zkusit, doporucim nechat prvni kynuti v chladu a tvarovat studene testo.

      • :D..to jste mne ppbavila-tim,ze sw neda. Ja tak varim,pecu uz pul roku bez problemu ;). Nerikejte nejde,kdyz s tim nemate zkusenost a bojite se toho jak cert krize.
        Takze ja dala klasic Jizerku hladkou,delam z polovicniho mnozstvi. Dle ingredienci bylo testo tuzsi,ale pridala jsem vodu a hned lepsi. Pro bl testa,dpporucuji radeji delat kvasek-rostlinne ohrate mleko,cukr a kvasnice zvlast a plus pridat vejce . At se povede. Ja v to verim taktez 🙂

        • Tak skvělé! Já si nmyslím, že se nedá, ale chce to nějaké dovednosti a schipnost, odhadu, pristě vy jste už šikovný pokročilý pekař, ale někdo kdo jen vymění jedno za druhé a neví, jak to přizpůsobit, úspěchu nedojde. Děkujeme za doplnění komentáře a odhadu, jak na to, to se hodí!

  • Díky moc za recept. Musím vyzkoušet upéct pro neteřinku veganku.:) Jste mou inspirací.:)

    • O čem mluvíte? Máte nějaký osobní problém se skořicovými šneky? Nebo slovy “bez mléka” či “vegan”?
      Nic odpudivého neshledávám na fotkách v diskuzi, kromě jednoho nakyslého komentáře;)

  • ahoj, urcite skusim. len som malinko prekvapkana,ze nie su kvaskove 🙂 pojdem do kvaskovych, skusim dat o nieco viac tuku miesto vajec, som zvedava,co z toho vylezie 🙂

  • Vaše stránky znám už dlouho a přiznávám, že na ně tak moc často nechodím. Teď jsem ale moc mile překvapená veganským receptem ! Super!
    Díky mé dceři jsem pochopila, že kasein v mléce nám způsobuje velké zdravotní problémy, proto jsme mléko zcela vyřadili. Stále hledám způsob jak si i bez mléka dopřávat dobrůtky. Děkuji za tento recept, vyzkouším a doufám, že veganských receptů bude více 🙂

    • Pozor, nejde jen o kasein, mlecna bilkovina je slozitejsi tema:) ale tesi me, ze vas to tesi, vetsina receptu se da do bezmlecne snadno prevest, princip je tu nastineny…

  • Zvládla jsem upéct buchty,
    které miluju, ale jsem úplný antitalent.
    Právě jsi mi změnila život.
    Velké Díky.

    • To jsem moc rada! Verte, znam ten pocit, kdy to neslo a najednou jo… ta radost! Diky za komentar.

  • Tyto buchty jsem sice ještě nezkoušela, ale můžu přidat svoji zkušenost s bezmléčným pečením. Docela často dělám tvoji úžasnou vánočku. Tuk používám Stellu extra. Osvědčilo se mi pomalu ji rozpustit a pak jak zchládne, tak kastrolek nahnu a ona mi z toho vyteče „voda“ (ztuhlej tuk drží na dně). Podložím utěrkou, nebo o něco opřu a zapřu, aby vyteklo všechno. Těsto tím pak není „naředěný“. Krásně kyne, nerozjíždí se (v chladu ovšem).
    A místo mlíka někde používám i jenom vodu ( spíš u nekváskových těst), nebo i rýžovýho zajíca (kváskový, kvasnicový i prdopečový těsta).
    Ať se daří:-)

    • Diky Jani, ono kdyz se necha jen povolit, funguje porad podobne jako ta maslova emulze, ale lzei jak pisete, jasna vec:) vysledek je jeste tucnejsi a o neco vlacnejsi.

  • Vyzkoušeno, buchty mně mile překvapily. Doma žádný problém s alergií na mléko nebo vejce nemáme ,nicméně naše starší dcera si pohrává s myšlenkou být vegankou.
    Do těsta jsme daly po domácku vyrobené makové mléko a místo másla jsme použily slunečnicový olej . Těsto nám kynulo hodinu a půl , udělaly jsme povidlové a čokoládové buchty. Těsto mi přišlo lepivější než „normální“ těsto, po upečení potřeno makovým mlékem s rumem. Snědla jsem dvě buchty, které mi chutnaly, pokud bych nevěděla, že jsou veganské tak bych si myslela, že někdo šetřil vejci, to, že v těstě není kravské mléko by mně nenapadlo. Takže za mně dost dobrý!!
    Děkujeme za recept, který určitě zopakujem a třeba i s jiným rostlinným mlékem.
    Chvalová Zdeňka

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *