Ve vlastní šťávě: Párek není steak. Kvalitu potravin vnímáme subjektivně, skrze naše očekávání, říká Anna Grossmanová

Ve vlastní šťávě: Párek není steak. Kvalitu potravin vnímáme subjektivně, skrze naše očekávání, říká Anna Grossmanová

Co znamená farmář a farmářský? Měl by se tento pojem nějak ukotvit v legislativě, nebo je to vcelku jedno? S Annou Grosmanovou, která se zemědělství věnuje jako agroreportérka i nadšená propagátorka hnutí Slow Food, jsme probrali, kdo prodává na trzích, kam zajet na pole i co to znamená malý zemědělec.

„Dost často se zapomíná, že subjektivně je kvalita definovaná očekáváním zákazníka. To znamená, že objektivní kvalita, tedy ta technologická, jde často stranou. Třeba párek – konzument očekává, že bude mít 100 % masa. To ovšem není párek, to je steak… Kvalita je tedy objektivně daná, subjektivně ale také – kritériem konzumenta,“ říká Grosmanová.

Právě kvalita ve smyslu technologickém, ale i třeba welfare nebo lokálnosti, je to, co jako spotřebitelé často v potravinách označovaných slovem farmářský hledáme. Ve skutečnosti však často narážíme na standardní potraviny. Samotné slovo standardní přitom nemusí být nekvalitní. Jen farmářské potraviny z řetězců nesplňují často různá, těžko specifikovatelná očekávání.

Celý díl našeho podcastu si můžete vyslechnout na stránkách radia Wave



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.