Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má aspoň lžičku kvasu, mouku a nesourodou zásobu semínek a vloček nakoupenou nebo odcizenou při kleptomanském záchvatu ve zdravé výživě. Pojďme na to!

Smysl namočených semen

Naučíme se nový postup, trochu připomínající hrstkovou polévku. Hrst tamtoho, vysypat sáček od onoho, dát vařit vodu, nasypat a čekat. Nekecám, opravdu budeme semínka chvíli vařit. Ta nabobtnají a nebudou v chlebu připomínat něco, co do díže s těstem spadlo omylem a při konzumaci výsledného výrobku efektně skřípe a zalézá mezi zuby. Zároveň do sebe navážou vodu a jak chleba „stárne“, udržují ho vláčný. A kromě toho jsou samozřejmě životodárná a blahodárná a posilují všemožné orgány v těle, vaši jóni nevyjímaje. Za tento zázrak vděčíme J. Hamelmanovi (Five-Grain Bread), je to prostě  pašák.

Aby byl chleba jako z růže květ, potřebujete utvořit zvlášť tři skupenství – kvas, nabobtnalá semínka a obilniny neboli mořidlo a nakonec finální těsto. Ale není se čeho bát, začneme od pouhé lžičky kvasu.

Kvásek

  • 1 lžička kvasu
  • 75 g žitné mouky
  • 75 g vody

V menší misce smíchejte, přikryjte fólií a nechte zrát 12 až 16 hodin. Měl by asi třikrát zvětšit objem.

Mořidlo

  • 125 g vody
  • 27 g drceného lněného semínka
  • 27 g ovesných nebo špaldových vloček
  • 26 g slunečnice, dýňových semínek nebo co je zrovna libo
  • 27 g žitných vloček
  • 3 g soli
    UPDATE – donesly se ke mně zvěsti, že by mohl být slanější a bouřlivě kyne – takže pokud máte moc bujný kvásek, neváhejte dát víc, třeba 4 g, funguje to :)

V tu samou dobu, co připravujete kvas, si do malého rendlíčku, k němuž máte patřičnou těšnící pokličku, nalijte vodu a dejte vařit. Mezitím si nachystejte semínka a obilniny a ve chvíli, kdy voda začne vařit, přisypejte, zamíchejte, zavřete a vypněte. Nezapoměňte na sůl, zabrání nadměrným enzymatickým aktivitám v průběhu příštích 12 až 16 hodin, kdy necháte v pokojové teplotě směs bobtnat. Necháváte-li tajemný kastrůlek o samotě přes noc, přivítá vás ráno velmi roztomilý želé koláček.

V chytrých amerických knížkách se tomuhle říká hot soaker  a vím, že tenhle překlad vlastně vůbec není překlad, ale nějak sám od sebe v pracovním procesu vyplynul. Pekařská čeština zná pro tyto namočené směsi obilovin a olejnin libozvučný termín „zápara“, v tomto případě „vařená zápara“, který ale ještě musím nějak absorbovat.

Finální těsto

  • 226 g pšeničné mouky (používám 00)
  • 100 g vody
  • 3 g soli (4 g – viz výše)
  • lžička medu
  • kvas (mínus jedna lžíce pro další pokusy, ale většinou neodebírám, kvásek dokrmuju zvlášť)
  • mořidlo

Všechno spolu promíchejte (aspoň 3 minuty) a kdyby vám těsto připadalo příliš mokré nebo suché, můžete přidat další mouku (cca 20 gramů mi stačí) nebo vodu. Hnětejte dalších 5 minut, nějaký lepek se vyvine, ale stejně bude těsto dost lepkavé a určitým způsobem řídké. Nechte 30 minut až hodinu zrát. Poté vyklopte na pomoučenou plochu, propleskněte, natáhněte, přeložte, natáhněte a přeložte, abyste procvičili lepek a nechte zase 45 minut až hodinu zrát. Můžete se na to samozřejmě vykašlat… Ale když se na to nevykašlete, struktuře těsta velice prospějete.

Vykoulejte žádaný tvar, vložte do ošatky nebo jiné vhodné nádoby a nechte kynout 2-4 hodiny (podle toho, jak je teplo – jednou mi celý proces zabral 3,5 hodiny, jindy pět). Můžete nechat kynout zase přes noc v lednici, ale pak je potřeba včas (dvě hodiny předem) vytáhnout.

Potom, co chléb vykyne a asi dvojnásobně znásobí svůj objem, přijde čas pečení. Rozpalte troubu ideálně s kamenem nebo těžkým plechem (obrácenou grilovací litinovou pánvičkou) na 250 ºC aspoň půlhodinu před plánovaným pečením. Pokud se o svou troubu bojíte, dejte úplně dospod jiný plech, který poslouží při zapařování.

Chleba vyklepněte z ošatky, ozdobte dle gusta a nařízněte nebo potřete vodou a posypejte dalšími semínky, potom ho přesuňte na rozpálený plech, na ten spodní vylijte vodu a zavřete. Po asi dvou minutách otevřete, vyndejte plech s vodou, snižte teplotu na 220 ºC a dopékejte ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nemá krásně tmavou kůrku a na poklep zvoní.

PS Remoskovým lidem: Je to malý bochníček o váze asi 680 g a do remosky padne jako ulitý, nebojte!

Remosková verze, také velmi dobrá

A je to. Žádná pseudozdravá cereální kaiserka, nebo, skoro se to slovo štítím napsat, „fit chléb“. Luxusní bílý vícezrnný chléb z kvasu, co je víc? Nestydím se za něj!

 

 

149 komentářů u “Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

  1. Tý br´do, ten je tak nádhernej! A mě Alois přednedávnem umřel, ach jo … (No neumřel sám od sebe, když jsem ho chtěla po pobytu v ledničce resuscitovat, zahlédla jsem na něm malý kousek plísně, tak ho místo jídla čela a záchodová eutanazie). Nezbývá, než si založit kvásek číslo 2 a pustit se do tvého luxusního pětizrňáku.
    PS: Určitě by z těsta šla i ta kaiserka :-)

    • Jojo, to mě taky napadlo, ale nemohla by se motat tak, jako se správně má, to množství semínek to trochu natrhává.Ale malé bulky jdou. Novému kvásku fandím a upřímnou soustrast předchozímu:)

    • Tak z Pana Kváska se stal dneska Spláchnutej:-( Ale už vzniká nástupce:-) Chlebová mánie mě dostala naplno, smrt drobivým měkkejšům s hypermarketů…

      • Proč Spláchnutej? Proč tolik umírají (nejsi jediná)? Já jsem asi opičí matka a na tom svém nevidím velkého kazu, vždycky ho nějak zachráním:)

        • No zazelenaly se doliny a musel do záchodu:-)) Ale tenhle už budu opatrovat jako oko v hlavě:-) Myslím že se prostě stane, že lidi zapomenou, že ho mají a je to natošup:-)

          • u nas nejde zapomenout. co jsem podle maskrtnice spachala sveho prvniho Pana Kvaska, pecu mensi pecinek denne 😀 ale uz se poohlizim po vetsi osatce. tyhle genialni kvaskovy chleby jsou hned pryc :)

      • Chléb z marketů mě nesmí do baráku,peču jen 1/2 roku a ještě jsem nekoupila toho úžasňáka z marketu.

    • Dobrý den, velmi oceňuji Vaše stránky, o pečení chleba se tu dozvídám zajímavé info. Moc zkušená pekařka zatím nejsem, ale pečení mě moc baví a kváskový chléb chci a dovedu/!/ k dokonalosti. Tedy doufám…. Moc se mi líbí recept na pětizrný chlebíček. Zatím sháním ingredience. Jen jsem se chtěla zeptat jak dlouho se semínka vaří. Nebo se jen nasypou do vařící se vody a vypnou? Děkuji a kváskovému pečení zdar!

    • Dobrý den, namočila jsem semínka tak, jak píšete, ale žádné želé z toho nemám, jsou jen změklé…

      • A celkově chleba? Pokud nasákla vodu, je to v pořádku, nebojte. Tím želé myslím to, co je na fotce – drží to víceméně poromadě, pokud jste nedala dost teplou vodu nebo nepodrcená lněná semínka, želíruje to méně.

  2. Mě vyděsil ten úvodní obrázek, myslela jsem, že to je výsledný produkt, a furt mi to vrtalo v hlavě, že bys zrovna ty vyrobila něco takového :)

    • Ale ale, vidím tu snad nějaké předsudky vůči raw a paleo chlebíkům? Nebo Ti nepřijde dost nadýchaný?;)

  3. Ten chleba vypada fakt super. Jdu do toho :)
    Diky moc za navod s temi seminky. Muzu poprosit o podrobnejsi vysvetleni mezi tim, jaky je rozdil mezi tim dat seminka varit se soli anebo bobtnat bez soli? Zatim jsem nechavala seminka bobtnat tak pul hodky az hodku – na zmeknuti to stacilo.
    A na zaver, diky za blog, rada se poucim od lidi, co vi, co delaji a jeste to sdeluji dalsim :)

    • Jasně že to můžeš/te nchat bobtnat jen chvilku, ale jde o to, nechat je nasáknout té vody co nejvíc, aby později chléb nevysušovala, naopak, měla by ho obohatit nejen chutí, ale i vlhkostí:) A semínka (slunečnice, len, tykev..) sice nabobtnají i ve studené vodě (nebo za chvilku v horké, ale stejně je dobré počkat, než vychladne) nebo je fajn je opražit aby získaly navíc „oříškovější“ chuť, ale ten šrot to až tak snadné nemá.

      Podobně jako u přílohové pšenice, co se občas podává ve Francii – prodává se už předvařená, jinak jí změknutí varem trvá dost dlouho (v dm mají takhle upravenou špaldu, dala by se taky použít). Aby ty obilniny nasáknuly a byly dobře stravitelné a měkké, je dobré je narušit krátkým vařením a déle máčet. Pak k té soli – horko a voda probudí enzymy v nich obsažené a ty mají tendenci začít kvasit, aby se to zbrzdilo, přidává se sůl, kyselost navíc vedle kvasu, který už tam tak jako tak dáváme, je nežádoucí:) Kdyby se to máčelo chvilku, sůl není tolik potřebná.
      Díky moc a není zač, já toho zas tolik nevím;)

  4. Přestože téměř vždy tiše čtu a komentáře nejsou moje parketa, říkala jsem si, že tenhle komentář prostě musím napsat…
    Kváskový chleba od nového roku peču pravidelně a už jsem vyzkoušela pár receptů a tipů, ale tenhle recept je ten nejdokonalejší…
    Už když se chleba pekl, jeho vůně naznačovala, že se jedná o něco vyjímečného. Z trouby se totiž linula přesně ta stejná vůně, kterou si pamatuji z dětství z jednoho pekařství, neboli přesně ta vůně, která člověku vhání sliny do pusy a nutí jej se zakousnout do čerstvého pečiva i kdyby nechtěl… Nevím, co způsobilo tuhle voňavou změnu, ale můj tip je, že to byla možná ta lžička medu, kterou jsem do těsta dřív nepřidávala.
    No a když jsme chleba nakrojili, vykřikovali jsme celou večeři nadšením: „nejlepší chleba na světě, tak dobrý chleba se ještě nikdy nepovedl“.
    Opravdu, ještě nikdy jsem z trouby nevytáhla tak nadýchaný, jemný a chuťově vyvedený chlebík jako včera.
    Takže moc děkuji za dokonalý recept a přeji hodně sil do dalších pekařských počinů…

    • Mně se zdá, že komentáře docela vaše parketa jsou. Tenhle mě úplně dojal, červenám se a ani si ho nezasloužím:) Opravdu děkuju moc. (a část té chvály pošeptám knize;)
      Nám tenhle chleba taky moc chutná, i když mi připadá, že je úplně jiný, než to, co si pamatuju jako dobrý chleba dětství – buď obyčejná šumava s hezkou hnědou kůrkou, žádná zrníčka ani med, nebo podmáslový/bramborový bílý chléb z jižního Slovenska, to ještě musím vyladit.
      A kde je ten trik? Vystihnout ten správný moment kvásku a správně vypracovat těsto je základ, med je druhotná věc, ale těm potvorám malým v růstu a rozvoji určitě dopomůže, a nakonec správnej průběh pečení a karamelizace kůrky dává vůni chlebu strašně moc, i když se to nezdá, takže vlastně úplně nevím:)
      Jsem moc ráda že se povedl, jste šikovná, na úspěchu máte přeci sama velký podíl:)

  5. Souhlasím s ostatními komentujícími – recept nemá konkurenci. Tedy hlavně mořidlo. To je přesně to, co jsem potřebovala, protože bez vynechání moření jsou všechny přísady v chlebu suché. Perfektní fígl!
    Už mám recept vyzkoušený celkem 3x. Bohužel při dodržení doslovného postupu mi 2x za sebou chleba nevyběhl do výšky, ale spíš do šířky. Chuť úžasná, ale chleba malý, extrémně rychle zkonzumovaný.
    Takže jsem se vrátila ke svému osvědčenému základu (2 zavařovací sklenice namnoženého kvásku a 600-700 g pšeničné mouky) a úspěch se dostavil.
    Chleba peču asi 3 měsíce a jsem limitovaná 22 let starou plynovou troubou, což je boj!
    Ale stojí za to, protože ta měkká houba, která do 2 dnů zplesniví a v obchodech je označená jako chleba se sice dá jít, ale zdraví je to pomalu nebezpečné. A pečení chleba je návykové!
    Článek o chlebu na Cuketkovi je taky super, čekám na další díl!
    Díky za Vaše stránky. Jsou úhledné, čtivé – moc se mi líbí.

  6. Ahoj. Velmi pekne stranky, krasne chleby. Takyto som este nepiekla, vyskusam. Velmi dobry napad s namocenim zrna horucou vodou. Pecenie chleba je pre mna relax a radost. Nech sa nasim kvaskom dari 😉

    • ďakujem:) Ten nápad samozrejme nie je môj, pekári to bežne používajú, ale akosi sa (naši) s podobnými vychytávkami príliš nezdôverujú, tak to chvíľu trvá, kým to dorazí aj k nám, amatérom:) Dajte vediet, ak sa vydaril, ak budete piecť:)

  7. Ahoj, som tu zas, mám za sebou dva „morené“ pokusy, pri prvom som takmer do bodky dodržala receptúru, výsledok výborný. To by som nebola ja, aby som na druhý pokus nevymýšľala, pridala som nahrubo zošrotované ražné zrno parené v site cca 30 minút. Striedka o poznanie hutnejšia ale zase dobrý chlieb. Vďaka za nakopnutie týmto smerom. Chvíľu skúšam aj kváskovanie na sladko, bavím sa a moji obetavci robia degustátorov. Pekný deň, víkend, leto :-)

  8. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zkoušela jste zaměnit alespoň větší část mouky za celozrnnou. S kváskem nemám zkušenosti, přesto bych chtěla použít na probuzení celozrnnou mouku. Dočetla jsem se, že je to možné. Dnes jsem si ho od Vás vyzvedla v kavárně, ještě jednou moc díky, ale nerada bych ho zničila. Recept vypadá úžasně. Hodně pozitivních dnů :-).

    • Dobrý den, recept mám ozkoušený se špaldovou celozrnnou „hladkou“, tedy z té bio Vavřinec nebo bioharmonie (i když na ní je jen „celozrnná“), dávám už ze začátku min. 250 g a vyjde krásný (tady ho pekla Míša, kterou jste v Šálku asi taky viděla http://statigr.am/p/300527400374429352_6631464). Určitě to nezničíte, přinejhorším trošku popraská… Tak směle do toho. Jsme rádi, že přišlo tolik lidí:)

    • Věrko, nebo dejte lžičku stranou do ledničky a zbytek dokrmte. Když se stane katastrofa, budete mít v lednici zálohu : ) Jinak já krmím žitnou celozrnnou i chlebovou a peču pak ze špaldové celozrnně a v pohodě.

  9. Všechny vás zdravim a díky za rady a za podporu s mojí premiérou kváskového chleba :-), už se na něj těším. Moc prima stránky a fajn lidi.

  10. Dobrý den, taky jsem sem dnes zabloudila a našla semínkový chlebík. Už jsem si to nachystala a jdu do toho. Kvásek už si vedu asi 7 měsíců a peču jak divá. Různě střídám mouky a někdy se daří víc, někdy míň. A i když se nepovede, mám pocit, že chutná víc než kupovaný. Váš blog je fakt super a nápad na kváskovou mapu je naprosto úžasný ;))

    • Držím vám palce, ať chleba nezklame, i když vypadá složitěji, je výborný a vlastně jednoduchý, jen to chce dobře rozplánovat. A děkujeme:)

  11. Zdravím,
    v pátek jsem si na Pankráci od pekařky, jejíž kontakt jsem získala na vaší mapě, vyzvedla kvásek a dnes jsem upekla svůj první, vynikající pětizrnný chléb. Jsem nadšená a příště ho musím upéct z dvojité dávky (snad to půjde bez problémů). Děti mi na něj ještě na vlahý utíkaly před spaním z postele a uštipovaly…půlka už je fuč. Tak jdu založit nový kvásek :) Díky za inspiraci, pravděpodobně se ze mě stane kváskový distributor :) Petra

    • Skvělé, to jsou samé dobré zprávy!
      Dvojitá dávka je úplně v pohodě, dvě tyhle malé šišky se vejdou v pohodě vedle sebe na plech. Moc jste mě potěšila.

  12. Zdravím, dnes jsem narazil na tenhle web a zase jsem se něco přiučil. Od začátku prosince 2011 , kdy jsem narazil na web http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php peču kváskový žitný chléb.
    Klasicky první založený kvásek skončil v míse , ale záchodové… ale druhý pokus se stal prapra…. předkem kvásku, přebývajícího ve dvou plastových krabičkách v ledničce. Jeden (starší) odeberu a večer vrátím zase dospod ten nový. Uváděný týden není rozhodně maximum, někdy použiju kvásek starý i 14 dní a výsledek je stejný.
    Protože jsem před cca 5 lety koupil domácí pekárnu, začal jsem v ní a na klasickém pečícím programu, a sypal jsem do ní směsi z krabiček. Tak se stalo, že jsem do doby přechodu na kváskový chléb upekl tak 3-4x za rok chléb „z pytlíku“. S kváskem nastala nová éra… v podstatě nekupuji jiný chléb a peču si vlastní, podle chuti a nálady. Nic už nevážím, po prvních zkušebních cca dvou měsících mám ověřené složení a mimo základních věcí, jako voda , kvásek, žitná a pšeničná mouka, sůl a cukr, přidávám dost drceného kmínu, který miluji, pšeničné otruby (také miluji, dávám je i do kynutých těst na buchty), koriandr, olivový olej a podle nálady slunečnicová semínka, lněná semínka, přeničné klíčky, či v létě něco zeleného ze zahrady.
    Rozhodně ale vyzkouším ten „zápar“, semínka spařit a nechat nabobtnat.

    Teď už peču chléb v troubě, nakynutý v ošatce, kterou jsem si objednal, ale využívám program hnětení, který pekárna má… trvá 1a1/2 hod a umožňuje mi bez velkého nepořádku v kuchyni připravit těsto do optimální hustoty. Pak stačí nechat v ošatce podle potřeby dokynout.
    Co mne ale zaráží… 1,2 kg chleba peču v troubě na 240°C 20 min a je to skoro až moc, při puštěné cirkulaci vzduchu v troubě. Je správně propečený. zeshora je kůrka ale až moc do tmava. Zkoušel jsem i přikrýt shora Alobalem, ale to se zase poněkud roztekl. Ale jednou na to určitě přijdu, jak je to akorát! :)

    • Dobrý den,
      tak to je skvělé, že vám to tak pěkně s kváskem jde! Jasně,jde se obejít i bez váhy, ale výsledky jsou pak často neopakovatelné a těžko člověk může dát recept. Ale na domácí pečení to taky tak dělám…:)
      Co se týče té tmavé kůrky – většinou sázím chleba na co nejnižší úroveň, kam jde zasunout plech dodaný k troubě. Moje peče totiž zespoda o dost méně než shora (aspoň se mi to tak zdá), takže takhle ve chvíli,kdy je upečený zespoda, má i horní kůrku akorát. nevím,proč by měl mít alobal vliv na roztečení-pokud ho dáte na chleba později, a ne preventivně od začátku:) Jinak za roztečení může buď překynutí/starý kvas nebo nízká teplota. A druhá věc je, nepouštět cirkulaci v troubě.. a po chvíli teplotu snížit na těch 220. No a nakonec teda ještě není od věci změřit teplotu v troubě pořádným teploměrem. Snad jsem aspoň trochu pomohla.

  13. Nejdřív bych chtěla poděkovat za úžasné stránky a absolutní nakopnutí k něčemu novému. Peču skoro denně, teď zrovna mám zadělané mořidlo na tenhle chleba. Jen se chci zeptat: dala jsem sůl do mořidla, dává se ještě další při zpracování těsta? Nějak jsem to nepobrala :).

  14. Pingback: Chléb Šumava bez hnětení | Cuketka

  15. Uplne nahodou jsem nasla kvaskovou mapku a uplne jste me dostali,napsala jsem dvema lidem z meho okoli(Olomouc),tak se snad nekdo ozve.
    Pecu si chleby,ale jen nekdy,mam na chleba v troube program.Zatim nic moc.
    Jak dlouho davate chleb kynout?
    Jestli se dockam,tak dam vedet,jaky byl vysledek.

    • S dobrým kvaskem a prohnetením to pujde, nebojte:) Drzim vam palce, at se brzy ozvou. Jinak chleba davam kynout na ruzne dlouhou dobu, vetsinou primo v receptu pisu, ktery jak dlouho kyne, pocitam obvykle s teplotou kolem 20 stupnu, pokud ne, napisu, pri kolika testo kynulo a hlavne hlidam:) Ale u kynuteho testa krome teploty zalezi i na dalsich faktorech – tlak, vlhkost, aktivita kvasku, pokud pecete s kvaskem.. takze casy jsou vzdy trochu priblizne:)

  16. Někde se stala chyba… Mám jenom bochníček vážící 635g…:)) Ale to nevadí, sežerem ho tak jako tak..:) Díky za recept, je bezvadný!! Do mořidla jsem dala celá semínka lnu, slunečnici, ovesné vločky (žitné nemám) a trošku dýňových..:) A nebýt na dietě, asi ho zpráskám celý najednou..:) Ať se vám daří!!!

    PS: Dotaz ke sladu (recept na severský samožitný chléb) – mohl by být tento? http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/sladove-vytazky-0001/sladove-vytazky-tekute-0001/mistr-sladek/sladovy-vytazek-tekuty—tmavy–kanditni–1-5-kg-0002

  17. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda by bylo možné sehnat i bezlepkový kvas, tj. z jiné mouky, popř. jak jej udělat. Vzhledem k tomu, že jsem amatér, tak raději hotový. :-) Děkuji za informace a přeji všem pěkný den. ML

    • Já dělala z pohankové mouky, ale vzhledem k tomu, že peču bzl jen okrajově a pohanka kvasí hodně rychle, brzo mi přezrál a k obnovení jsem se nějak nedostala včas…:)
      Ale máme na mapě už i bezlepkové kvásky.

  18. Zdravím, Váš recept jsem si vybrala jako adepta na první kváskový chleba, který jsem kdy zkoušela a nemůžu nesdílet nadšení :) Chuťově vynikající, do dvou dnů byl pryč. A to i přesto, že se rozhodně nepodobal klasickému bochníčku – patřím do týmu remoskářů a při pečení se mi chleba tak nějak roztekl do stran. To se mi pak stalo i s klasickým kmínovým, který jsem pekla podle Cuketky. Kdepak se stala chyba? Málo mouky?Moc řídké těsto? Díky za radu.

    • Jsem poctěna:) Lépe propracovat, klidně trochu zkrátit dobu kynutí jak vmíse, tak v ošatce a nezanedbat to překládání během prvního kynutí. To i u toho Cuketky, ačkoli to nepíše, pomáhá. Zvlášť jestli hnětete ručně, je tohle super trik,někteří pekaři skoro vůbec nehnětou,jen v krátkých intervalech překládají..ale to se pak člověk vůbec nezastaví.
      No a teda remoska nedá zas takovou výheň, takže rozkydnutí u ní bývá trochu dané i tím, nicméně jde v ní upéct i celkem hezký chleba…

  19. Děkuji za tip na kváskový chleba se záparou, dnes jsem udělala první, je opravdu velmi dobrý a zejména vláčný, včetně semínek. Udělala jsem chybu, že jsem záparu pořádně nepovařila, spíše jsem ji spařila, takže věřím, že to bude ještě lepší:) Mám pekárnu a nevěděla jsem, jak dlouho ho péci, pekárna má omezené programy a neumí tmavší kůrčičku (když se nastaví jen pečící program, což kvůli kvásku dělám). Nakonec jsem pekla 80minut.

    • Ona ta semínka není třeba vařit, opravdu stačí jen spařit a nechat ve vodě bobtnat. Delší var by naopak ničil cenné látky, ono dost pomůže i jen to, když se jakákoli semínka nebo ořechy či vločky namočí předem klidně i do studené vody, hodně dělá čas:) A je super, že se povedlo i v pekárně.

  20. Upekli jsme jej pro přátele jako pozornost za odpolední pohoštění. Je skvělý a už je zaděláno na dvojnásobnou dávku. Místo bílé mouky jsme použili celozrnnou špaldovou a dopadlo to velmi dobře. Děkujeme za skvělé recepty. Zatím jsme vyzkoušeli vinohradský pšeničný a ořechový … všechny chleby ze tvé kuchařky jsou opravdu moc dobré.

    Foto posledního výtvoru zde http://5p.me.cz/foto/Chleb/pepa_IV_petizrnny.jpg

    • Se špaldovou celozrnnou ho taky dělávám, mám radost, že se krásně povedl i vám. A děkuju za pochvalu:)

  21. Klobúk dole maškrtnica, som teraz na materskej, takže čítam mnoho článkov na internete, ale taký dar písaného slova, aký máte Vy som na internete zatiaľ nepostrehla. Píšete tak zábavne, optimisticky a s láskou k pečivu, že ste ma úplne dostala. Začínam Vaše články vyhľadávať aj na scuku, lebu sú super.

    • Normalne ste ma dojali. Som nejaka nachoreta, do roboty, do skoly nestiham, kvasok nechavam spat v chladnicke a potom takyto komentar, dakujem, smejem sa tu do monitoru a idem zarobit na chlieb.:)
      A peciete?

  22. Dnes jsem pekla podle Vašeho receptu. Chleba je výborný, jen byl v troubě pěkně znělý, ale po vyndání a vychladnutí už není vůbec křupavý. Nevíte, čím by to mohlo být? Děkuju

    • Je normální, že po vychladnutí už většina chlebů nezní dutě a zvonivě.. A tenhle je navíc poněkud mokřejšího typu, takže i kůrka od toho snadněji zvlhne… V čem chleba skladujete?

  23. Najsamlepší chlebík, ktorého sa nevieme nabažiť, mám doma 4 chlapov, ktorý ma velebia, že už len tento nech pečiem – veľká vďaka maškrtnica za super receptík, veľa radoasti a lásky prajem :-)

  24. Vynikajiciiii – peceme uz ponekolikate a zatim je nejoblibenejsi. Pokud dam rodine vybrat, volba je jasna…

    • To mám radost, kdybyste náhodou toužili po obměně, vždycky jde použít jiné vločky, jiná semínka:)… a občas si ho dáváme jen z celozrnné špaldovémouky.

  25. Naprosto dokonaly!!! Troufla jsem si na nej az po nekolika pecnech dle Cuketky, ale vysel napoprve a je jako malovany! A ta chut! A bublinky:)
    Dekuji za skvely recept – zatim suverenne vede nasi hitparadu kvaskovych chlebu.

    • No tak bezva, já to říkám pořád: Na to,jak je úžasnej, je úplně neuvěřitelný, že na 98 % vyjde super:)

  26. Jaká je vhodná velikost ošatky na tento chleba? 0,75kg nebo 1kg? Peču ho nejčastěji, ale ještě nemám koupené ošatky a chtěla bych to napravit a nechtěla bych koupit nevhodnou. Díky za radu

    • staci na 750 g, ale kdyz koupite vetsi, nic se nestane – mensi chleba muzete dat do vetsi osatky, ale naopak to nejde… Treba kdybyste chtela zadelat vetsio davku:)

  27. Pingback: Vícezrnný bochník | Maškrtnica

  28. Zdravím, máte krásné stránky a moc poučné! Jsem pečící začátečník, mám za sebou Cuketkovu šumavu bez hnětení a nějaké pokusné dalamánky…ale na tenhle Váš chlebíček sem chodím koukat už pěkně dlouho a zatím jsem nesebrala odvahu, totiž – mě vyděsilo to vybavení – nemám litinový plech do trouby, ani kámen, ani remosku…půjde to i na obyčejném plechu? Nebo nepomohlo by šoupnout chlebík do pekáče (jak to udělal Cuketka se šumavou) – měl by tak pod sebou dvě vrstvy, pokud bych ho dala i s pekáčem na plech… A ještě – to už jen ze zvědavosti – to s litím vody na plech, někde jsem zahlídla, že lze dát nějaký plecháček s vodou do trouby…funguje to stejně? Snad se neptám moc přihlouple, vážně zatím trošku tápu :) Děkuji …

    • Renato, v pohodě to půjde na plechu, jen to rozpalte, co to dá, ale klidně ho můžete péct i stejně jako Šumavu bez hěntení v hrnci, pak odpadají starosti s rosením a zapařováním, počítá se s tím, že si to chleba pod poklopem trochu zadýchá sám. Plecháček s vodou funguje, ale je trochu zbytečný – vodu potřebujete jen na začátku a hodně velký šok=hodně páry, takže mám vespod trouby položený stále jeden plech na odpis, abych neničila dno. Je vidět u toho článku Jak na první chleba. Dejte vědět, jak se povedl:)

      • Děkuji dodatečně za rady, chlebík jsem tedy upekla v simaxovém pekáči, povedl se napoprvé a je jednoduše boží!!! Myslím, že teď nebudu dlouho zkoušet žádné jiné recepty, laťka je hoooodně vysoko 😉 Tenhle chlebíček má jen tu jedinou chybu – že se večera nedočká, příště určitě peču ze dvojité dávky. Takže ještě jednou veliké díky za famózní recept na opravdu luxusní domácí chlebíček a taky za tyto Vaše inspirativní stránky včetně poradenství 😉 protože dobrá rada do začátku je k nezaplacení… Přeju, ať se Vám dál daří a taky krásné a veselé Velikonoce!

  29. Po dvou Cuketkových šumavách bez hnětení (z vlastního kvásku, kterému jsou už 3 týdny), byla tohle jasná volba. Jediné změny byly v použití pšeničných vloček (žitné neměli) a pšeničné chlebové mouky. Pečeno na otevřeném velkém masivním nerezovém pekáči (nic masivnějšího vhodného pro tento účel doma nebylo) s plechem na dně trouby kam jsem chrstnul půl hrníčku vody hned po vsazení bochníku. Výsledek je super. Dali jsme ochutnat i tchýni a tchánovi, který se vyjádřil, že je to lepší než sekaná ;o) Pečeno před večeří, ráno se dojídaly už jen zbytky.

    • Dobře jste si poradili a jsem ráda, že vyšel (a ta pochvala od tchýně a tchána je úplně bezvadná).

  30. Tenhle chleba je prostě dokonalý :-), šlo to i bez lněných semínek (http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/katyxq/album/projekt-kvasek/12894813/), ale už jsem je koupila a chleba právě kyne, moje 16 měsíční dcera konstatovala, že je dobý i ještě neupečený :-D, ona ráda „pomáhá“ a ochutnává, naprosto bez předsudků, syrové i uvařené/upečené. Chleba v troubé chodí povzbuzovat slovy mňamimňamimňam, aby už byl hotový a mohla si dár, ale kupovaný chleba jíst nechce, pozná holt dobré jídlo. Takže děkuju Ti, že jsem konečně dostala pořádné nakopnutí, založila kvásek a vrhla se na to, ne vždy úspěšně, při colomba pasquale se něco zvrtlo, ale podezřívám, že zabijákem byl med (od včelaře, asi hodně kvalitní a antibakteriální), žitný kvásek ho rozdýchá, ale pšeničný ne.

    • No super, krásně se vám povedl.. naštěstí je neupečený chleba i syrový celkem v pohodě, žádné syrové vejce, minimum tuků:)
      Ta Colomba mě mrzí – mám taky od včelaře, ale med je vždycky jiný, to je fakt – i když někteří rovnou s medem zakládají kvásek.

  31. Dobry den, pisala som sem komentar, ale nevidim ho tu, tak skusim este raz – chcem sa opytat, ci by sa tento chlieb dal piect sposobom ako Sumava pana Cuketku – ze sa da do rozohriatej nadoby, prikryje, po chvilke odkryje a dopeka, vsetko na 250 stupnoch. Tento sposob pecenia mi vyhovuje, ale nerada by som nieco pokazila. Dakujem.

  32. Ja sa ospravedlnujem, az teraz som si vsimla, ze ste moju otazku uz zodpovedala v komentaroch. Dakujem, som rada, ze to pojde aj takto.

  33. Dobrý den,
    zrovna se chystám na tento chleba a ráda bych věděla kolik gramů je ta jedna lžička kvasu na 75 g mouky a 75 ml vody? Kvas nebudu odebírat pro další použití protože ho mám udělaného víc.
    Díky!

      • Díky za rychlou odpověď. Opravdu stačí tak málo kvásku, jen 7-10 g na zadělání? Už se na něj těším :) Když zadělám z dvojité dávky, tak jak dlouho pak pečete na těch 220 stupňů? Někde v diskuzích jsem četla, že po 5 minutách je dobré bochník potřít vodou a snížit teplotu, po dalších 15 minutách zase a pak ještě jednou po 15 minutách. Také to tak děláte a jaký je smysl potírání kromě toho, že se odstraní mouka a povrch bude lesklejší? Trochu se bojím, aby se chleba nezdrcnul když budu takto otvírat troubu…

        • Opravdu stačí, má na to celých 12-16 hodin:) Na dvojnásobnou dávku samozřejmě těch 14-20 g kvásku.
          Peču asi 10 minut na 250 a pak 30-45 minut na 220, upečenost uvidíte, ucítíte a uslyšíte.
          Jinak potírání – kdo chce, ať potírá, je to kvůli té lesklé kůrce. V prvních 10-15 minutách to chce moc s teplem nešoupat, aby náhodou chleba nespadl, ale samozřejmě to lze, pokud je dost výkonná trouba a rychlý pekař… Nicméně já většinou jen ometu mouku, případně pak mokrou rukou ohladím povrch a pak už se nestarám, jen na začátku zapařím, aby chleba vyskočil a nepopraskal – na začátku to teda chce vlhké prostředí, ale není nutné chleba omývat.

  34. Tak jsem propadla adrenalinovému sportu=pečení chleba … a ačkoli (prozatím) nemám žádné speciální přípravky jako ošatku, kámen ani nic podobného, vrhla jsem se po hlavě do vašeho receptu. Bála jsem se celou dobu, těsto se mi zdálo příliš řídké, rozlézal se do stran a navíc to byl můj teprve druhý chlebík … no a nakonec v zapařené troubě vyskočil a byl (opravdu v minulém čase :) vynikající – díky JSTE SUPER a já hledám, do čeho se pustím přístě. srdečně LP

  35. Pokud mám již hotový žitný kvas (mám ho stále na kuchyňské lince a denně dokrmuji 100 g mouky a 100 ml vody), tak ho mám dát 150 g, je to tak? Nebo 170 g včetně té jakoby jedné lžičky kvasu pokud bych ho dělala z lednice?

  36. Právě mi kyne v ošatce, ale při zpracování mi přišlo těsto dost trhací. Tak uvidím,co z toho bude. Jinak je možné místo žitných vloček dát otruby?

    • To je normální, není úplně elastické. Jak to dopadlo? Jinak samotné otruby mi nepřijdou nějak extrémně chutné, takže nevím, zkuste a uvidíte, já radši pro doplnění vlákniny celé vločky.

  37. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho se mají semínka vařit a jestli má být lněné semínko rozdrcené? Chystám se na pečení tohoto chlebíku, ještě nemám pohromadě všechny ingredience. Zvláště je tu problém sehnat lněné semínko. Díky za stránky, čerpám zde zkušenosti a nápady, ještě nejsem moc zkušená kvásková pekařka. Ale hodlám pečení dovést k dokonalosti.
    Děkuji za odpověď a kváskovému pečení zdar!

  38. Preco mne nevysiel? Netusite? Je chyba ked mi kysne v janskej mise ci ako sa to vola? Dnes popravde kysol az 6 hodin..vadi chlebu dlhe kysnutie? Kvasok mi vysiel super, zdvojnasobil objem ale cely chlebik akoby bol splasnuty a rozteceny ako posuch. Nema viac ako 6 cm na vysku – pride mi nizky. Viete ja som taky zaciatocnik..kvasok sa mi sice podaril ale neviem uz ten zaciatok – ako sa miesi cesto, len robim tak ako sa mi to zda spravne – neviete o nejakom videu kde by sa to dalo pozriet? Este mam otazku ohladom nadoby v ktorej chlieb peciete..ta janska misa bola pri Sumave ok a pri tomto chlebe sa da tiez pouzit? V com mam nechat kysnut chlieb kym zozeniem osatku? A mozem chlieb v rure pocas pecenia obratit kedze zozadu pecie rura viac? Mozem pouzit teplovzdusnu ruru? A v tomto recepte ked som dala 3 grami soli do semiacok – moridla tak mam dat este aj do cesta ked je to tam tak napisane? Dakujem vam ak sa rozhodnete reagovat. Dakujem za kazdu dobru radu.

