Skip to content
Maškrtnica
  • Recepty
    • Vánoce
    • Chléb z kvasu
    • Chléb a pečivo z droždí
    • Pečivo z kvasu
    • Sladké pečivo z kvasu
    • Nekvašené pečení a další recepty
  • Články
  • Podcast
  • O mně
  • ZA PECÍ
  • Kurzy
    • ESHOP
    • Košík
    • Pokladna
    • Můj účet
    • INFO
  • Kontakt
  • Search here

INFO

Obchodní podmínky

  • instagram
  • twitter
  • facebook

-

Někdo drží ženské kruhy, já všelijaké peka Někdo drží ženské kruhy, já všelijaké pekařské obdélníky. A na tenhle budu obzvlášť ráda vzpomínat - na svatby už nepeču léta, a  1600-1800 koláčků bych dělat sama nechtěla, ale jedna z mých kurzistek měla super nápad - já to připravím, ony se s přítelkyněmi prostřídají. 

A bylo to nejlepší! Maminky, tchyně minulé i budoucí, babičky, sestry, švagrová, kamarádky... Všechny přišly. Povídalo se, sdílelo, jedlo, pilo, upekly stovky cukrových bomb, dokonce i svatební písně se zpívaly, ba i trojhlasy retro hitů! 
Dojala jsem se. Nejen nevěsta, ale i její okolí prochází přerodem a změnou rolí. A pečení koláčků pak nabývá dalších významů❤️

Jinak skvělý recept má @megvkuchyni, já trochu upravuju, ale o tom jindy. Hodně štěstí novomanželům!
Půlku námi konzumovaného jídla tvoří 3 surov Půlku námi konzumovaného jídla tvoří 3 suroviny, říká Zuzana z @zivapuda. Bohudíky za ně, ale stojí za to věnovat i těm dalším, které obstojí i v zhoršujících se klimatických podmínkách - a z těch, co máme, zkusme vytěžit maximum. Pokud nějaká odrůda nevyhovuje, jako je třeba i hrachoru, pátrejme po dalších, které budou vyhovovat lépe. Stará odrůda totiž např. v tomto případě nemusí znamenat to nejlepší. 
Bobovité, staré (pseudo)bilniny jako amarant, proso, čirok - zkusili jsme vše! Tacos nevyšly, ale smažená kroketa/koblížek naslano? Lahoda. Čiroková miska s úhořem? Skoro jako v Japonsku. Nemusí to být v zimě jen mrkev a zelí. Polévka z kapusty cavolo nero a čipsy z mrkve, hrachorový hummus, pesto z natí všeho, co zbylo, do vánočky kandovaná kdoule. Kamutové ravioli s náplní zahuštěnou starým kvasovým chlebem. Špaldo-krupičné nočky a chleba z nové pš. Jumiko (bez lednice, což je taky dobré téma, ale to zas jindy).
Všechno naprosto lahodné!
Díky moc @jana.slaba a @um_narodni, že tenhle společný inspirativní seminář uspořádali, dost mě nabil - nejen nápady. 
A teď oslí můstek k jedné akci, na podobný styl, která se koná v pondělí a dost z nás, kteří jsme teď společně vařili, tam bude.  @alma__prague talks na téma zero waste, jak to dělat, co vše využít a co už(ne)dává smysl. V ceně vstupenky je i oběd, takže se to jednoznačně vyplatí, i kdyby vás půlka konference nebavila - minule jsem si to hodně užila a vstupenky ještě jsou:)
Svatomartinské rohlíčky jsem letos stihla s pol Svatomartinské rohlíčky jsem letos stihla s polskou inspirací, z plundrového těsta a se smetanovo-cukrovou polevou. Jen bílý mák mi chyběl, tak jsem zůstala u trochu "lehčí", leč lahodné varianty (a část nechala klasické, jen s čokoládou ke svačině). Díky za spolupráci patří @holesovickatrznice, kde jsem rovnou pořídila i boží zeleninu (Šlapanice jsou moje jistota).

Plundrové těsto
* 500 g hladké mouky světlé (00)
* 50 g vajec (NaPipi)
* 190 g vody
* 60 g cukru
* 50 g změklého másla 
* 20 gramů droždí
* 10 g soli

provalovací máslo
250 g (Gurmánská drůbež) 

Náplň:
200 g mletých ořechů (Milan Novák)
100 g kyselejšího džemu
40 g medu

Poleva:
40 g smetana 
cukr moučka tolik, aby se vytvořila pasta k rozetření

Ideálně už dnes smíchejte všechny suroviny na těsto, vyválejte placku o rozměrech asi 40 × 20 cm a pečlivě zabalenou nechte do zítřka chladit v lednici. Druhá možnost pro jednodenní verzi je nechat těsto asi hodinu nakynout přímo a následně hodinu mrazit ve tvaru placky.

Když se těsto vychladí, vyndejte z lednice provalovací máslo, rozklepejte jej válečkem do placky, zabalte do obálky 20 krát 20 cm a vyválejte tak, aby měla máslová vrstva všude stejnou tloušťku. Pak vyndejte těsto, rozválejte ho tak, aby šlo do něj máslo zabalit a poté ve směru švu válejte do  tloušťky cca 0.5 cm.
Obě strany složte doprostřed a pak "knihu" sklapněte. 
#spoluprace
Občas se člověk znovu snaží objevit kolo, ale Občas se člověk znovu snaží objevit kolo, ale nakonec dojde k tomu, že ten základ má smysl tak, jak je.
Takže měď a vosk pořád vítězí (to jsou ty nalevo)... Dnes canelé dopečené v posledních paprscích slunce, takže obzvlášť pěkné!
🐝
Snad už tu ságu dokopnu.

Štítky

bez lepku celozrnna mouka cesty chleba donuty droždí dýně electrolux hamelman igbreadclub inzerce italie koblihy kvas kvaskovy mazanec kvasovy chleb kvásek lievito madre mazanec z kvasu navod panettone paska pecemesparou pecempecen pece o kvas pizza podcast poslech preferment pšeničný kvas pšeničný kvásek radio wave recept sladke z kvasu sladky kvas sladké sourdough tonduv chlebanec uvahy vegan velikonoce Vánoce zito zpomalene kynuti špalda

Rubriky



Copyright © 2024 Maškrtnica, o logo se postarala Brunhilda
  • Built using Kale Pro by LyraThemes.