Jestli existují pražské legendy mezi brunchovými kavárnami, určitě mezi ně patří Café Jen, vršovický podnik, který letos slaví sedm let fungování. I když mu od roku 2013 vyrostla v okolí slušná konkurence, pořád se drží a inovuje. S jeho zakladatelkou Dominikou Fajtovou jsme mluvili o tom, jak malou kavárnu nejen nastartovat, ale také ji dlouhodobě udržet.
Kavárnu Jen spolu vymyslely kamarádky Hana Bojdová a Dominika Fajtová, které sice dnes vedou jedno z oblíbených vršovických míst, ale samy přitom pochází z Brna a Opavy. Před sedmi lety hledaly místo mimo centrum, kde by fungovala sousedská komunita – a to našly v pražských Vršovicích. „Výběr lokace jsme neomezovaly Brnem ani ničím, Hanka (Hana Bojdová, spolumajitelka) mi prostě jednou poslala místo na Kodaňské, to se nám zalíbilo a byla z toho Praha. (…) To, že jsme otevřely Jena, myslím, čtvrť trochu nastartovalo, tohle sousedství. I když někdo mi ze srandy říkal i to, že můžeme za drahé nájmy ve Vršovicích. Ale před těmi sedmi lety tu nebylo nic, bylo to území nikoho,“ říká Dominika.