Silvestrovská veka à la Herbář

Silvestrovská veka à la Herbář

Aby byl nový rok křupavý a chutný, upekla jsem vám klasickou veku. A aby se vám opravdu povedla, dnes jsem ji zadělala a natočila znovu – suroviny a postup najdete níže. Doporučuju nepřeskočit dokonalé uhnětení těsta a hlavně nechat dobře nakynout – díky tomu jsou pak jako peříčko. Máte li doma zimu a zpracujete-li těsto z lednice, dokynutí může trvat i ke 2 hodinám.

Na 2 zlatavé veky je potřeba:
400 g hladké mouky
230-250 g mléka (záleží na savosti mouky)
20 g cukru
10 g soli
12 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
60 g másla

Těsto uhněteme v robotu, když hladké (po asi 10 min), přidám do něj máslo na kostičky a znovu zapracuju. Nechám asi 0,5 hod. nakynout, poté rozdělím na bochánky, a ty nechám ještě 0,5 hod. odpočinout na válu.
Alternativně můžete těsto zadělat a nenakynuté rozdělit na dva bochánky, které necháte v lednici pomalinku dokynout do druhého dne.
Rozválím na oválnou placku, kterou sroluju do tvaru veky. Nechám dokynout ještě asi hodinu při teplotě 30° s párou. Toho dosáhnu tak, že si nahřeju na nejmenší stupeň (30-35 stupňů) troubu a na dno položím plech, do kterého naliji půllitru vařící vody. Vložím veky, vypnu troubu a nechávám veky na pokoji. Pokud máte parní program k dokynutí, použijte ten.
Nakynuté veky vyndám, naříznu, pokud mám chuť, troubu nahřeju na 220° a když je vyhřátá, vkládám veky (pokud jsem mezitím vodu z plechu vylila, dospod naleju na plech asi deci horké vody).
Po 12 min pečení vyvětrám zbylou páru a nechám veky dopéct dalších 15 min na horkovzduch, 210-215 stupňů. Snižujte podle potřeby. Hotové horke veky můžete postříkat vodou z rozprašovače pro větší lesk.

Nechám alespoň chvíli vychladnout, já chladila na balkóně, abych je stihla na ukázku namazat… a zdobíme chlebíčky! Pokud máte chuť mrknout se na pochoutkový salát podle normy, mrkněte na nás v @herbar_official.


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *