Makovky či loupáky z kvasu i kvásku

Makovky či loupáky z kvasu i kvásku

Makovky z kvasu

Jednoduchý recept na loupáčky nebo chcete-li makovky z kvásku. Natočili jsme je pro vás pěkně po lopatě s podrobným postupem, ať to hezky zvládnete!

Pečeme s párou

Recept na makovky je součástí inzertního speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

220 g zralého pšeničného kvasu (předem připraveného z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 30 g pravidelně živeného kvasu a 25 g cukru)
350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení

Postup

1 Kvas si připravte přibližně cca 8-12 hodin, v závislosti na teplotě to může trvat kratší nebo delší čas. Doporučujeme ho míchat v odměrce, abyste viděli, jak zvětšuje objem – oproti startovní pozici by se měl ztrojnásobit. 

2 Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla.

3 Nejdřív hněťte cca 10 minut bez tuku, pak přidejte máslo a sádlo a dalších cca 10 minut nechte hníst.

4 Nechte vykynout – ideálně v teple, pokud si vzpomenete, můžete těsto prohníst či přeložit, kynutí potrvá kolem 3-5 hodin.

5 Poté vytvarujte – těsto rozdělte na cca 70g kousky, předtvarujte bochánky a pak je p jednom vyválejte na ovál, který srolujte. Cíp umístěte pod loupák, aby se vám nerozrolovával.

6 Nechte kynout pomašlované nebo dost orosené v zavřené troubě přes noc cca 6-9 hodin. Opět záleží na teple, ale netřeba to s ním přehánět.

Pokud vám dokynutí časově vychází na večer, kdy loupáčky mít nechcete, vychlaďte po prvním kynutí samotné těsto a srolujte loupáky, až se to bude hodit — nezabere to tolik místa v lednici a nezískají tlustější kůrku, jako se někdy stane, když se nechá dlouho kynout těsto v lednici a následně ještě delší dobu v pokojové teplotě.

7 Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem a upečte na 190-200 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15 minut. 

Raději byste klasiku z droždí?

Recept je prakticky stejný (ubíráme jen trochu cukru, protože ho nesní divoké kvašení), jen zaděláte místo kvasu kvásek a časy se vám o dost zkrátí.

Kvásek

připravte předem z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 20 g droždí a 10 g cukru

Nechte 15-30 minut v teple vzejít, pak přidejte zbylé surovinyˇ. Tuk až v polovině hnětení, stejně jako u horní verze.

350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení

Těsto pokyne na dvojnásobek přibližně hodinu, poté nechte nakynout i finální tvary další půl až hodinu v teple a vlhku (orosené v zavřené troubě).
Pokud je chcete mít k snídani, přes noc je lze zchladit v lednici nebo v zimě na balkoně (přikryté folií) a vytáhnout například až ráno a jen nechat přijít k sobě, než se nahřeje trouba — pokud jsou nakynuté z lednice akorát, klidně je dejte do trouby i přímo z ní.



5 reakcí na “Makovky či loupáky z kvasu i kvásku”

    • Jasně, určitě ku prospěchu věci – ostatně preferment ve formě kvásku tam je i zmíněný, pokud chcete použít například poliš, bude pak stačit do finálního těsta menší množství droždí.

  • Zrovna snídám „vatový toasťáček“ , postup, čas. Vše dodrženo.:), mouka pšeničná chlebová, Český mlynář, Týnec nad L. , Chuť vynikající. Díky!!!!!
    M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *