Facebook, další sítě a kontakty

Aby vám neunikla žádná novinka!
Sledujte:

facebook
Upozornění na články a kratší komentáře příliš dlouhé pro Twitter, ale příliš stručné pro web.

twitter
Krátká moudra o všem možném.

instagram
Fotky pro přehled všeho možného, co zrovna peču nebo sleduju. Buďte v obraze!

A jestli vám to nestačí a na něco jste nenalezli odpověď, kontaktovat mě můžete i přes mail: maskrtnica@gmail.com


201 thoughts on “Facebook, další sítě a kontakty”

  • Dobrý den, momentálně plánuji rozlučku se svobodou a moc ráda bych do našeho programu zařadila váš intenzivní kurz croiassanty a plundrové těsto, bylo by možné si tento kurz zaplatit na jeden konkrétní den v červenci? Bohužel jsme limitováni datem a příjezdem našich kamarádek ze zahraničí. Moc děkuji za ochotu a bližší informace k potenciálním možnostem.

    S pozdravem
    Soňa Hýblová

  • Dobrý den,
    moc ráda bych se zúčastnila Vámi organizovaného kurzu pečení croissantů/plundrového pečiva, ale Vaše kurzy jsou vždy ve chvíli, kdy zjistím, že jsou vypsané, už zcela beznadějně vyprodané.. 🙁 Chystate nějaké do budoucna, případně, kde zjistit, že budou vypsané termíny a kdy bude probíhat přihlašování? Váš blog je plný nekončící inspirace za což Vám moc děkuji B

  • Dobry den, moc Vas prosim o pomoc. Resim nakup trouby,hlavne bych chtela aby dobre umela peceni ( chleb, pizzu ….) zjistila jsem ze jsou dobre takove co pecou s parou. Jenze narazila jsem na vec ktera me zmatla.Mela jsem za to ze k dosazeni skvele pizzy ( krupave s bublinky ve spod) je treba vysoka teplota( mam ted doma jen horkovzdzch a max dava 250st a nikdy nemela bublinky-prisuzovala jsem to tem stupnum) .Koukam na Electrulux s parou , ma funkci na peceni pizzy, a tady je to ,,ALE ,,ma jen 250 st. Je to mozny, me to taaak zmatlo ze vlastne uz nicemu nerozumim.
    Proto jsem se rozhodla obratit se k Vam, mohla by jste mi nejakou poradit prosim? Nebo jakou mate Vy troubu ze Vam to tak krasne pece?
    Dekuji moc za Vas cas, vim ze otazka neni o postupu a ingredientech ale pro me je otazka trouby mooc dulezita
    Dekuji jeste jednou

    • Dobrý den, na eshopech mají někdy mylné info. Novější verze mojí trouby je KODDP77WX, má pyrolýzu (čištění nad 400 stupni) a rozsah do 300, což je to, co chcete:) Popřípadě AEG, z těch nejhezčích aktuálních to má BPK949330T, jinak stačí projít katalog, které se vám líbí a sedí rozsahem, podobně i na webu Electrolux, obě tyhle možnosti mají i s teplotními rozsahy přímo od výrobce. https://www.aeg.cz/siteassets/regional-assets/emea/czech-republic/support/download-brochures/aeg-katalog-vestavne-spotrebice-09-2022-cz-sk.pdf

      Na chléb potřebujete páru, ale zároveň statické pečení, tzn funkce klasickcýh parních trub, které jsou do 230 stupňů a páru spouští zároveň s vetilátorem, tolik neoceníte (mám ji také, je skvělá, ale na ošatkový chléb přepínám na ruční obyčejné pečení a zapařuju rukou).

  • Vážená Paní Fischerová,
    dostal jsem na Vás kontakt a Tip na možnost spolupráce, od Klárky Rotgeri od lékařů bez hranic, resp. Od paní Petry Pospěchové, v otázce podpory organizace „Lékaři bez hranic“ resp. projektu „Vinaři pro Lékaře bez hranic“.
    Stejnou prosbu souběžně posílám Panu Hromasovi.

