Kvásek uvádí: Ořechový chléb

Kvásek uvádí: Ořechový chléb

Svůj kvásek miluju, nebojím se to přiznat – a na rozdíl od cupcakes a makronek, na jejichž zdobení jsem strašně nešikovná a nezvládám sníst víc než jeden přesladký kousek, se dobrého chleba přejím jen těžko a případné vady na kráse se dají omluvit snahou o rustikálnější vzhled (bezlepková dieto, zůstaň prosím v té smrduté noře v hlubinách Mariánského příkopu, kde obvykle dlíš, a nech mě na pokoji). Plánuju v tom pokračovat a experimentovat s dalšími možnostmi kvašení, snad to má láska nebude brát jako nevěru.

Oblíbený český chleba můžete posunout ještě výš. Stačí málo – nadrcené ořechy a výměna obyčejné žitné mouky za celozrnnou. Chleba většinou dělám dost podle oka, poslední jsem ale konečně zdokumentovala, takže na můj v současné době jeden z nejoblíbenějších chlebů budete potřebovat:

340 g tekutého kvásku (mívám 1:1 žitno-pšeničný celozrnný)
250 g vody
l lžíci medu
300 g hladké mouky
220 g celozrnné jemně mleté žitné mouky
1 zarovnanou lžíci soli (14 g)
1 lžičku kmínu (drcený je v tomto případě vhodnější)
hrst vlašských ořechů (cca 30–40 g), nahrubo posekaných
ošatku nebo čistou utěrku a nějakou nádobu na kynutí

Pak už je to jednoduché. V uvedeném pořadí všechno až na ořechy nasypte do mísy robotu nebo pekárny (obyčejná mísa taky stačí, pak se ale vybavte i pevnou vařečkou a připravte se na slušnou rozcvičku) a asi 15 minut hněťte. K soli – klidně těsto ochutnejte, nedosolený chleba je vážně trochu mdlý, na druhou stranu, když se vám to stane, aspoň si můžete na krajíci dopřát trochu křupavé maldonky navíc. K ořechům – trochu je posekat se určitě vyplatí, drobnější úlomky ořechovou roznesou chuť po celém těstě a do těch větších je zase radost se zakousnout.
Žitná mouka je vskutku velice lepkavá (přestože má o dost méně lepku než pšenice), takže nečekejte, že se bude celé těsto úzkostlivě a čistotně odtahovat od stěn. Necháme ho v přikryté míse asi dvě hodiny odpočívat.
Poté znovu prohněťe s nasekanými ořechy a vyklopte na hodně pomoučený vál. Z mísy mu je potřeba trochu pomoct vařečkou nebo pevnou lžící, není tekuté, ale pořád dost lepí.

Tohle je dvojnásobná dávka těsně po vyklopení, s brusinkami.

Pomoučenými prsty ho překládejte, dokud neutvoříte pěkný bochánek a sváry slepte přitisknutím k sobě.
Ošatku si vysypejte moukou a pozor! Kdo nemá ošatku, vetře mouku do nějaké pěkné, hrubé utěrky a tou vystele nějaký pěkný cedník nebo zapékací nádobu. Moukou poprášený bochánek jemně položte do nádoby (ošklivější stranou nahoru), přikryjte utěrkou a počkejte, než chleba vykyne, zvětší se skoro dvojnásobně (cca 4–5 hodin v případě, že jste měli kvásek v pokojové teplotě a krmil se asi večer předtím, když ho studený vyndám z lednice, kynutí trvá i 10 hodin).

Vykynuto

Nyní máte dvě možnosti: Rozpálit na 250 ºC troubu i s plechem, nebo si nechte aspoň 15 minut žhavit Remosku. Chleba pak překlopte z formy na pečící papír – papír napněte přes nádobu, chytněte po stranách, rychlým švihem přetočte, odeberte formu. Pokud necháváte kynout v utěrce a povedlo se vám nepřilepit bochník k ní, teď je ta chvíle pro ozdobné zářezy ostrým nožem a rychle s ním na rozpálený plech! Orientační doba je 45 min pro troubu, hodina a čtvrt pro Remosku, ale raději si to hlídejte.
V Remosce hned chleba nevyskočí a nedosáhnete tak křupavé spodní kůrky, na druhou stranu horní kůrka má nádherně temně hnědou barvu a nemusíte se obávat vysušení. Chleba na obrázku je z ní.
Pokud pečete v troubě, doporučuju dospod šoupnout žáruvzdornou nádobu s horkou vodou, nebo při sázení chleba postříkat rozpálený spodek trouby vodou z pet lahve.
Hotový chléb nechte vychladnout na mřízce a dejte pozor, abyste s ním v horkém stavu o něco nepraštili, mohl by se nepatrně srazit.
Zakrojte, pomažte máslem, posypejte křupavou maldonskou solí… Mňam! Je sladší, voňavější a i zespoda krásně křupavý, když nezapomenet nahřát plech. Víc není potřeba.

Přípravu tohoto proto skvostu neodkládejte (beztak mu to dost dlouho trvá)! Výmluvy na to, že nemáte kvásek, ošatku a troubu neberu;)


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



81 thoughts on “Kvásek uvádí: Ořechový chléb”

  • Dobrý den, mohu se k ořechovému chlebu chovat jako k „Šumavě“ a nechat ho podle časových možností kynout i delší dobu v lednici? Moc díky a děkuji za inspiraci a dodání odvahy a dnes už si skoro rok celá rodina pravidelně pochutnává na domácím chlebu..:))

  • Dobrý den, mám dotaz. S kváskovým chlebem teprve začínám, ale už jsem podle vás dělala chléb ala Šumava. A byl výborný. Dnes jsem zadělala na orechový, ale mám těsto nějak řídké, o hodně ridší než Šumava . Dala jsem kynout do ošatky, ale mám strach, když ho dám do trouby tak mi z toho vyjde placka. Děkuji za radu. 🙂

    • Dobry den, zalezi i jak nakynul kvas, tohle testo by nemelo byt ridke. Kdyz je kvas prejety, ridne a i testo z nej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *