Kvasové vafle

Kvasové vafle

Kvasové vafle už jste určitě dělali. A jestli ne, udělejte. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což znamená, že máte přebytky… A ty právě do kvasu hezky zužitkujete.

Pokud nemáte předdělaný kvas, můžete si ho buď udělat a přimíchat těsto, nebo umícháte těsto z mouky, vody a dalších surovin – ovšem bez sody, která reaguje až na kyselost, a případně bez vajíčka, aby vám ladem nestálo rozkleplé celou noc v teple. To někteří lidé mohou hůře snášet. Obojí přidáte ráno.

Takže jak? Na 10 vaflí potřebujete:

  • 200 g přebytečného kvasu
  • 240 g mléka (klidně rostlinného)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • 1 g sody (smícháte s moukou)
  • špetka soli
  • vanilka

Vše spolu promíchejte, nechte klidně chvíli stát – v případě potřeby dořeďte tekutinou. Pak už jen lijte na vaflovač – asi jako na fotce – a nechte 3-4 minuty péct. Já osobně pro větší křup a vůní ráda občas potřu plotny máslem navíc, ale nemělo by to být nutné. A jestli chcete, klidně to zkuste někdy bez sody, ale já přeci jen radši nadýchanější lívanečky.

A recepte, když nemáte připraveny kvas, ale k snídani chcete vafle bez velkého rozmýšlení a vážení?

Na linku si dejte mísu a v ní smíchejte:

  • 340 g mléka (klidně rostlinného)
  • lžíci nebo dvě kvasu z lednice
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 280 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • špetku soli
  • vanilka

Bokem si připravte jedno vejce – nerozkleplé:) a do mističky 20 g mouky smíchaných s 1 g sody.
Jestli se vajíčka nebojíte, klidně ho lupněte rovnou večer, u panettone to ostatně tak taky je.
Ráno přimíchejte klidně jen ruční metlou poslepu vajíčko a moučno-sodovou směs, než se vaflovač nahřeje, dál už to znáte.

Podávejte s ovocným rozvarem, džemy, jogurty, čerstvým ovocem – podle chuti a sezóny. Dobrou chuť!

 

 


Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



67 thoughts on “Kvasové vafle”

  • Kvůli těmto vaflím jsem před pár měsíci koupila nový multifunkční toastovač a dělám v tom snad víc vaflí než toastů. Jsou skvělé. Z plné dávky udělám tak 8 vaflí, ale většinou dělám polovinu. Kvásek mám žitný a i mouku dávám částečně žitnou a částečně špaldovou – v poměru podle toho, jak se mi to zrovna do misky nasype
    Teď jsem před dovolenou chtěla udělat vafle, ale nestihli bychom spotřebovat celé mléko, tak jsem místo toho koupila malé kysané podmáslí. Můžu jen doporučit! Dala jsem mouku 50:50 žitnou a pšeničnou špaldovou, nepoužila jsem sodu, nechala jsem to přes noc kynout pomalu v lednici… a stejně byly krásně nadýchané a i chuťově mi přišly lepší.
    Jednou jsem dělala vafle návštěvě s intolerancí laktózy a místo mléka jsem dala vodu. Stále byly moc dobré a vhodné na sladkou variantu, ale byly takové chlebovější a příště je možná zkusím s volským vokem a šunkou.

    Děkuji za skvělý blog

  • Ďakujem za recept a praktický nápad, ako nemrhať surovinami. Veľmi chutný vedľajší produkt vedenia kvásku, u nás ako lievance. Už vidím, ako sa tento recept v našej domácnosti zaradí medzi jagavé stálice. Pekný deň

  • teda reknu vam, chleba mi jeste nejde, jak si predstavuju, ale diky tem waflim si ten kvasek udrzovat budu:) je to parada a je to presne jako testo co delala pani v karvine v mem detstvi, prodavala gofry s domavi slehackou, ananasem z plechovky, polite cokoladou. a tohle je presne ono. moc dekuji za skvely recept!

    • chleba časem taky bude a úplně jste mi udělala chutě na tyhle retro gofry, mňaaaam!

  • Dobrý den, v únoru jsem si založila kvásek LM a ze zbytků vždy dělám Vaše vafle, jsou výborné, syn (téméř 3r) je miluje, dělám je s rostlinným mlékem i máslem kvůli jeho alergii BKM, LM dávám stejnou gramáž jako máte v receptu, neředím a vždy vyjdou skvěle. O Velikonocích jsem pekla Vaše mazance z LM a bylo to nebe v hubě. Díky za recepty. A.

    • Děkuju moc! On ten waflovač roztlačí i mérně hustějšín těsto, na lívance byto asi doředit chtělo. děkuju moc za důvěru i komentář, jste šikovná!

    • Klidně stejně, ale bude to chtít promíchat s tekutinou v mixéru a trošku doředit:)

  • Dobrý den, děláte vafle z pšeničného kvásku? Použil jsem žitný a nemám je na řezu tak pěkné.
    Děkuji za odpověď

    • Dobrý den, převážně z pšeničného, pokud použiju žitný, jsou hutnější. Nebo ho dám půlku.

  • Ďakujem za recept – prosím šlo by to aj vo vaflovej forme v rúre? Treba nejak upraviť postup?

    • Dobry den, nemám skúsenosť, hádám len, že sa čas pečenia predlži, keďže nebudú rozžhavené železá.

  • Dobrý den, chci se jen zeptat, když mám v ledničce zbytky ze zakládaného kvásku, které jsem postupně odebírala ze sklenice s nově založeným kváskem (6 dní), mám vzít 200g toho „kvasu“ z lednice? Nebo si musím udělat rozkvas?
    A jestli stačí z lednice, mám tedy těsto na snídani dělat večer a nechat v lednici, nebo až ráno?
    Děkuji předem za odpověď a omlouvám se za hloupé otázky, je to můj první kvásek, tak dost tápu.. 😀

  • Hezký den,
    mám jeden dotaz. Jak moc mohu kombinovat kvásek a třeba pohankovou mouku ? S kváskem se teprve učím pracovat, 2 dny mi kvasí, pak jakoby usnul. Takže přebytků mám na dvě zavařovačky a ráda bych ho nějak zužitkovala.
    Děkuju za odpověď.

    • Na ty wafle klidně použijte i pohankové přebytky, ale doporučuju aspoň nějakou pšenici pak přidat… případně krmit celkově mnohem menší množství, ať těch přebytků není mnoho.

  • Dobrý den, občas jsou vafle gumové. Dokonce i z jedné várky mám pár krásně křupavých a pár gumových. Nevite čím by to mohlo být? Děkuji moc. Sona

    • Zalezi, jestli se znovu rozpali stroj. Kdyz se naliji do vychladleho (zchlazeneho jeste predchozim testem), dele trva, nez se propecou a zgumovi?

  • teda… takhle jsem se při snídani snad nikdy nenacpala! vafle jsou luxusní.. vevnitř krásně nadýchané a zvenku příjemně křupavé moc děkuji za recept! ps pro ostatní vegánky: recept jde krásně zveganizovat. vynechala jsem vejce a ostatní ingredience živočišného původu nahradila rostlinnými a voilà

    • Jé! Super, děkuju moc za zprávu! Taky jsem ho ozkoušela i v nutně veganské variantě s různými verzemi olejů, mlék a trochy kvasu místo vejce navíc.

    • Tak to je super zpráva! Já jsem dnes večer s dětmi visícími mi na nohách zadělávala těsto na vafle a při míchání jsem si uvědomila, že nemám už ani jedno vejce 😀 Rozhodla jsem se to tedy risknout bez něj a ráno se uvidí. Dáváte mi naději, že se přece jen děti sváteční snídaně dočkají 🙂

  • Děkuji za skvělý recept. Lepší vafle jsem nejedla. Pekla jsem je teda cca 7 minut, protože po 4 minutách mi uvnitř přišly ještě nedodělané.
    Těším se až vyzkouším víc Vašich určitě stejně skvělých receptů.

  • Dobrý deň,
    Prosím vás, 200g kvasu znamená napr. 200g kvasku zo zakladania? Čo sa zvýšil po odobraní 1 polievkovej lyzice, ktorú som dala do chladničky?
    Ďakujem.
    Zuzana

      • Prepáčte som začiatočník, takze nie 200g kvasku zo zakladania…. ako si pripravím rozkvas? Chcela by som spotrebovať to čo mám zo založenia kvasku . Ďakujem za odpoved 🙂

  • Zdravím, takže, pokud nemám připravený rozkvas, musím dát s kváskem těsto kynout večer… Co kdybych chtěla dělat lívanečky k obědu a ne k snídani?
    Stačí založit ráno, aby bylo k obědu? Mám teď tak polovinu přebytku toho co bych potřebovala na recept… 🙁
    Ps, když nemám vaflovač, můžu z toho dělat normálně jen lívance, že 😀
    Děkuji

  • Juli, vyšly nádherně děti mi je braly pod rukama. Vaflovac máme stejný a pekla jsem teda o trochu dýl.

  • Dobrý den, jsem ještě docela kvaskovy začátečník, takže se raději chci ujistit. Když mám v lednici přebytky z omlazování po dovolené (zdají se celkem aktivní, nabublane, včera už lezly ze sklenice i přes utažené víčko), tak mám postupovat jak? Smichat 200 g přebytků se vším ostatním, dát do lednice a ráno péct? Nebo smíchat a rovnou péct? Nebo jak? Omlouvám se, nejsem to nějak schopná pochopit

    • Obojí je možné:) jen do lednice radši pozor, může probublat – chce to dost velkou mísu.

  • Má smysl nahradit prášek do pečiva jedlou sodou? Soda by měla reagovat práve s kyselým prostředím ale upřímě zatím se mi to moc průkazně nepodařilo v žádném receptu nahradit.

  • Udělala jsem vafle přesně podle receptu a jsou senzační. Jediný recept na sladké vafle, který mi chutná, jinak je dělám jen slané se sýrem a šunkou. Dík za recept, sbírám odvahu na croissanty, sladký kvásek zatím moc nespolupracuje.

    • Díky za zprávu! Slané wafle zní taky bezvadně. Sladký kvas je dost mrcha, tak počkejte, až bude dost sil u vás i v kvasu, to nikam nespěchá:)

    • CESTO NA CROISSANTY ODPORÚČAM TOTO: https://www.youtube.com/watch?v=YvJrRe0sXmQ
      Pod videom nájdete v poznámkach presný recept. Ja som si gramy u múky a cukru máličko upravila, lebo cesto je neutrálne (pre mňa bolo bez chuti – dá sa z tohto cesta urobiť aj napr. so syrovou príchuťou, naslano), ale ja som chcela sladké tak som dala múky 140g a cukru cca 65 – 70g a vtedy boli nasladlé akurát 🙂 Ak by ste pridali len cukor a neubrali z múky cesto je lepkavé a zle sa s ním robí, po ubratí múky je to super.

      CROISSANTOV som sa veľmi BÁLA (doteraz som piekla len max.1x za rok, lebo to neviem), ale je to SUPER ĽAHKÉ. A je jedno akú hladkú múku použijete či obyčajnú pšeničnú alebo pšeničnú hladkú na kváskovanie, výsledok je rovnaký . Kvások mám len RAŹNÝ, žiadny sladký kvások netreba! Veľa šťastia

      • ďakujeme za tip. a pošlete aj fotku, ako vám vyšlo? ja musím povedť, že na základe mnohých reklamácií si netrúfam odporúčať paušálne ražný rozkvas u ktorého nie je skúsenosť, že dobre prekvasí aj pšenicu, ale ak to niekto má na svopojom oskúšané, tak prosím. moj to znesie, ale chuťovo mi prídu kyslejšie. ak vám ale funguje, tak super:)

        inak u croissantov ide skor o postup, ten majú všetky dobré recepty podobný, pomery si prípadne upravíte podľa chuti,

  • Nemam vaflovac, ale zkusila jsem podle Vaseho receptu na vafle udelat livance a musim rict, ze byly vynikajici. Dekuji za inspiraci 🙂

    • Děkuju za zprávu šÁRKO,
      jsem moc ráda, že se daří:) jak se povedly ty croissanty?

      • Tentokrát mi tak nelistkovaly, spíš byly loupákové, ale chuťově i přesto skvělé a nezbyl ani drobek 😉

  • Dobrý den, je možné si kvas připravit 12 h předem, ze lžíce kvasu, 100 g mouky, 100 g vody a nechat přes noc do rána? Díky moc 🙂

    • Dobrý den. Děkuji za skvělé stránky! S kváskem (žitným) na chleba pracuji. Uchovávám si ho v lednici. Moc ale nerozumím těmto 200 g kvasu z receptu.. Jak jinak ho lze připravit než tím, že si večer před tím rozkvasím lžíci kvásku z lednice s moukou a vodou? Nebo je to myšleno tak, že si několik dní dopředu budu na kuchyňské lince pomalu kvasit a živit nový kvásek (třeba pšeničný) až do požadovaných 200 gr? Moc děkuji a pěkný den!

      • Dobrý den Moniko, jde o to, že si buď připravíte předem kvas 1:1 jako obvykle, nebo schraňujete z různých oživovacích/zakládacích pokusů postupně v lednici.

  • Dobrý den, díky moc za skvělý recept! Jsou vynikají, jsem nadšená, všem moc doporučuji ☺
    Dělala jsem z celozr.žitného kvasu a mouku napůl špaldovou hladkou se špaldovou celozrnnou Pernerku..
    Díky a krásné svátky Vám přeji

    • Dobrý den, mám úplně obyčejný 3v1 z Lidlu, kdybych kupovala znovu, brala bych klidně zas kombinaci, ale ideálně s větším výkonem/regulovatelným, jsou i takové:)

  • Dekuji za recept,jhned vyzkousime … tedy este musim koupit vaflovac 😀 Nahodou tip na dobry vaflovac nemate? Moc dekuji a preji pohodovy advent!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *