Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce.
Bábovku jsem vkládala před víc než dvěma roky jako rychlorecept, zálohu z instagramu. Od té doby pekla mnohokrát a dnes – až 2. 1. 2020 (!) jsem ji stihla i vyfotit. Pravda, v trochu speciální verzi, kdy z vánočních hodování zbylo mnoho ořechů. Ty v mističkách přeci jen žluknou, takže bylo třeba jednat. Vyšla tedy o dost světlejší, ale i tak velmi chutná – z mixu převážně para, kešu, lískových a pár vlašáků. Dole najdete barevnou klasiku.
Na malou formu budete potřebovat:
Suroviny
- 3 vejce
- 150 g cukru (část vanilkový, je-li vám po chuti)
- 1 g soli
- 200 g jogurtu či jiného kysaného výrobku
- 90 g rozpuštěného másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- lžíce rumu
- 150 g hladké nebo celozrnné mouky
- 6 g kypřicího prášku
- máslo a ořechy, kokos nebo mouku na vymazání-vysypání formy
Metoda
Troubu dejte nahřívat na 165 stupňů, horní/dolní pečení.
Vejce ušlehejte s cukrem do husté pěny jako na piškot (cca 5-10 minut). Jemně přimíchejte 200 g jogurtu, 1/2 lžičky mleté vanilky (není-li van. cukru), 90 g rozpuštěného másla a rum.
Následně přidejte 150 g mletých ořechů smíchaných se 150 g mouky a 6 g kypřicího prášku. Vylijte do máslem vymazané a ořechy vysypané formy.
Pečte asi 50-60 minut v troubě vyhřáté na 165 stupňů, na závěrečných 15 min můžete přidat stupně, ale pozvolné pečení je velmi fajn v tom, že eliminuje rychlý růst a popraskání – fotky z průběhu pečení jsou po 26 a 40 minutách, kdy teprve dorostla…
V keramické nebo skleněné formě, případně při vyšší gramáži to bude chtít přidat trochu času. Krájejte vychladlou, je dost tučná.
Na velkou (klasickou) formu to klidně vynásobte, já pekla v šestišálkové nízké nordicware, ktera se vejde i do remosky a to byl adrenalin, vyšlehat ta vejce líp, možná by vytekla. Chvála lenosti. Standardně do ní peču ze 2 vajec;)
10- 3. 2021
Včera jsem – inspirována komentářem o nevyběhlé bábovce a chutí na ni – umíchala těsto na bábovku znovu. Protože už byla noc a já nechtělo nikoho rušit šleháním, aplikovala jsem jen klasický styl litých a muffinových těst. Mokré suroviny smíchat s cukrem, suché se suchými, pak promíchat spolu a nalít do formy. A světe div se, bábovka vyšla fajn a vyběhla hezky (ořechy jsem měla mleté velmi nahrubo a mouka je stoporcentně celozrnná, doma mletá špalda).
Pokud je prášek akční a s těstem se před vstupem do trouby moc neotálí, měla by vyjít pěkně i tak:)
Bohužel mě taky nevyběhla a ještě mi po vybráni trochu spadla. Poctivě jsem šlehala vejce s cukrem vše mělo pokojovou teplotu a na konci jsem jen lehce metličkou ručně opatrně mouku s práškem přidala a prášek byl nový 🙁 mouku jsem měla 100g hladké a 50g Špalková celodenně hladké
Dobry den Katerino, to me moc mezi, přiznám se, ze jsem ji uz pekla i bez dukladneho slehani a vždy se povedla, nicméně každá trouba pece jinak a u vas to zjevně chtělo asi 15 minut navíc, aby se propekla a nespadla po upeceni…
Pekla jsem už všelijaké bábovky a myslela si, že kefírová je top. Ale tahle? Ta nemá chybu a jinou už nedělám
Už jsem pekla několikrát a vždy výborná. Naposledy jsem dělala při slavnostnejsi příležitosti jako řezy z dvojité dávky, nazdobila domácí pařížskou šlehačkou a jahodami. Byla to kaloricka bomba, ale chuť dokonalá…
Děkuju moc za super nápad a komentář!
