Nebudeme vám nalhávat, že skvělé křehké těsto bez kvasu neuděláte. Ale pokud máte z jeho resuscitace před pečením nějaké přebytky, nebojte se kvásek do vašich oblíbených těst v menší míře přidat.
Pečeme s párou
Recept na koláč je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Podobně jako vajíčko pomůže kvásek mírné elasticitě těsta, ale ne nutně žvýkavosti, přidá navíc další rozměr chuti a zužitkujete ho do posledního zbytku. Mimochodem, i náplň případně dvě lžíce snese:)
Křehké těsto plníme ořechovou pastou zvanou někdy frangipane. Typicky bývá z rovného dílu mandlí, másla, vajec a cukru, ale skvělá je i z jiných typů ořechů a s trochou peckovitého ovoce, které přidá kyselý chuťový kontrast. S meruňkami nebo švestkami si rozumí výborně vlašáky, výborný je i makovo-mandlový, pistáciový krém s fíky nebo pomerančem je taky skvělý. Variovat můžete podle sezony i zásob mrazáku — ozkoušeno.
Křehké těsto
50 g kvasu (snese se pšeničný i žitný)
135 g studeného másla na kostičky
170 g mouky
2 g soli
30 g medu
Postup
1 Máslo, sůl, med a mouku promixujte na drobenku.
2 Přidejte kvas a míchejte, dokud se neutvoří koule. Podle potřeby lze kápnout lžičku studené vody.
3 Kouli zploštěte, zabalte do papíru či folie a nechte půlhodiny odpočinout. V časovém presu půjde vyválet i rovnou, mezi dvěma pečicími papíry (případné trhlinky pak zalepíte dalším těstem).
Mezitím připravíte náplň.
Ořechová náplň
130 g másla
130 g cukru
špetka citronové kůry
3 vejce
150 g mletých ořechů
(možno i 2 lžíce kvasu)
ovoce (meruňky, švestky, možno i mražené)
navíc na kompletáž 3 lžíce džemu
Postup
1 Ušlehejte změklé máslo s cukrem.
2 Přidejte vejce a šlehejte dál do pěny, pokud chcete, tak i 2 lžíce kvasu nebo 2 zarovnané lžíce mouky pro lepší stabilitu po upečení (nebude se tolik drobit — k tomu pomůže mouka, kvas je super i kvůli chuti).
3 Přimíchejte ořechy a citronovou kůru.
4 Troubu nahřejte na 180 stupňů, horkovzduch (190-200 stupňů bez HV).
5 Rozválejte těsto do formy (27 cm v průměru), potřete ho džemem a následně ušlehaným ořechovým krémem.
6 Ozdobte ovocem dle výběru (pokud zvolíte menší formu jako my na videu, je možné, že se propadne a nebude vidět — lze dodat další během pečení:) Dejte péct na cca 45-50 minut, když koláč rychle hnědne, přikryjte ho alobalem.
Po upečení nechte vychladnout.
Tip: Pokud chcete koláče obzvlášť vábivý, potřete ho sirupem (rozmíchejte lžíci džemu s lžící horké vody a přeceďte), následně posypejte sekanými oříšky.
Dala jsem žloutek i kvas…. Koláč nemá chybu, je nebezpečný, rychle mizí.
Rychlá příprava, díky za recepty na stránkách. Krásné jarní dny!
Lenka
Dobrý den, to je dobře, že jste si poradila♥️ mam ho moc rada.když člověk nemá kvas, užiju si klidně i dva žloutky nebo cele vejce, popřípadě pokud někdo nemuze vejce, tak kvas a lzicka-dve vody (po promiseni tuku a mouky:)
Prosím, ve videu je do křehkého těsta kvas i žloutek, v rozpisu receptu žloutek není….jsou možné obě varianty?
Určitě vyzkouším, vypadá výborně!
Tento koláč nemá chybu. Je to dobrota. Peču doma každý Váš recept. Jste nesmírně šikovná. Přeji si, abyste měla hodně nápadů 🙂
Fandím Vám, Eva
Julka, toto je koláč presne podľa môjho gusta. Je dokonalý. Každá jeho časť. Ďakujem zaň v mene celej mojej rodiny.
Dakujem za doveru aj komentar, vazim si toho!
Dobrý deň, tu máte na mysli kvások, ktorý mám v chladničke? Alebo aktívny voda+ múka pár hodín dopredu
Ďakujem
Zuzana
Tu ide o akýkoľvek zvyšok, čiže kludne prezretý z chladničky.
Chtěla jsem upéct něco jednoduchého z křehkého těsta. Jenže ja ho moc nemusím. Ale tohle!!! Je to jednoduché a tuuuze dobré. Díky za další super recept. U vás je to vždycky jistota
děkuju moc za komentář, jsem moc ráda, že chutnalo:)