Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu!
Recept na šneky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás s panem Cuketkou připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
Na omládek:
100 g mouky
100 g mléka
10 g cukru
15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)
Na těsto:
200 g omládku
400 g hladké mouky napůl s polohrubou
125 g másla
80 g mléka
2 vejce
5 g soli
90 g cukru (část může být i vanilka)
½ lžičky mletého kardamomu
Náplň:
150 g másla
150 g cukru
8 g skořice
2 g mletého kardamomu
Postup
1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Ušlehejte náplň – změklé máslo utřete s cukrem a skořicí a kardamomem.
2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla.
3
Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte
máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět
nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko.
Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje
efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn
počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.
4 Hněťte dalších asi 10 minut do úplně hladkého těsta.
5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny. Popřípadě nechte kynout přes noc v lednici.
6 Rozválejte na širší obdélník, který potřete skořicovou náplní a potřete náplní. Složte na třetiny jako obálku, jemně rozválejte, nechte 10 minut odpočinout a dorozválejte – odpočinek pomůže, aby se těsto netrhalo a nesmrsklo zpátky.
7 Nakrájejte na prožky, každý druhý nedokrojte, aby jednotlivé porce – vždy dva pruhy – zůstaly spojené.
8 Každý proužek 2x omotejte kolem prstů a poté „převažte“ zbytkem těsta, připadně jen zakruťte do spirály.
9 Hotové bochánky nechte vykynout, nejlépe v lehce teplé troubě nebo přikryté druhým plechem, aby neokoraly, cca 30-40 minut.
10 Pomašlujte, posypejte perlovým cukrem a nechte předehřát troubu i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 190 stupňů. Pečte asi 25 až 30 minut.
Pokud se vám nechce pracovat s omládkem a chcete stihnout část práce dopředu, můžete celé těsto z kompletních surovin (včetně těch na omládek) zadělat i den-dva předem a nechat vykynout v lednici, což chuti a struktuře také prospěje a s těstem se mnohem příjemněji pracuje.
Prosím vás, ked moja rúra nemá program steam bake, ani do nej nikam nelejem vodu, môžem dať piecť pečivo aj klasickým spôsobom, t. j. horny a dolný ohrev bez vody? Ďakujem
Jasne!
Dobrý den, děkuji za úžasný recept, peču opakovaně a vždy s úspěchem. Akorát je tvarují jinak, dělám copánek ze tří proužků a smotaný peču.
Dobrý den, byly výborné, moc děkuji za recept!
Příště udělám kynuté přes noc v lednici. Jen se chci zeptat, chápu správně, že můžu rovnou smíchat vše dohromady bez omládku nebo kvásku, vliv to nemá? A v jakém pořadí? A je možné dát kynout rovnou vytvarované nebo co má podle Vás lepší výsledek? A nezkoušela jste náhodou někdy vykynuté a vytvarované z lednice schovat do mrazáku pro příště nebo je lepší zamrazit upečené a lehce vychladlé? Jde mi o to, mít pár kvalitních zásob pro nečekané návštěvy.
Moc Vám děkuji a přeji mnoho zdaru!
Dobrý den, pokud necháváte dloiuho kynout v lednici, můžete i bez omládku, výsledek je podobný, většinou dělám buď, anebo:) Pokud dáte vytvarované dokynout, je to fajn, ale problém bývá s plochou, tedy jak schovat zakrytovaný plech v lednici.
V mrazáku můžete uchovat jak nevykynuté tvary, které necháte rozmrznout přes noc v lednici a případně dokynout v teple, tak úplně nakynuté bochánky, které dáte rovnou péct (na o něco nižší teplotu než obvykle a ideálně zezačátku zapařené, aby se nespekly)
Zdravím! Skvělý recept jako vždy. Je normální , že mi náplň vytéká, nebo dělám někde chybu? Díky!
Dobrý den, chce to mít hezky nakynuté finální tvary, pak se máslo líp uzamkne:)
Díky moc. Občas jsem nedočkava a dávám brzo do trouby. Už nebudu mějte se
za málo, ať se daří!
Dnes som ich robila prvý krát a sú výborné… recept si poctivo odkladám
ďakujem za správu!
Zajímalo by mě jestli by se tento recept dal zrealizovat bez droždí, pouze za použití kvásku? Mazance z kvásku bez droždí byly úplně luxusní!
Pokud by se daly kvasnice nahradit kvaskem jaké množství zvolit ?
Děkuji
Lze:) poměry – těsto podobné mazanci.
Skely recept, uspech na prvni dobrou, chut nadpozemska! Dekuji!
dekuju moc! jsem rada, ze se vam podaril, jste sikovna!
Perfektný recept.
Hezký den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné udělat šneky kvalitně i bez robota a jak při zpracování těsta postupovat? Předem moc díky, Kristýna
Krev, pot a slzy:) Stejně, jen to prostě vymlátit rukama o linku (tzv. french kneading, mrkněte na YT)