    PODSTATA CELÉ ŽÁDOSTI:
    „PROSÍM VEMTE NAŠE VÝBORNÁ VÍNA POD SVÁ KŘÍDLA A POTÉ NÁM PROSÍM PORAĎTE JAK VYTVOŘIT NOVÝ NA VINAŘE CÍLENÝ PROJEKT – VINAŘI PRO LÉKAŘE BEZ HRANIC“
    Pani Pospěchová je vytížená, ale projekt rozjet chci, tak prosím o pomoc Vás.

    Předem děkuji za jakoukoliv odpověď

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    František Trojan
    Moravská Nová Ves
    777 983 591

    • Dobrý den, omlouvám se, ke zprávě se dostávám až nyní – až bude chvilka, napíšu, jen nevím, zda to do Vánoc stihneme:(

  • Dobrý den, můžete prosím prozradit kde nakupujete zástěry ? V posledním díle Herbáře že 13. listopadu máte přesně něco takového, co sháním. Moc děkuji Foglová Veronika

  • Dobrý den,

    chtěl bych koupit kurz pečení chleba pro dceru k Vánocům. Jednalo by se tedy o kurz v roce 2023 (jestli se dobře dívám, tak zatím nemáte žádný v nabídce). Mohl bych poprosit o vystavení nějakého voucheru/poukazu v určité hodnotě ? Například na dvoudenní kurz pečení chleba v hodnotě 3.400 Kč .

    Dejte mi prosím vědět.

    S pozdravem,

    Luděk Masopust

    • Dobry den Ludku, napisu, az vypisu terminy – bohuzel otevreny poukaz nemohu dat, tech terminu neni neomezene a nekteri se pak nestihnou prihlasit a ja nezvladnu pridat pro vsechny, musim mit misto i na pripadne nahrady:( dekuju za zajem!

  • Dobrý den, v receptu z roku 2012 na dánský žitný chléb píšete, že se má přidat „lžíce tekutého tmavého sladu (který se tu nedá sehnat, takže budete muset vystačit se světlým)“. Na internetu jsem objevila, že se prodává „Sladový výtažek tekutý – tmavý (kanditní)“. Chci se zeptat zda je to ten tmavý slad, který v receptu uvádíte a zda bych ho mohla použít. Velmi děkuji, Šimečková

      • Moc vám děkuji. V Kodani mě jejich chléb nadchl, tak bych ho ráda napodobila. 🙂 moc děkuji!

  • Dobrý den, je možné se zapsat na prosincový kurz jako náhradník? vypadá to, že již máte plno:-) děkuji

  • Dobrý den, ráda bych zkusila domácí mletí mouky, Máte prosím typ, kde se dá sehnat zrno? Objednáváte ze serveru? Máte nějaký oblíbený? Popř. jak vyhledat lokálního dodavatele? Děkuji

    • Dobrý den, já beru zrno od jedné pěstitelky z Moravy, teď domlouváme pražský závoz, kdyžtak vám napíšu?

  • Dobrý den, v případě špaldového chleba s bramborami se pracuje s žitným kvasem nebo s pšeničným kvasem?

  • Dobrý den, budete prosím vypisovat kurz pečení dvojctihodných koláčků? Několikrát jsem je zkoušela péct podle vašeho receptu, ale potřebovala bych je ještě vyladit:-)
    Děkuji

  • Dobrý den,
    chci se pustit do pečení chleba. Ráda bych proto na váš kurz. Kdy budete vypisovat nové termíny prosím? Vždy když kouknu, jsou vyprodané. Což je super, ale ráda bych si svůj termín již vybrala :).
    Poradíte mi, kde sehnat kvásek? Že bych prozatím vyzkoušela sama.

    Děkuji a přeji pohodové dny.

    Hanka

    • Dobrý den Hanko, v druhé půli června! napíšu vám mail, až to bude:)
      Děkuju za zájem!

  • Dobry den,

    rada bych koupila pro maminku jako darek Vas DVOUDENNÍ KURZ ZÁKLADY PEČENÍ CHLEBA ktery se bude konat 25. – 26. 6. 2022.

    Maminka musi ale ze zdravotnich duvodu omezovat lepek a tak jsem se chtela zeptat zda je mozne tento kurz prispusobit a absolvovat v bezlepkove variante.

    Predem dekuji za Vasi odpoved.

    Isabella

    • Dobrý den, to mě mrzí, ale na bezlepkový kurz to chce všechno úplně zvlášť, není problém to případně vrátit, nicméně znamená to jinou jak techniku, tak suroviny a přípravu na to, to bych si s lepkovými spolupracovníky nelajsla:(

  • Dobrý den, jako začátečník chci péct raději zatím malé chleby. Chci se zeptat, zda je nějaký „vzorec“ kolik rozkvasu dát na určité množství mouky. Většina receptů je na větší chléb, takže když si to upravím a vezmu např. poloviční množství všech surovin, tak mám dát i poloviční množství rozkvasu, nebo je to jedno?? Moc děkuji

  • Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Snažím se převychovat zitny kvasek na pšeničný, ráda bych upekla mazanec. Již 2x jsem odebrala, přidala psenicnou mouku + cukr, kvasek je světlý, řídký, na povrchu dělá bublinky, ale nezvedá se Tudíž mám pocit, že nemohu použít na pečení. Nevíte, kde je chyba? Přikrmen celkem 3x a nic. Ztrácím trpělivost. S pozdravem Katka

    • Dobrý den, když to nejde, tak s tím opravdu péct nejde, ale lepší, než to zjistit u zadělání těsta. N to překrmení je někdy lepší jít postupně, třeba hladká a žitná napůl a kvásek tolik neředit, třeba jeden díl vašeho, dva díly mouky, 2 vody…
      , až v dalším stupní čistě bílá a pak cukr. Taky je trochu háklivější na teplo, pokud má „uvézt“ i sladké.

  • Dobrý den. Ráda bych se přihlásila na kurz 30.3. – buchty. V eshopu nelze objednat. Už je vyprodaný?

  • Dobrý večer!
    Ráda bych na Váš kurz pozvala svou maminku, která peče kváskový chleba několik let, ale s naprosto nepředvídatelnými výsledky (chleba je jednou vynikající a vysoký, ale příště je to v lepším případě lívanec nebo v tom horším nevyhovuje ve více parametrech)…
    Její podmínky jsou kurz pro pokročilé a aby šel někdo s ní. Já peču maximálně s droždím… chtěla jsem se zeptat, jestli bych se já mohla do těch pokročilých kvalifikovat, nebo mám rychle začít nabírat kvasové zkušenosti. A taky, jestli budete vypisovat nové termíny- anebo by bylo lepší jít na ten šestihodinový kurz do Laboratoria? Tam ještě místo je.
    Moc díky za odpověď a vaši práci vezdejší, je to lahoda pro oko i jazyk!

    • Dobrý den Káťo! Maminka mi zní jako adept pro ten kurz číslo 1, určitě spíš než te cesta chleba v labu, protože se na něm věnujeme právě těm „problémům“ více, než na cestě, kde řešíme hlavně klasický pšnično-žitný. Co vlastně maminka peče? Klidně napište na mail ať vám pak dám echo i o temrínu. Moc ráda pomůžu a zkusíme to vymyslet ke spokojenosti všech – i vaší!

  • Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně pečení chleba. Peču již několik let, ale posledního cca 1/2 roku se mi snad v každém chlebu objeví díra ( jeskyně ). Jinak chléb je výborný, krásné bublinky, chuťově skvělý. Jen ta jeskyně… Už jsem vyzkoušela snad všechny možné rady, co jsem kde vyčetla, ale nic nepomáhá. Celé roky používám stejnou mouku a i kvásek bych řekla, že je v pořádku. Vždy pěkně vyskočí, krásně voní. Jsem už opravdu zoufalá a nevím, co vyzkoušet. Děkuji moc za radu Alena

    • Dobrý den, hádám, že začala buď péct trouba víc shora, což táhne kůrku k tělesu, nebo pojančil i kvas, ale o by znamenalo další defekty ve střídě. Zkuste péct v hrnci s poklicí a o úroveň níže než teď, mělo by to pomoct.

  • Dobry den, dnes jyem podle Vas upekla kastanovy chleb s vlasskymi orechy, bohuzel pri peceni se tak krasne nenafouknul jako ten vas, jinak je chutove
    vyborny. Mohla by jste mi poradit, kde delam chybu?
    Mockrat dekuju za odpoved!
    Erika

    • Dobrý den, může to být horším vyhnětením, méně aktivním kvasem, překynutím… Musela bych vědět a vidět víc, omlouvám se…

  • Dobrý den Julko, s kvasem peču teprve 3 měsíce, ale dle Vašich receptů a návodů je to prostě paráda. Spostu jsem jich už vyzkoušela a postupně těmi všemi pečenými dobrotami vykrmuji celou vesnici . Ještě chvilku a budou u nás bydlet jen obříci. Jste skvělá! Moc Vám za ně děkuji a přeji ať se Vám daří Terka

  • Dobrý den, moc ráda bych si dopřála Váš kurz Pečení chleba, ale když rozkliknu vypsané kurzy, všude se objeví – není skladem. To asi znamená , že jsou kurzy obsazené ? Jak bych měla pokračovat ?
    Děkuji za informaci,
    Milena Ješátková

  • Dobrý den,
    měla bych zájem o kurz pečení chleba pro začátečníky, můžete mi prosím poslat nějaké bližší informace popř. kdy se bude kurz konat.
    děkuji a přeji příjemné dny
    Tereza

  • Hezké ráno, budete prosím dělat kurz zaměřeny na celozrnné pečení nebo je práce s celozrnnou moukou také součástí toho základního kurzu? Jen abych věděla, jestli mám ještě vyčkávat na další termíny nebo rychle koupit tento listopadový..Předem moc děkuji

    • Dobrý den, určitě ještě jeden celozrnnější uděláme na přelom listopadu/prosince (pravděpodobně ve všední den). Ale s celozrnnou moukou pracujeme i na základním, jak u žitného, tak u (z 1/3, lze i vic) pšeničného:)

  • Dobrý den,
    plánujete nějaký další kurz pečení chleba z kvasu? Měla bych zájem, pokud by byl v Praze.
    Děkuji.

  • Hezký den, máte skvělé stránky ze kterých čerpám a moc za ně děkuji. Ráda bych se poradila, jak upéct rohlíky typu finský rohlík, celozrnný rohlík se semínky atd. Ráda je kupuji v obchodě, ale ještě raději bych je zkusila doma, ať vím, z čeho jsou. Byla bych ráda ideálně z žitného kvásku. U vás na webu jsem na nic podobného nenarazila. Moc vám děkuji za odpověď a přeji krásné jaro, s pozdravem Míša

    • Dobrý den, mám to v plánu:) je to těsto jak na housky, nahrazuje se většinou celozrnkou jen část mouky – spíš než celozrnné se jim říká vícezrnné…
      Dáme to dohromady:)

  • Ahoj Julka, prosím ťa aký robot? Môj Kenwood po 2 rokoch ukončil svoju činnosť.

    • Ahoj Michaela, záleží na tvojich limitoch – poruchové sú všetky cca podobne, záleží potom, ako sú zložité a čo sa dá opraviť:) Ja mám Electrolux assistent, ťahá super, po 5 rokoch (od spolupráce, kedy som ho dostala) sa sekol, ale stačilo vymeniť jednu súčiastku – je to pomerne jednoduchá mechanika, podobne ako KA (ktorý som v robote tiež raz odpálilaú). ťahá každý deň.

      Inak je fajn aj Bosch, mám ten staručký už 9 rokov, používám ho už málo, lebo som ho v prevádzke preťažila plus je ten nový predsa len menej dýchavičný, ale furt fachá a mám k nemu kopu príšlušenstva, ktoré je skvelo vymyslené – bol to moj luw budget nákup po svatbe.

      Nech už vyberieš akýkoľvek – pamataj, že po nejakých 12-15 min roboty je fajn ho aspoň na 5 minut vypnúť, aby dlho vydržal (to sa týka hlavne vianočiek a podobných). Plus s výnimkou ankarsrum a jednej verzie Kenwoodu sú roboty robené na 900-1000 g múky, krátkodobo znesú horný limit aj cez neho, ale dlhodobo odporúčam miesiť cca z tých 800-900 g múky max, aby dlho vydržali.

  • Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o zodpovězení mého dotazu ohledně pečení kynuté vánočky. Jsem bezradná. Upekla jsem už nespočet vánoček, vyzkoušela mnoho receptů, přečetla spoustu rad a stále se mi nedaří vytáhnout z trouby krásnou vánočku „jako z obchodu“, která drží tvar. Do trouby jde vánočka krásně nakynutá, nepotrhaná, ideálně vypadající a v troubě se mi vždy trochu rozpraská nebo mírně sedne. Zkoušela jsem např. na jednom receptu různou délku kynutí, horkovzduch x klasické pečení, pletení z 6 nebo 9 pramenů, pečení při 160 nebo 200st.,… Nedělám nějakou technologickou chybu? Před vložením do trouby je vánočka nádherná, nakynutá, kéž by taková byla i po vytažení. Děkuji za Váš čas a rady. Věrka

    • Dobrý den, ideální by bylo vidět fotky konzistence těsta po uhnětení a míra nakynutí…. Klidně na mail. Praská rádo nedokynutá a pak překvapivě i z překynutého 1. těsta, druhá věc je nedohnětená, třetí věc je slabší mouka. Ale spíš hádám v nějaké fázi nedokynutí

      Pak praská obvykle při horkovzduchu a nedokynutí, sesedne pak zas překynutá nebo nedopečená (húř prokynuté těsto se pomaleji dopéká). Jak vypadá uvnitř?

      • Dobrý večer, moc Vám děkuji za odpověď. Vánočka je vždy hezky dopečená, pavučinková, nadýchaná – co se vzhledu skruktury těsta hotové vánočky a její chuti týče, jsem spokojená. Horkovzduch jsem použila u těch mnoha pokusů zatím jen jednou, kdy to bylo v receptu přímo doporučováno, ale bez nějaké viditelného efektu – dopadla stejně jako ty ostatní. Největší problém u těch mých vánoček vidím zejména v tom popraskání, sesednutí vánočky nebylo vždycky přítomné. Na radu pekařky jsem prameny tolik neutahovala, aby měly prostor pro dokynutí, zkoušela jsem prameny před vázáním i více obalit v mouce, aby se k sobě při kynutí nelepily a netrhaly.. Vánočkové těsto o vyšší gramáži jsem raději rozdělila do dvou menších vánoček, abych jim „odlehčila“. Co se kynutí týče, vyzkoušela jsem variantu s čerstvě upletenou vánočkou hned do trouby nebo jsem naopak dala vánočce čas nakynout, aby neměla potřebu růst v troubě. Všechny pokusy skončily podobně – rozpraskáním:-). Pokud by Vám to nevadilo, poslala bych Vám u příštího pečení ilustrační fotky na zhodnocení – jak píšete konzistenci těsta a míru nakynutí. Ještě jednou Vám moc děkuji.

  • Dobrý den, peču podle vás mechový bochníček, chleba je chutný, akorát mi odspodu vždy praskne a někdy se dokonce udělá vevnitř kapsa (jakoby se oddělí kůra od zbytku). Nevím, kde dělám chybu? Mohla by jste mi poradit, budu vám moc vděčná. Veronika

    • Dobrý den, zní to jako by nebyl úplně dokynutý a plus že je tenký plech, na kterém pečete. Zkuste nějakou pánev se sendvičovým dnem, máte-li – tu neochladí tak razantně bochník, který na ni posadíte plsu šplouch vody do trouby.

  • Dobrý den Maškrtnico,
    chtěla bych se pustit do vašich masopustních koblih, ale jelikož jsem začátečník chybí mi potřebné vybavení, v tomto případě cukrářský pytlík a špička. Když už to budu kupovat, tak bych chtěla kvalitní co vydrží. Můžete mi poradit kde to koupit, jaký používáte vy? Moc děkuji, Katka

  • Dobrý den, prosím, vy už nebudete publikovat recepty. Poslední je pod heslem. To je pro mě Škoda. Děkuji za odpověď. Eva

      • Dobrý den paní Juliano, moc Vás zdravím z Českých Budějovic.
        Už je to rok, co jsem podle Vás začala péct kváskový chléb. Začátky byly trochu legrační, kdy jsem těstem měla polepené všechno …. ale nevzdala jsem to a dneska si krásně užívám každé pečení, každý chléb s láskou a vášní prožívám. A moc se mi daří. když provoním dům chlebem, jsem nejspokojenější. Na vánoce jsem pekla, zase samozřejmě podle Vás vánočku, povedla se a to jsem byla trošku v kváskovém nebi. Takžě velice děkuji za stránky, recepty, pořád čtu od Vás vše dokola.
        Teď bych ráda začala péct žitný kváskový chléb a trošku jsem nazazila. Formy na jeho pečení, jak jsem zjišťovala , jsou do teplot max. 220 stupňů. Tak nevím … jaký je Váš názor, prosím ? Viděla jsem Vaše fotky, pečete v obyčejných formách ( plech, hliník, teflon ? ), tou cestou bych chtěla jít, jen ale ty teploty….
        Děkuji za názor.
        Milena Ješátková

        • Dobrý den, mám smaltované, ocelové a asi jednu teflonovou – ta se fakt začne nad 220 loupat. ale není problém péct pomalu a na nižší, nebojte…

  • Dobrý den, mám dotaz ohledně kvásku.
    Jsem začátečník a došlo mi, že možná dělám špatný typ kvásku. Dělám chléb kde je totiž pouze 24g žitné celozrnné a 436g pšeničné mouky. Dosud jsem dával žitný kvásek, ale něco mi říká, že by snad měl být pšeničný?
    Kde je pravda?
    Děkuji

    • Dobrý den Pavle, on ten kvas na váhu nekouká. Možné je všechno – pokud chcete mt pšeničné nafoulé chleby se špetkou žitné, dává smysl použití pšeničného kvasu, pokud českou šumavu, tak žitný. Pošlete link na recept a mrknem na to:)

  • Dobrý deň Juliana,
    potrebujem poradiť s pečením a verím tomu, že Vy ste tá správna osoba, aby som sa jej spýtala. Strašne často sa mi stáva, že keď pečiem koláč s práškom do pečiva, tak namiesto nadýchynej dobroty plnej bubliniek mi vznikne niečo, čo je ťažké už keď sa to chytí do ruky a keď to rozkrajím, tak je to celé alebo čiastočne zdrcnuté – rozumiem tým, že tam nie sú žiadne póry, sem tam bublina, ale celá hmota vyzerá asi ako veľmi hustý vychladnutý puding. Držím sa pritom postupu, odporúčanej teploty. Dokonca dnes som piekla dcérke k narodeninám tortu, ktorú som predtým robila X-krát, a bola to katastrofa…
    Neviem, či može byť problém v použití čiastočne špaldovej celozrnnej múky namiesto pšeničnej… Tiež používam nerafinované oleje (repkový nízkoerukový alebo slnečnicový určené pre vysoké teploty), ešte dávam do cesta kypriaci prášok bez fosfátov. Pátrala som aj na internete, ale nič.

    Vopred ďakujem – každá rada drahá, keď tým pokazím oslavu 🙁

    Zdravím z Olomouca do Prahy!

    Kristína

    • Dobry den Kristina, uz sme to riesili v maili, ale ak by to trapilo dalsich – byva problem v teromastate rury, cize pecie nizsie nez udava, pripadne u slahanych ciest v nedostatocnom vyslahani vajicok (ak pridat sneh, tak skusit ho vyslahat s polovicou cukra z receptu, byva potom o dost pevnejsi..)… a paradoxne, neprehanat to so sodou, cesta potom rychlo vybehnu a padnu.

  • Milá Maškrtnica,
    Máte krásný web a skvělé návody! Ať se snažím jak se snažím, nedaří se mi, aby chleba krásně vyběhl… Vždycky se mi rozlije a je z něho taková placka. Sice je chuťově dobrý, ale není podle mých představ. Vaše obrázky jsou nadýchané bochníky s krásnými bublinami. Toho bych chtěla dosáhnout a proto se na vás obracím s prosbou o radu. Nevím, co dělám špatně, ale vždycky nechám těsto poměrně dlouho (40-90 min, podle času s dětmi :)) proběhnout autolýzou, je krásné, nelepí se, dobře se s ním pracuje a po přidání rozkvasu a následném překládání je taktéž dobře tvarovatelné netrhá se, ale v momentě, kdy ho vyberu z mísy a snažím se ho stočit do ošatky, se mi to nedaří a už v této fázi je těsto takové řídké i když volím recepty pro začátečníky, kde není příliš vysoká hydratace. Vím, že je asi těžké poradit takto přes email, ale nedaří se mi zjistit, kde můžu dělat chybu – myslím, že kvásek mám v pořádku, mouky už jsem taky prostřídala, tak nevím, zda nechávám kynout v první fázi příliš dlouho (podle receptu s přihlédnutím k aktuální teplotě venku/v místnosti) nebo je to jenom o práci těstem při tvarování bochníku do ošatky? Budu ráda za váš názor a předem vám děkuji za váš čas.
    Jitka

    • Dobrý den Jitko, ten kvas není náhodou překynutý? Autolýza probíhá bez něj? Je těsto dost prokynuté v první fázi, zvětší se v skleničkovém testu?

  • Dobry den,

    prosim Vas, dostala som rozne informacie o drzani kvasku, mozte mi prosim poradit, ci sa ma kvasok drzat v ladnicke dobre uzavrety alebo ma mat nadoba dierky pre maly privod vzduchu?

    Dakujem vopred
    Lucia

    • Normalne zatvaram vrchnakom. Zaklad je obcerstvit ho pravidelne a v chladnicke sa snazim ho oddelit od potencialnych nakaz)

  • Zdravím,

    mám dva dotazy:

    1) kynutá těsta dělám už skoro jen z kvasu. Ale vždy dle receptu. Existuje nějaký universální poměr kvasu a mouky? Třeba na půl kila mouky dvěstě gramů kvasu.
    2) Jak to udělat, aby se chleba nepřilepil ke slaměné ošatce. Dělám chléb ze špaldy a těsto se mi vždy přilepí. Někde jsem četla, že pomáhá škrob, ale u mé ošatky to nefungovalo.

    Mockrát děkuji za odpověď a velmi inspirativní web!
    Iveta

    • neexistuje;) zalezi na vas, vysledku jaky chcete a casu, ktery tomu chcete venovat. ale napr. cesky chleb obsahuje obvykle kolem 30-50 procent predkvasene mouky. jinak spalda dost lepi, zvlast prekynuta, takze doporucuju mozna malinko ubrat vody, popripade vystlat uterkou a tu vytrit skrobem – neprat! ono to jinak zaleza mezi drazky.

Napsat komentář: Káťa Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *