Kristián Kříž se kávě věnuje už léta, nejdřív jako nadšený konzument, později jako zakladatel Jednoho kafe, malého libereckého podniku s vlastní praženou kávou. „V Liberci jsem potkal skvělou partu, která se snažila tu scénu nějakým způsobem začít objevovat a já jsem se k nim přidal a ještě s jedním kamarádem založil kavárnu.“
Od každodenního vaření kávy pak už byl jen krok k pražení. „Nestačí mi jen tak přihlížet a rád zkouším nové možnosti, takže potom, co jsem prošel různými školeními, bylo pražení přirozená cesta, jak na to navázat.“
„V posledních dvou letech jsou i v našem prostředí trendem různé alternativy zrnkové kávy, jako třeba kapslová káva, kdy i spousta velkých českých pražíren výběrové kávy tu svoji kávu uzavírá do kapslí. A nutno podotknout, že to chutná dobře. Jsou schopné přenést zážitek z espressa do kapsle,“ dodává.