Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení!
A i přes pro nás netradiční aromatiku se k vánočním pochutinám, sýrům a šunce hodí perfektně.
Recept na chléb Limpa je součástí inzertního speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
Suroviny na kvas:
15 g kvasu — startér
150 g celozrnné žitné mouky
150 g vody
Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít (nebo nakrmte podle obvyklých zvyklostí, abyste měli výsledně cca 300 g aktivního rozkvasu).
Těsto na chléb:
300 g aktivního rozkvasu
270 g vody
100 g celozrnné žitné mouky
350 g pšeničné hladké či chlebové mouky
20 g mletého tmavě praženého sladu
4 g fenyklu
1 g anýzu
1 g kmínu
kůra z jednoho menšího pomeranče
šťáva z poloviny pomeranče
12 g soli
Postup
1 Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické, mírně lepivé těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 10 minut robotické práce. Vody můžete potřebovat více či méně, raději přidávejte opatrně.
2 Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte. Nechte asi 2-3 hodiny kynout v míse, v průběhu kynutí ze začátku 1-2x přeložte.
3 Z těsta vytvarujte bochánek a uložte jej do ošatky. Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.
4 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
5 Chléb po dosažení teploty vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů.
Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Pozor, chléb vzhledem k množství sladu rychle karamelizuje, teploty bude možná nutné upravit v závislosti na stupni vyzrálosti vašeho těsta nebo použitého sladu.
Nezdá se, ale díky žitnému kvasu a určité hutnosti vyrží dlouho vláčný.
Tip: Skutečný slad na vort limpa, tedy chléb se sladem koupíte v potřebách pro domácí pivovarníky. Původně se zadělával sladinou, tekutinou vzniklou při výrobě piva nebo whisky, dnes expati a domácí pekaři často zadělávají tmavým pivem a melasou, kterou někdy potírají i celý bochník. My moc doporučujeme nechat si na pečení navážit ve speciálce trochu sladu od různých druhů, liší se jak barvou, tak vůní — existují skvělé, tmavě pražené či zauzené varianty z ječmene i dalších obilnin. Celý sušený slad si jednoduše namelete ve výkonném mixéru nebo elektrickém tříštivém mlýnku na kávu.
Koření umelte nebo nadrťte — rozhodněte se podle toho, jak vám chutná celý kmín v naší šumavě — někdo mele, jiný nechává koření celé.
Dobrý den, je možné zpomalit první nebo druhé kynutí chladem v lednici (zase nestíhám:) )? Pokoud ano, jak dlouho kynout? Děkuji.
Dobrý den, jde:)
je možné péct i bez pánve normálně na kameni nebo plechu?
Jde, ale vždy u pečení na plecu hrozí mírně placatější výsledek/rupnutí podél, pokud jde o tenší materiál.
Mega dobrý chleba! Najlepší, aký som kedy upiekla 🙂
Dobrý den, můžu použít místo praženého sladu sirup z ječného sladu nebo třeba panelu?
Dobrý den, jasně, můžete, rozdíl je v tom, že ten pražený slad tam vnáší i trochu hořkosti a tu hnědou barvu, klasický ječný slad/panela hlavně tu sladkost, což ale nevadí:) Pokud byste chtěla i barvu, můžete místo tekutiny nebo jeji casti pouzit napoj caro/meltu.
Dobrý den, chtěla bych chléb zkusit. Nevíte kde by se dal sehnat ten tmavě mletý pražený slad?
Děkuji za odpověď
Sladovna Bruntál nebo si zrnka koupit v pivovarských potřebách a namlít na kafemlýnku.
Poprosila jsem manzela, at mi koupi ve meste v pivotece karamelovy srotovany slad. Dovezl ho 1kg za celych 34 Kc Asi tusim, co ted bude cely rok u nas nejoblibenejsi chleb.. pect budu zitra, na vysledek jsem moc zvedava.
Hehe, mozna zacnete varit i pivo! A vyborny je i do zitnaku.
Výborná, voňavá záležitost!
Už delší dobu jsem kolem tohoto receptu „kroužila“. Když už jsem se konečně odhodlala, nesehnala jsem slad. A tak zaděláno s černým pivem a melasou. Je trošku sladší, příště možná přidám i vice koření,
Můj manžel si nemohl vzpomenout na Limpu, tak ho překřtil na „Umpalumpu“ (z filmu Karlík a továrna na čokoládu), Inspitrovalo mě to a namazala si ho Nutelou. Ta chuť pomeranče s čokoládou ještě trošku vystoupila.
Děkuji za vaše rady, recepty, inspiraci! Vaše fanynka Zuza
Umpalumpa je boží! :))) Jinak koření jde klidně dát až dvojnásobek, tedy podle místních. Ať se daří a hodně zdraví!
Dobrý den, chtěla bych chléb zkusit. Nevíte kde by se dal sehnat ten tmavě mletý pražený slad?
Děkuji za odpověď
Sladovna Bruntál nebo si zrnka koupit v pivovarských potřebách a namlít na kafemlýnku.
Dobrý den, kdybych použila melasu, tak jaké množství zhruba?Dekuji
Asi lžíci:)
Dobrý den,
A je potřeba, pokud budu dělat verzi s melasou, dát do těsta i to černé pivo? Pokud ano, jaké množství?
Muzete oboji, to je vazne o chuti:)
Dobry den, tak pred dvema tydny jsem tento chleb limpa zkusila, a vsem (cti: spolubydlovi a priteli) se moc libil! Pravda, slad jsem tady v Kanade nenasla, a tak to byl chlebik beze sladu, ale i tak to byla bomba! Moc dekuji za recept! Ta smes koreni je naprosto super!
Moc dobrý je i s melasou, tu byste v Kanadě možná sehnala! Jsme ráda, že chutnal, ta směs vypadá na pohled divně a pak vážně sedí úplně jako nic:)
Skvělý! Moc dobrej i jen tak s máslem.
Děkuju za důvěru! A jinak taky tak, máslo, sůl, příadně máslo a kus sýra.