Aby byl nový rok křupavý a chutný, upekla jsem vám klasickou veku. A aby se vám opravdu povedla, dnes jsem ji zadělala a natočila znovu – suroviny a postup najdete níže. Doporučuju nepřeskočit dokonalé uhnětení těsta a hlavně nechat dobře nakynout – díky tomu jsou pak jako peříčko. Máte li doma zimu a zpracujete-li těsto z lednice, dokynutí může trvat i ke 2 hodinám.
Na 2 zlatavé veky je potřeba:
400 g hladké mouky
230-250 g mléka (záleží na savosti mouky)
20 g cukru
10 g soli
12 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
60 g másla
Těsto uhněteme v robotu, když hladké (po asi 10 min), přidám do něj máslo na kostičky a znovu zapracuju. Nechám asi 0,5 hod. nakynout, poté rozdělím na bochánky, a ty nechám ještě 0,5 hod. odpočinout na válu.
Alternativně můžete těsto zadělat a nenakynuté rozdělit na dva bochánky, které necháte v lednici pomalinku dokynout do druhého dne.
Rozválím na oválnou placku, kterou sroluju do tvaru veky. Nechám dokynout ještě asi hodinu při teplotě 30° s párou. Toho dosáhnu tak, že si nahřeju na nejmenší stupeň (30-35 stupňů) troubu a na dno položím plech, do kterého naliji půllitru vařící vody. Vložím veky, vypnu troubu a nechávám veky na pokoji. Pokud máte parní program k dokynutí, použijte ten.
Nakynuté veky vyndám, naříznu, pokud mám chuť, troubu nahřeju na 220° a když je vyhřátá, vkládám veky (pokud jsem mezitím vodu z plechu vylila, dospod naleju na plech asi deci horké vody).
Po 12 min pečení vyvětrám zbylou páru a nechám veky dopéct dalších 15 min na horkovzduch, 210-215 stupňů. Snižujte podle potřeby. Hotové horke veky můžete postříkat vodou z rozprašovače pro větší lesk.
Nechám alespoň chvíli vychladnout, já chladila na balkóně, abych je stihla na ukázku namazat… a zdobíme chlebíčky! Pokud máte chuť mrknout se na pochoutkový salát podle normy, mrkněte na nás v @herbar_official.