    • Na vacsinu otazok najdete odpoved v jendom z tych odkazov v clanku Jak na prvni chleba. Ano, ak kysne dlho, prekysne, rovnako ako drozdove cesto, potom nie je nadychany a rozteka sa. Videa su tiez zalinkovane v tom clanku, aj nahrady osatky…
      Inak ano, aj jenska misa sa da pouzit, nejde o recept, ale o metodu pecenia, ktoru mozte aplikovat na co chcete:) V tomto recepte je to celkom podrobne popisane, cast soli ide do tej zapary, casst do cesta:)

  39. A este jedna vec – pri tom kysnuti v „osatke“ mi akoby zaschol vrch cesta. Zakryla som ho len utierkou, nemalo sa to zakryt foliou? Ta korka akoby potom branila cestu v rure rast – alebo sa mylim?

    • Ano, ak vam obschol, mate v byte suchsie a korka potom nieje elasticka – praska. Bud prikryte aspon utierkou, alebo celu osatku dajte do igelitky, ako je vidno v tom clanku Jak na prvni chleba – urobite okolo taky maly sklenicek, kde sa drzi teplo aj vlhko.

  40. Žádná odpověď, nevadí. Nasypala jsem vše do vařící se vody, zamíchala, přiklopila a dále již nevařila. Chlebík se mi povedl, jen jsem neměla přesné váhy. Problém mám jen se solí, kolik je 1lžička gramů? Ale dobré, povedl se. Taky jsem dělala tu maxi musli tyčinku. Už jsem ji pekla podruhé, přidala jsem rozinky a svoje sušené švestky. Opravdu bomba! Všem doporučuji!

    • Omlouvám se, nějak to zapadlo, určitě se tu už na to i někdo ptal, v komentářích byste to našla.. Nicméně jsem moc ráda, že to vyšlo a zkoušíte dál – jinak bez přesné váhy je sůl trochu ošemetná, ale zarovnaná lžička stolní soli mívá kolem 7 g.

  41. Úžasný pecen, díky za recepturu a těším se až vyzkouším další kousek.. mořidlo dodalo chlebu úplně jinou chuť :) fandím a šířím dál***

  42. Dobry den, je mozne nekterych z Vasich chlebu pect i v domaci pekarne? Dostala jsem ji darem, nastesti tam ale jde pouzit i kvasek :) (znacka sana)

    • Dobry den Jano, zkusenosti se Sanou me a hlavne nektere pekare na PP desne zajimaji, urcite napiste neco vic. Jinak ano, da se to, aleja to moc nedelam, nevyhovuje mi tvar ani kurka, nicmene pokud mate programovatelnou pekarnu, mate to temer bez prace a zbyva jen zkusit, co vam bude vyhovovat. Vyvarovala bych se prilis hydratovanych test {takovy tu je vicemene jen jeden, ten spaldovo/psenicny, ale pokud upravite pomer vody..] , v pekarne z tohomuzete mit tzv. „usaka“, protoze nemuzete vsadit chleba do rozehrate trouby,pekarna se vam nahreje postupne. A ze stejneho duvodu to mozna bude chtit zkratit dobu posledniho kynuti o pul hodiny, protoze bude hodne dokynovat postupnym rozehrivanim pekarny. Ale cas je u kvaskoveho chleba stejne desne relativni, tosi musite vykoumat podle aktualni kondice kvasku a testa.

  43. Dobrý den, tento chlebík jsem pekla už několikrát. Je skvělý. Zatím jsem vždy nechávala kynout v teple. Teď ale musím dát kynout do lednice. Píšete, že se má z lednice vytáhnout dvě hodiny před pečením. Jinde ale radí, že se má vytáhnout až těsně před pečením. Tak teď „babo“ raď 😀

  44. Ahoj, moc sa mi paci tvoja stranka :) je plna inspirativnych napadov. Som moc velky fanda pecenia vo vseobecnosti ale musim uznat ze lepsie mi to ide s klasickymi kvasnicami… vsetky moje chleby su placky :( vzdy mi vsetko pekne vychadza, nakysne, cesto je krasne vlacne…. moj problem nastava ked mam cesto presunut z dosky alebo osatky do pece. Vzdy sa mi zalepi alebo nejako roztiahne a zdeformuje (ako sa ho snazim odlepit vareskou) :( na plech alebo do pelaca mi vzdy tak dopadne uplna placka alebo ina deformovana hmota 😀 potom v peci uz zacne pekne rast ale co z toho ked je to uz taka placka. Nevedeli by ste mi poradit nejaku fintu? alebo nejaky podrobnejsi postup? Lebo cely postup mi pekne vychadza na na kocni si to sama cele pokazim. Som uz z toho nestastna.

    • Ak vám cesto nakysne, ale potom spadne, je rada celkom jednoducha – nedovolte mu tolko kysnut, supnite ho do pece o hodinku-dve nez ste zvyknuta… A menej sa na osatku/utierku lepi, ak vysypete skrobom alebo celozrnnou raznou mukou, neviem, ake casy ani cim vysypavate teraz.

      • No vysypavala som klasicky hladkou mukou :\ vyskusam tu raznu alebo skrob :) co sa tyka kysnutia snazim sa dodrziavat casy podla navodou ale je pravda ze ho vacsinou necham dlhsie lebo sa mi zda ze sa malo zvacsilo :) moj drahy mi vzdy zje aj tie moje mimozemske lode 😀 ale predsa len budem rada ked to budu pekne bochnicky. Dakujem moc za rady… urcite vyskusam a dam vediet :)

        • Urcite skuste znizit tie casy, lebo ak vam maximalne nakysne chlieb uz v osatke (kvasinky pozeru vacsinu skrobov), tazko potom bude moct este v trube a prilepi sa. Casy su len orientacne, kvasok mame kazdy iny, urcite to netreba brat dogmaticky. Nastastie zjest idu skoro vzdy aj tie prekysnute:)

  45. Pingback: Dýňový chléb s ořechy | Maškrtnica

  46. Dobrý večer, můžu si dovolit malý dotaz? Do finálního těsta přijde klasická hladká mouka dvounulka?

  47. Moc krásné :)
    Dělám něco podobného, a ještě taky obměnu s vlašáky, ty zaleju vařícím mlékem, a nechám stát přes noc. Mléko se potom vyleje.
    A chleba se jmenuje John Cale…

  48. Prosim vas ked pouzijem miesto hladkej muky psenicnej 226g celozrnnu muku tak kolko jej mam pridat? Dnes som dala 106 ale nestacilo to. Robim to podla povodneho receptu ale to je umenie vymiesit – je to ako skala tvrde. Pridavam aj naviac konopne semiacka – paradne chrumkaju – asi len 10g.

  49. Dobrý den, mám dotaz lze pšeničkou mouku nahradit nějakou jinou? Třeba žitnou? nebo nějakou celozrnou?

    • Lze, napriklad jemne mletou celozrnnou spaldovou nebo psenicnou, pri pouziti jinych obilnin uz pujde o zcela jiny recept (zito nebo pohanka se chovaji jinak).

  50. Je uuuzasny!!! Velmi dakujeme :) . Fakt uplne najlepsi. Doteraz mi vsetky co som upiekla pripadali prilis kysle. Moze byt, ze ked chlieb kysne pomaly v chladnicke, nie je taky kysly ako ked kysne v izbovej teplote?
    Akurat som ho robila z psenicneho kvasku, idem to teraz porovnat, aky je rozdiel, ked ho spravim zo zitneho.elen

  51. Ahoj, kváskovému šílenství jsem propadla nedávno a tvoje stránky jsou pro mě velkou inspirací, ale jsem začátečník a tak se ještě moc nevyznám, prosím mohla by jsi mi napsat co je mořidlo? Je to ta voda, v které se paří ty vločky? Moc děkuji za radu… A prosím NEPŘESTÁVEJ!!!!! Jana 😀

  52. Hrozne moc fajny recept. Som totalny zaciatocnik a mala som chut na pokus, tak som skusila a nelutujem. Chutovo uzasny. Len sa mi dako mrvil, takze som asi niekde spravila chybu, alebo nasa nie najnovsia plynova rura mozno nie je na to idealna. :-) Kazdopadne, od dalsich pokusov ma to neodradilo. Krasny web a super recepis, vdaka!

    • Adrianka, nabudúce kľudne uberte trošku (lyžicu, dve) múky, alebo menej prepiecť, ona každá múka inak nasáka a každá rúra inak pečie. ďakujem za oprobovanie!

  53. Dobrý den, dokrmuji kvásek pravidelně a zrovna jsem narazila na tento recept a ráda bych ho vyzkoušela, a tak bych se chtěla zeptat z kolika gramů (již aktivního kvásku) mohu chleba začít dělat? Moc děkuji za radu, Martina

  54. ještě rovnou jeden dotaz – když bych chtěla nahradit pšeničnou mouku celozrnnou, nebo je nějak namíchat, jaké poměry doporučujete?

    • Tak, jak jsem psala – normálně hladkou vyměňte za jemně mletou špaldovou celozrnnou (nebo pšeničnou, ale já když už, tak mi chutná víc špalda), občas to chce jen nějakou lžíci-dvě navíc přidat.

  55. Peču pravidelně. Nadýchaný byl vždy, ale včera jsem ho upekl omylem ještě nadýchanější než obvykle a možná až moc ;o). Co se stalo ? Běžně používám hrncovou metodu (Viz Cuketkova Šumava bez hnětení) – rozpálím troubu na 250 i s oválným nerezovým pekáčem a jeho víkem, šoupnu chleba ve dvojnásobné dávce do pekáče, přikreju a 10 minut peču pod pokličkou. Pak vyndám poklici a dopékám 30 minut bez změny teploty. Včera jsem si pustil hudbu a těch 10 minut časovače vyplo troubu, chvíli pípalo a já si po asi 25 minutách uvědomil, že mám v troubě chleba – pípání jsem prostě přeslechl. Trouba mezi tím vychladla asi na 150 a po odklopení byl bochník neobvykle nafouknutý (asi o 30% víc) a na povrchu byl dost rozpraskaný. Dal jsem tedy 20 minut a znovu troubu spustil. Po dopečení byl viditelně vyšší a po vychladnutí se krájet dal jen tím neostřejším nožem jak byl nadýchaný. Už je skoro snědený. Kromě povrchových prasklin žádné další vady nemá – bublinky rovnoměrné, žádné dutiny.
    Možná od teď prodloužím pečení pod pokličkou na 15 minut a zkrátím pečení bez poklice na 25.

  56. Chystám se prvně na něco jiného než nehnětenou šumavu a mám dotaz – mate mne dvojí použití soli – je to opravdu v pořádku? Má být tedy nakonec součtově v chlebu 6-8g soli? Právě jsem udělala mořidlo se 4g, tak jestli pak mám do těsta přidat ještě další. :) Díky (mate mě totiž u toho finálního těsta ta závorka viz výše…)

    • V textu matevysvetleno i proc to tak je, je to mnohokrat ozkouseny recept, jak si muzete vsimnout i v komentarich – nebojte, chapete spravne;)

  57. Dobry den. Aj tento chlebik peciem pravidelne uz skoro 2 mesiace kazdy vikend a zaujimala by ma jedna vec. Po vymieseni cesta necham odlezat, chapem. Potom poprekladam, pomiesit, pomagat :-) a to robim asi 15 minut, az kym neni taky nelepkavy a nasaje dalsiu muku (robim tak dobre? Mam do neho este dostavat dalsiu muku, az neni taky lepivy?). Potom zase cesto lezi do hodinky a potom uz len urobit tvar, „hodit“ do osatky a nechat kysnut 2-4 hodiny alebo pred tymto „hodenim“ do osatky ho treba este znovu prekladat, premiesit pomocou pomucenej dosky? Dakujem pekne za radu!

    • Olinka, ja ziadny muku naviac nepridavam,ak cesto neni vylozene tekute, a aj to len pred prvym kysnutim, na vale naozaj len vyformujem, pri com donho vela muky nezapracujem. Ak sa vam po vyklopeni z opalky rozteka, skratte dobu finalneho kysnutia (tzn. napriklad na tie dve hodky, ono to teraz v skorej jari kysne krasne. alebo dajte do chladnicky a nechajte kysnut tam, tym chladnejsim kysnutim cesto trocha spevni).

      • Dakujem pekne. Takze po prvom kysnuti poprekladat, po druhom len vytvarovat bez nejakych velkych zasahov a potom osatka a plech. Veru sa zvykne roztekat, tak budem kysnut v osatke menej, ja cca 4 hodky. S tou chladnickou je to fajn napad, cestu by sa zislo stuhnut, ale musim vychytat, ze kolko tam ma byt. Ked ho dam v osatke tam, tak namiesto 2-4 hodin tam ma kolko kysnut? A potom nechat odlezat pred vlozenim do rury ci sup tam s nim rovno? Kujeeem

  58. Moc děkuji za recept, dnes upečeno, místo žitných vloček jsem tam nacpala pohankovou lámanku, kynul přes noc v lednici a byl to můj první pokus na plechu, je skvělý, miluju semínka :-) V.

  59. Chlebík je výborný! Vyzkoušela jsem na něj ošatku, kterou jsem si konečně pořídila na velikonočních trzích:-) Já jsem tedy tu poslední hodinu kynutí před finálním vytvořením bochníku použila váš postup z videa ze stránek Apetitu (tj. dala do naolejované krabičky s víkem a každých 20 min jsem překládala), pak utvořila bochníček, šup s ním do ošatky a pekla opět dle videa, tedy rozpálila troubu i plech, pak šup s bochníkem do trouby a na dno jsem nalila hrníček vody. Čas a stupně pečení pak zase podle rad k tomuto receptu. A povedl se na jedničku. Děkuji za inspiraci…od doby, co jsem zhlédla vaše video, jak na vinohradský chléb, opatřila jsem si kvásek a domácímu pečení naprosto podlehla. Chleba jsem od té doby koupila snad jen jednou z nedostatku času a velkého hladu. Takže moc díky za super recepty!

  60. Tento chleba je naprosto, ale naprosto luxusní. Zatím se mi vždy podařil, i když jsem jich pekla víc najednou. Je krásně nadýchaný, úžasně voňavý, prostě bomba. Obrovsky děkuju za recept.

  61. Dobrá večer,
    dnes jsem pekla svůj druhý kváskový chleba. Povedl se určitě lépe, než ten první, ale po vyklopení z ošatky na plech se trochu „rozplácnul“.. Při pečení chleba v troubě pak už chleba dál nekynul. Čím by to mohlo být, prosím? Děkuji moc za radu. Marta

    • Dobrý den Marto, mrknte do článku Jak na prvni domácí chleba, najdete tam odkaz na Vady chleba u Kláry naKopci (nebo můžete googlit rovnou to), chleba vám asi překynul, příště nenechat dokynout tolik.

  62. Dobrý den,jsem začátečník a ráda bych upekla pětizrnný chléb .Do finálního těsta bych chtěla dát pšeničnou chlebovou mouku,ale nevím kolik přidat vody ? Můžete mi poradit,moc díky Kamila

  63. Prosim Vas, mozem pouzit namiesto psenicnej muky napríklad jemne mletu celozrnnu spaldovu? ak ano take iste mnozstvo? dakujem :) MM

    • Pisem tusim aj v recepte, da sa, ale chce to malicko navysit (cca 30-50 g, zalezi od dodavatela), zvycajne mi viac tecie:)

  64. Z mladi si pamatuji chleb vejrazku. Chutnal mi moc. Uz davno jsem ho nikde nevidel. Inspirovan zdejsi diskuzi zacal jsem guglit, ale nase jsem jen, ze je to nejaka mouka? Nevi nektery ze zdejsich chlebovych magu vice? Jestli to v diskusi uz padlo, omlouvam se, zatim jsem na urovni dubna 2013. Diky Vena

  65. Dobrý den, dostala jsem se na vaše stránky náhodou, když jsem hledala jiné recepty na kváskový chléb než mám, protože se mi chleba roztékal. Když jsem přidávala mouku při hnětení, tak byl zase tuhší a nevyběhl, i když jsem pekla s hrníčkem vody a potírala. Dnes poprvé mi chleba rostl před očima a potvrdila jsem si to, co jsem si přečetla v těchto komentářích. Chce to překládat a překládat. Z nedostatku času jsem použila recept pana Cuketky na nehnětený chleba, ale protože si vedu kvásek, šoupla jsem tam cca 1 pol. lžíci a dala trochu droždí, protože jsem neměla vyzkoušený tento recept jen s kváskem. Těsto je po vyndání z mísy opravdu řídké. Tak jsem ho na pomoučeném tácu přeložila cca 3x a věnovala se vaření oběda. Pak jsem si vzpomněla a zase ho několikrát přeložila a pomalu si chystala nádobu na pečení. No a chleba najednou držel tvar. Tak jsem hrnec schovala a než se nahřála trouba, přenesla jsem si chleba na plech, trošku mu ještě založila faldíky a dala péct. Ten chleba rostl jak kaše v Hrnečku vař! Takže ode dneška zkouším nehnětený s kváskem a překládám.
    Přeji všem krásné bochníky, maškrtnici a těmto stránkám dlouhý život.

  66. Jako sorry, ale tohle není chleba. Tohle namazaný Lučinou bych podávala po nedělním obědu jako dezert.

    • a myslím že kdybych postavila tenhle chleba vedle čokoládového dortu tak by se u nás doma vrhli na chleba a dort by jim byl šumafuk 😀

  67. Dobrý předvelikonoční den!
    Jsem kváskový začátečník a už jsme se do kváskového chlebíku stihli bezhlavě zamilovat.
    Teď mě láká přidat semínka a tento recept vypadá parádně.
    Chci se zeptat, jestli lze tento chleba péct ve skleněné misce s poklicí, namísto zapařování na plechu. Přijde mi to vrcholně praktické :). Pokud ano, jak bych měla přizpůsobit dobu pečení? Nebo nemusím??
    Díky!!!

    • Casy i teploty podobne – cca 20 min na 250 prikryte, dopect do barvy cca 15-20 minut na 220 odkryte.

    • já tedy peču oválný chléb a záleží na výkonu trouby, ovšem při pečení na 245 st po dobu 10 minut a dalších 20 minut při 220 jsem měla chlebík upečený. Klasický pecen možná bude chtít déle – tak zkuste po těch 10 min péct na 200 a pak uvidíte – napoví jak barva, tak poklep na spodek chleba – když bude znít dutě, je hotovo

  68. Po víc jak roce jsem se vrátila ke kvásku a pečení chleba a musím říct, že tenhle se stal ihned mým oblíbencem. A peču ho z dvojité dávky :) časem se hodlám prokousat i dalšími druhy. Takže díky moc za recept, inspiraci i rady, které se dají na web (i v komentářích) najít. Míša

  69. Tak by mě zajímalo, kde jsem (jako soudruzi z NDR) udělala chybu.Za prvé ta semínková věci mi tedy rozhodně neztuhla do takového „gelového“ koláčku, jako máte na fotce a to jsem následovala postup přesně. Za druhé hmota na rozkvas byla hoooodně tuhá, skoro suchá, takže se mi to vůbec nerozkvasilo, až teprve druhý den když jsem přidala trochu vody. Jsem začátečník, takže pokud mě konzistence té základní hmoty na rozkvas měla varovat, tak to nezafungovalo. Přišlo mi to divné, ale následovala jsem postup, tak jsem to tak nechala. No a potom těsto – hrozná naprosto lepivá hmota, která vůbec nešla „překládat“. Ani v ošatce mi potom skoro nenakynul, tak jsem zvědavá na jedlost výsledku :-(

    • Lenko, mrzi me to, ale nevim – kvas 1:1 delam skoro vzdy a suchy neni nikdy, ma to hustotu cca zubni pasty tesne po rozmichani, pak to zranim zridne. Napada me leda, jestli nemela vypadek vaha, protoze suche by to proste byt nemelo, byt by treba slo o savejsi mouku. Mela jste lnena seminka podrcena? Ona absorbuji tu vodu dost vdecne, upekla jsem desitky techto vicezrnnych chlebu a jak muzete cist v komentarich, i ostatnim se celkem podaril – vetsinou ma tendenci spis prekynout… Ale pokud se nepovedl kvasek, tak je to blbe a tezko pak vykyne. To, ze testo je trochu lepkave a neni klasicky elasticke – trha se trochu, je v pohode, nemusite ho ani vyndavat na pomoucenou plochu, vetsinou uz ted prekladam spis v olejem vymazane mise, kde i testo kyne, ale to je asi posledni problem. Jak to nakonec dopadlo?

      • Dobrý den, odpovídám až pozdě, omlouvám se. Se semínky to byla moje chyba, len nebyl podrcený. Při druhém pokusu jsem podrtila a bylo to fajn.
        Suchý rozkvas prostě mám. Pokud dám 75g vody a 75g žitné a lžičku (rozumím tedy jednu kávovou lžičku) kvasu, tak mám prostě něco o konzistenci suššího tvarohu z papírového obalu. Podruhé jsem tedy dala do kvásku víc vody a na úkor toho jsem chtěla ubrat vodu z těsta, ale musela jsem tam dát skoro celou, jinak téměř nešlo zpracovat. Asi to bude tou moukou, známá co pekla z mouky kupované v obchodě má teď tu samou co já – z místního mlýna – a říkala, že saje víc. Ale že by to byl až takový rozdíl, to mě překvapuje.

  70. Ahoj, chtěla jsem se zeptat.Mám nový kvásek.peču z něj asi třetí chléb.A zdá se mi že mi ani jeden chleba pořádně nevykynul a jeslti ano tak fakt nepatrně.Chleba je po upečení dobrý ale takový hutný.Čím to může být?Teplo doma mám.A když dám kvásek na 12 h rozlvašovat jsou tam pěkné bublinky i těch 5 dní nazačátku kvásek pěkně pracoval tak nevim.díky

    • Takze ted je mu tak tyden/dva? dobre je ze zacatku pokracovat klidne i dele, tzn nechavat v pokojove teplote, krmit, vyhazovat prebytky }jinak pouzivat]. Jinak zalezi i na zpusobu hneteni, mate hnetac?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *