Ve vlastní šťávě: Předpověď pro gastro v roce 2023: Více zeleniny, sounáležitosti a dostatek omastku

Ve vlastní šťávě: Předpověď pro gastro v roce 2023: Více zeleniny, sounáležitosti a dostatek omastku

Spolu s gastroredaktorkou Darinou Sieglovou jsme se na ČRo Wave zamýšlely nad novinkami, které přinesl rok 2022, i trendy, které se objevily. A také nad možnostmi, které by se ve světě jídla mohly objevit v roce 2023. Naučíme se lépe pracovat se zeleninou? Otevře se více vegetariánských restaurací nebo zajímavé bary, které by se podobně jako výběrová káva mohly objevovat i v mimopražských regionech? Anebo přijde vlna cruffinů?

„Potěšilo mě, že gastro ustálo celou tu dobu otvíraček a zavírání/otvírání podniků. Rostou a vznikají nové restaurace, a to je krásný,“ říká Sieglová, dlouholetá redaktorka časopisu Apetit. „Baví mě vznik nových koktejlových barů – mají u nás spoustu prostoru pro růst, kdy v Praze máme pár dobrých barů, ale ta koktejlová kultura mimo Prahu tolik není. Přestože máme fantastické barmany, kteří se účastní světových soutěží, umisťují se na předních příčkách… I na vesnici si dáš výběrovou kávu, tak že by sis dala mimo Prahu něco jiného než vodku s džusem. V tom máme kam růst,“ vysvětluje.

Jednoznačným milovaným junkfoodem roku je otevření žižkovské pizzerie na místě oblíbené, shodou okolností také donedávna americké „hospody“ kousek od Paláce Akropolis, kde dvojice expatů servíruje jeden z nejmastnějších stylů pizz, tedy tu detroitskou pod názvem Third Coast Pizza.

„Fantastická, nadýchané těsto jako peříčko, trochu jako focaccia, které oni nechávají kynout asi 100 hodin. Obrovské, nadýchané těsto, do kterého by sis nejradši vlezla, jak je úžasný. To upečou a pak na to dají gazilion věcí. Hodně všeho. Zapečeš to, teče z toho ten tuk, sýr, který se napeče a zapeče všude,“ popisuje Darina.

Která mimopražská otvíračka je podle Dariny nejzajímavější a proč? Poslechněte si celý díl Ve vlastní šťávě.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *