Je mi jasné, že si ťukáte na čelo. Nejsem snad mášlový apoštol? Nuže, od doby, co mám dítě, se musím alespoň částečně některým potravinám vyhýbat. A když už jsou dva lidi včetně oslavenkyně na bezmléčné dietě, jeden na bezlepkové a další na bezvaječné, stojí za to pouvažovat nad něčím, co by dobře chutnalo všem. Můj švagr říká něco ve smysl „Není tam mlíko, vejce, mouka, smetana, neni to dobrý, vyhoď to,“ ale tím se nenechte odradit. Tenhle miminčí dort se osvědčil v různých variantách nejen jako dort pro jednoletku, ale i jako svatební kousek!
2020 Edit: Zjistila jsem, že se mi ztratily fotky dortu! než je najdu, přikládám alespoň fotku chlebíčku podle receptu, částečně s dvouzrnkou. Pokud ho chcete ještě krásnější, navrch podélně rozkrojte další banán a plátky pak položte na těsto.
Základem je dobrý banana bread. Dělám ho různě od oka podle počtu banánů, druhu přítomné mouky, přebývajícího kvasu, ale přibližně se držím tohoto poměru:
- 130 g hnědého cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 3-4 zralé až přezrálé banány
- 120 g 80% rostlinného tuku dle svědomí, případně 100 g kokosového oleje napůl se slunečnicovým
- 60 g vody nebo rostlinného nápoje
- 260 g špaldové mouky, dobře funguje i s Jizerkou/M&S směsí
- 7 gramů prášku do pečení
- špetka skořice
- špetka soli
- 50-100 g vlašáků
- hořká čokoláda nalámaná na kostičky
- rozinky podle chuti
- pokud vám přebývá kvásek a rádi byste ho použili, jednoduše uberte v něm obsaženou vody a mouku z receptu. Mám-li 160 g kvasu, uberu těch 80 g vody a přisypu jen 180 g mouky, ano?
Troubu nechte nahřívat na 165-170 stupňů, horní dolní pečení. Horkovzduch používám někdy na chlebíček, ale dorty se mají tendenci víc boulit, takže raději v klidu. Vymažte 25 cm dlouhou chlebíčkovou formu, nebo dortovou formu a vysypejte moukou.
Banány utřete s cukry, poté přidejte mouku promíchanou s kořením, práškem do pečiva a solí. Smíchejte, přidejte oříšky a čokoládu a nalijte do vymazané a vysypané formy. Vršek můžete ozdobit dalšími banány nebo oříšky.
Pečte asi 45 minut, poté nechte dojít ještě asi 15 minut ve vyplé troubě. Těsto je řidší a chvíli mu to trvá.
Nechte vystydnout, zatím připravte náplň do dortu. Tu dělám poměrně snadno – velkou plechovku kokosové smetany ohřeju a do horké smíchám stejné množství čokolády. Tzn. na 350 g plechovku potřebuju 350 g hořké čokolády. Odstavím, nastrouhám nebo nakrájím do směsi banán a nechám vystydnout v lednici nebo v současném počasí za oknem. Promažu celý dort, který jednou nebo dvakrát prokrojím a nechám odležet alespoň půl dne.
Jasně, roční děti by nemusely mít ani čokoládu, ani cukr a tuky. Ale! Roční dítě dort hlavně rozmačká a sní jen trošku. Plus jak jsme si říkali na začátku – chtěli jsme to dobré, ne hlavně zdravé. Samozřejmě, vždycky je tu i možnost sníst čisté jablko, které je přirozeně bez všeho, krom cukru, a svíčka do něj s trochou snahy zapíchnout také půjde…
Pro oslavence, kteří neradi čokoládu stačí vyšlehat samotnou kokosovou šlehačku (tu ztuhlou část kokosové smetany).
.
Až budete v Bulharsku, zkuste se mrknout po bezlepkovém čokoládovém dortu garash
https://www.jidlonacestach.cz/bezlepkovy-cokoladovy-dort-garash/
je to jejich specialita a je to fakt pecka.
děkuju! mrknu