V kuchařském světě existují různá ocenění, žebříčky a průvodce nejlepšími restauracemi, ale také soutěže mezi kuchaři. Jednu z nich v mezinárodním juniorském klání v Rimini vyhrála právě česká mladá kuchařka Hana Budková. S ní jsme na Wavu probrali, jak podobné soutěžení probíhá i k čemu podle ní tato klání slouží.
Hana poprvé soutěžila v rámci střední školy, postupně se díky výhrám posunula i do dalších kol a dalších soutěží. Dnes se účastní klání jako junior a členka Národního kuchařského týmu, který sdružuje podobně nadšené kuchaře. V únoru se vrátila se zlatou medailí z Global Chefs Challenge, kde se jí povedlo vyhrát mezi mladší skupinou kuchařů.
„Je to evropské kolo, v Čechách máme národní kolo, které jsem předtím vyhrála, Gastro Junior… Já jsem se tam dostala skrz školu. Studenti gastronomických škol mají možnost se jich zúčastnit a s pedagogy se na ně připravují.“ Příprava ale spočívá nejen v práci na škole, ale hlavně po ní – díky tomu se přirozeně vyberou studenti, které podobná práce opravdu baví. „Nestačí se připravovat jen ve škole na hodinách vaření, aspoň u mě ne,“ myslí si Budková.