Dobrý večer. Dříve jsem bábovku podle tohoto receptu pekla opakovaně a je výborná. Teď ale kvůli alergii musím vynechávat mléčnou bílkovinu. Myslíte, že se povede i když nahradím mléčné produkty rostlinným mlékem a olejem? Děkuji za odpověď.
Už jsem zkoušela i s vegejogurtem a dobré. Oleje klidně o 20 % méně.
Díky moc za recept, peču ji už nějaký čas z mouky z pražených lískových oříšků a dnes jsem použila pistácie a je to fantazie!
Z pistácií je zvlášť výborná (a exploziuvně drahá:D) Díky za důvěru a komentář!
Bábovka je luxusní! Ale prosím Vás o radu ohledně formy-mám keramickou a zpravidla kolem prostředního trnu zůstává jakoby nedopečená, ačkoli zvenku i shora už je někdy až moc ( snad mi rozumíte) Přemýšlím, zda to je to tou keramikou a jestli by litina nebo jiný materiál nebyl lepší. Máte s tím zkušenost? Díky moc!
Dobrý den, ano, rozumím, přesně proto jsem jednu dobu na keramiku zanevřela:)
Nutno ale říct, že to není jen materiálem, ale i „střihem“, často mají ten komín užší, plus ten materiál prostě nevede teplo tak rychle, tudíž se propeče hůř /tchyně má lepší, kde je celkem hezká rovnoměrně/.
Takže buď se smíříte s bledým vnitřkem (ono to nevadí, většinou uvnitř je, ale někdy se kvůli tomu chytá, no…), nebo pořiďte ideálně litý hliník (nordicware, mám jednu jejich nejmenší velikost, vyhovuje mi, že vejde i do remosky a pro naši malou domácnost ideál), popřípadě podobně hezké formy,, která dobře vypéká a vzor je taky super teď dělá i tescoma – akorát jsou to ty klasické velké a je možné, že se časem ošoupou, na trhu nejsou tak dlouho. Nicméně co jsem viděla u ás v peařské skupině, vypadaly výborně.
Já sama mám moc ráda klasickou smaltovanou, má asi sto let, peče výborně a nestalo se jí nic, dokud ji moje dítě trochu neotřískalo. Koukám, že někdo je pořád dělá.
Někdo má rád i skleněnou, tam se ale zas může komín propékat později, nicméně na simax mi chodily dobré recenze, tvar je dobrý a hlavně tam je vidět. Jen je zas křehká a těžká jako keramika.
Díky moc za rychlou reakci a ujištění, že to není mojí nešikovností:-) Nordicware mě lákala už dlouho, tak teď mám aspoň argument. Díky a hezký den
neni zac. pokud chcete velkou, tak nektere zname co maji tu tescomackou rikaji, ze mozna pecou i lip ale nevim, nezkousela jsem:) tvary majj nadherne obe znacky.
Tescomacka super. Mám. Je to jakási slitina, nemohu se dočíst z čeho. Babovka jde skvele ven.
Díky za tip!
Zapasila jsem snad 2 roky s keramickou po dědečkovi = teď když rozehrivam troubu formu tam vložím s kouskem sádla na vymasteni. Když se rozpustí (ca 10min) vytáhnu a vysypu hrubou moukou. Forma má teplotu tak že na ni mohu sáhnout, když tam leji těsto. Pak 55-60min na 165 stupňů. Aby bábovka nepraskala potřu mlékem.
Výborná. Povedla se. Dala jsem 200g mletých ořechů (mouky z lískových ořechů) a 100g polohrubé mouky. Je to samý ořech . Mňam, děkuji za lehký a rychlý recept.
dekuju za duveru!
Bábovku jsem právě vyklopila a to na první dobrou! Mám skleněnou formu Kavalier, dostala jsem ji „do vejbavy“ v 10-ti letech, takže před 40-ti lety. Bábovek napekla spoustu, je stále jak nová, ale občas tu bábovku jíme lžičkou přímo z formy, protože nejde vyklopit, což například vzácné návštěvy nebo tchýně neuměly úplně ocenit… Ale dnes – tradááá – na první dobrou venku! Že by to bylo těmi ořechy na vysypání? A pokud jo, proč mně to někdo neporadil před 30-ti lety? Zkrátka super recept, jenom máslo došlo, takže jsem použila olej a mouku jsem vzala celozrnnou špaldu, manželovi namluvím, že je tmavá od ořechů, aby neměl ze zdravých surovin nepřekonatelný odpor (k bábovce, ne ke mně).
Dobrý den, mohla bych se zeptat jestli by se dali použít jenom bílka?
Bude mírně sušší:)
Dobrý den, mockrát děkuji za tento úžasný recept. Bábovka je naprosto báječná. Přidala jsem akorát víc rumu, toho u nás v pečení není nikdy dost. 😀
diky za zpravu a vyzkouseni:) rum si s orechy skvele rozumi!
Dobrý den,
recept se mi moc líbí, ale mám doma klasickou větší formu (z tescomy) a nevím, jak to vynásobit, aby to vyšlo.. myslíte, že prostě zdvojnásobit? Děkuji
dobry den, ano, zdvojnasobit nebo to proste bude nizsi:)
Rada bych podekovala za recept, babovka je vynikajici. Casto zkousim nove recepty a ne vzdy to dopadne tak, jako tento s velkym ohlasem v domacnosti 😉
Preji hezky den a hodne uspechu pri tvoreni novych receptu. Diky za podeleni se o ne.
Ja moc dekuju za duveru a milou odezvu:)
Dobrý večer, jsem další, kdo se připojuje s díky ke komentářům. Opravdu skvělý recept a rychlá příprava. Po bábovice se jen zaprášilo.
Přidala jsem i trochu kokosu a několik lžic zbylé kávy.
Děkuju za tip
Dobrý večer, peču ji podruhé a nemá chybu. Chtěla bych jí vyzkoušet ze špaldové mouky. Poměr mouky a ostatních surovin by jste ponenechala stejné? Děkuji za odpověď
Můžete:)
Dobrý den, jak vám vyšla bábovka ze špaldové mouky? Použila jsem celozrnou a skoro vůbec nevyběhla 🙂
dobrý den, mně dobře, melu si celozrnnou mouku sama, ale to je spíš „handicap“, je prostě stoprocentně celozrnnná… spíš bych hádala vyprchalý prášek, někdy se stane (taky někdy do jogurtových a jiných kyselejších těst dávám půl prášku, půl sody). inspirovala jste mě ke kontrolnímu opakování a tak jsem musela hned večer zadělat, je dole v článku:)
Dobrý den,
Pekla jsem dnes z celozrnné špaldové mouky. Kypřicí prášek kupuji v DM. Bábovka bohužel nevyběhla a byla trochu i zdrclá. Pekla jsem ji hodinu při 170 st. Nevíte, čím by to mohlo být?
Dobrý den, pravděpodobně nefunkčním práškem, neměla jste ho doma už delší dobu? Vyběhnutí lze samozřejmě pojistit i poctivým vyšleháním sněhu, ale v 90 procentech to nu téhle nedělám a je v pohodě.
Dnes jsem vyzkoušela tuto bábovku a je výtečná , moc nám chutná. Polila jsem jí ještě čokoládovou polevou a posypeme ze strouhaných oříšků Neměla jsem bílý jogurt tak jsem dala zakysanou smetanu a je krásně vláčná Určitě jsem jí nedělala naposledy Děkuji za recept
Děkujeme za tip! Mňam.
Dobrý den,
Nesnesu prašek do pečiva ani droždí.
Dá se upéct tato babovka z kvasu? Jak postupovat?
Dobrý večer, díky za báječný recept!!! Zrovna jdu péct už potřetí podle Vašeho receptu. Tentokrát ale zkusím přidat ještě i mák, vůbec nevím, jak to dopadne :)) Taky oceňuji na receptu pouhá tři vejce. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou děkuji. Zuzana
To jsem moc ráda, že vychází a chutná. Ať se vám vede:)
Dobrý večer, podruhé jsem udělala bábovku dle vašeho receptu a zase vysla moc dobrá. Množství tak akorát na mou formu. Kombinace máslo a jogurt je výborná. Diky za recept. Mějte se hezky. Marie
Děkuju moc za komentář!
Děkuji za skvělý recept. Bábovka chutná úžasně, nyní ji častěji peču.Je vláčná a všem chutná.