Skip to content
Maškrtnica
  • Recepty
    • Vánoce
    • Chléb z kvasu
    • Chléb a pečivo z droždí
    • Pečivo z kvasu
    • Sladké pečivo z kvasu
    • Nekvašené pečení a další recepty
  • Články
  • Podcast
  • O mně
  • ZA PECÍ
  • Kurzy
    • ESHOP
    • Košík
    • Pokladna
    • Můj účet
    • INFO
  • Kontakt

ESHOP

  • 17. - 18. 3. 2023 - Dvoudenní kurz základy pečení chleba s Alešem Heinzem
    17. – 18. 3. 2023 – Dvoudenní kurz základy pečení chleba s Alešem Heinzem
    4.200 Kč
    Čtěte více
  • 15. - 16. 3. 2023 - Dvoudenní kurz pečení nejen chleba II. Chléb s kaší, bagety, focaccia
    15. – 16. 3. 2023 – Dvoudenní kurz pečení nejen chleba II. Chléb s kaší, bagety, focaccia
    4.200 Kč
    Čtěte více
  • 24. - 25. 2. 2023 - Dvoudenní kurz pečení nejen chleba II. Chléb s kaší, bagety, focaccia
    24. – 25. 2. 2023 – Dvoudenní kurz pečení nejen chleba II. Chléb s kaší, bagety, focaccia
    4.200 Kč
    Čtěte více
  • Nařezávátko (na chleba)
    Nařezávátko (na chleba)
    200 Kč
    Čtěte více

  • instagram
  • twitter
  • facebook

-

maskrtnica

maskrtnica
Poslední chlebový kurz začal zrušením kvůli Poslední chlebový kurz začal zrušením kvůli mně, nakonec se povedlo ho o den přesunout... Ale dnes pro změnu odpadla výpomoc i hlídání😅 Stálo to ovšem za to, všechno nakonec vyšlo pěkně a v příjemné společnosti - co víc si přát:) Uf!
Happy Pi (π) Day! Páj jsme tu měli se soutěží včera, tak se dojíme taky dokonale kulatou focacciou.
To bylo tak, že mi zbyly z kurzu dvě porce těsta na pizzu, tedy kolem 0,5 kg těsta, krásně 2 dny odpočinutého v lednici.
Na pizzu nebyla chuť, tak že udělám rychle focacciu... Akorát jsem po vyklepnutí do pánve odešla s dětmi nikoli na 2, ale 4 hodiny. Inu - mohla být nadýchanější, takhle překynula, ale i tohle je život.

A jestli taky milujete vysmaženou křupavou spodní langošovou kůrku jako Puglie, tak to chce hodně oleje, žádný papír a hodně tepla zdola - prvních 15 minut peču na horní/dolní přímo na dně, na 230. Pak povysunu nahoru a dopékám do barvy podle chuti.
Výsledek vidíte. 
Promiň Antonio za zneužití geniální skladby jako doprovodu chleba! Snad by ti chutnal) 

Na dvě kulaté fokáče (těsto po umíchání rozdělte do dvou krabic, každou ochutíte podle potřeby), nebo jeden pekáč 36x24

500 g hladké mouky
350 g vody
2 g droždí (čerstvé)
20 g oleje (a pak ještě spousta pod a nad, hádám dohromady tak deci)
10 g soli
U míchejte těsto podobně jako na chleba, nechte den až dva kynout v lednici v krabici vymazané olejem a poté zpracujte jako na videu.
Závěrečné kynutí ve formě nebo na pekáči by mělo trvat kolem dvou hodin. 
Lehce spalitelné suroviny, jako jsou třeba sušená rajčata, doporučuju do těsto založit už před kynutím v lednici - a pokud chcete dělat víc různých druhů, doporučuju si to rozdělit do různých krabic už před kynutím, abyste potom vzácné bublinky nemusím rozdloubávat dělením a vmícháváním přídavků před závěrečným kynutím.

#focaccia #overproofed #stilledible
Krásné pondělí! Máme tu bleskovou soutěž o Krásné pondělí! Máme tu bleskovou soutěž o 3 místa na jeden z mých posledních kurzů do jara - velikonoční pečení ve spolupráci s @electrolux.cz.
Zadání je jednoduché, stačí připravit recept s jarní bylinkou a označit partnera soutěže, tím se zařadíte mezi soutěžící.

Důležité info:
o  kurz pořádáme v Lighstyle studio 28. 3. 2023
o  Obsah kurzu – švédské vdolečky, mazance, odnesete si i vlastní kvásek, zeptat se můžete na cokoliv k sladkému i slanému pečení
o  pokud nevyhrajete, přihlašování na kurz spustíme 17. 3., ale 3 z vás si mohou vyhrát místo na kurzu v soutěži;)

Více informací najdete u partnera akce, tedy @electrolux.cz.

Já udělala tenhle slaný quiche, jež si upečete klidně už teď v různých podobách - někde už roste první medvědí i podivný česnek, probudila se pažitka a lístky vystrkují i další bylinky:) 

Potřebovat budete
Těsto:
120 g studeného másla
3 g soli
200 g mouky
1 vejce
80 g přebytečného kvásku (nebo menší vejce)
Máslo s moukou promíchejte na drobenku, ručně nebo střední metlou robota. Ve chvíli, kdy máte drobenku, přilijte kvásek a vejce a nechte míchat, dokud se těsto nezačne spojovat v kouli – pokud se tam neděje, přilijte postupně 1-3 lžíce ledové vody.
Hotové těsto rozválejte do koláčové formy a v ní nechte alespoň 20-30 minut vychladit.
 
Na náplň:
150 g směsi zelených bylinek – špenát, kopřiva, pažitka, česnek medvědí či podivný, pokud máte jen špenát, tak přidejte alespoň stroužek klasického česneku
50 g baby špenátu bokem
200 g smetany ke šlehání
3 g soli
1 g pepře nebo podle chuti
3 vejce
100 g čerstvého sýra – mozzarella či jiný jemný bílý sýr
Smetanu přiveďte k bodu varu a spařte v ní opláchnutou směs zeleného lupení – stačí, aby zavadlo. Přidejte stroužek česneku, pokud ve směsi chybí. Odstavte a promixujte spolu s vajíčky, solí a pepřem, následně do směsi přimíchejte natrhaný sýr a lístky mladého špenátu.
Směs ochutnejte, dosolte a dopepřete podle potřeby.

Zbytek postupu najdete v komentáři.
Prvních 20 minut pečení chleba. V klídku, hork Prvních 20 minut pečení chleba. V klídku, horku, páře.

V hrnci dělá to samé, ale jsme o ten pohled ochuzeni. Jinak ten hotový na videu je z domácí trouby navolno - roste stejně, jako v peci.
Za zvuků hudby a přebytků kvasu. Rybízový sněhový a mramorová litá bábovka, obojí s hnědým cukrem, proto ty méně zářivé barvy... Sníh to napraví!

Recept na rybízový na prozeny.cz (mínus 75 g mouky a 75 g mléka, protože byly v kvasu... a mínus 100 g cukru v sněhu a 50 g v těstě protože ho tam je pro nás i tak až až) a bábovka upravený vanilkový chlebíček dle @ayeshascooks.
Bílý rybíz z hřiště blízko @pekarnaokynko, nejlepší živý plot ever! Ale použít lze jakýkoli.

Upravený recept na vanilkový korpus/chlebíček.

2 vejce
140 g cukru 
20 g vanilkového 
-> ušlehejte do husté pěny (5-10 min)

bokem rozpusťte 40 g másla, k tomu pak přilijte 50 g mléka, 50
g oleje, odstavte. Krásně se to prohřeje a to chceme.

troubu nastavte na 175, horní/dolní

do vajec nalijte mléčně-tukovou směs, 150 g přebytků pš. kvasu, promíchejte. Pak přisypejte 55 g hladké mouky promíchané s 6 g kyp. pr. a 1 g sody a špetkou soli, rychle a něžně promíchejte.

Navíc jsem dala ještě lžíci rumu, lžičku citr. kůry a do pár lžic těsta holandské kakao.
V pohodě by šlo použít jako podklad i pro ten rybízový do velké koláčové formy - obojí jsou to lité olejové buchty.
Koblihy z trouby? Vždycky, když je řeč o kobli Koblihy z trouby? Vždycky, když je řeč o koblihách, se někdo ptá na pečenou verzi. Podle mě jde pak spíš o jednotlivě pečené buchty nebo briošky (podobně, jako kdyby se upeklo těsto na knedlík, pak těžko knedlíkem je), ale jiné jméno a odlišná textura jim na kráse neubírá. Roztomilé i chutné jsou obě verze.

Polovinu jsme klasicky usmažili, polovinu upekli a velice spokojeně se jich přejedli. Pečenou verzi doporučuju pomašlovat po vyndání trochou másla s rumem, lépe si pak zachovají vláčnost. Plním po upečení, jednak si tak můžete dopřát více náplně, pak také můžete použít pudinkové krémy a pěny, které by se jinak mohly druhou tepelnou úpravou srazit a celkově je to čistější práce bez odkrojků. Pokud kobliha náplni vzdoruje, pravděpodobně nebyla dostatečně dokynutá, těsto je tedy tužší a ještě se to zvýrazní, když je dost vychladlá - v ideálním případě a vlažná nemá problém pojmout klidně přes 50 g náplně na 50 g těsta. Doporučuju ale vážit spíš 30-40g kousky těsta, ať můžete ochutnat víc příchutí;)

Recept jsme natočili s @cuketka a vznikl ve spolupráci s @electrolux.cz, instrukce najdete ve videu.
#koblihy #donuts #berliners

Štítky

bez lepku celozrnna mouka cesty chleba donuty droždí dýně electrolux hamelman igbreadclub inzerce italie koblihy kvas kvaskovy mazanec kvasovy chleb kvásek lievito madre mazanec z kvasu navod panettone paska pecemesparou pecempecen pece o kvas pizza podcast poslech preferment pšeničný kvas pšeničný kvásek radio wave recept sladke z kvasu sladky kvas sladké sourdough tonduv chlebanec uvahy vegan velikonoce Vánoce zito zpomalene kynuti špalda

Rubriky



Copyright © 2021 Maškrtnica, o logo se postarala Brunhilda