Velevláčný jablečný koláč či perník

Velevláčný jablečný koláč či perník

Jablečný perník. Nebo kakaová jablečná buchta. Je to na vás. Recept nemůže být snazší. Možná jste podobně jako já pekli tuhle dobrotu mezi prvními bábovkami podle instrukcí z kypřicího prášku? Jestli neznáte, chyba. Je výtečná, extrémně rychlá, vláčná až skoro k mazlavosti, ale kyprá – a překvapivě jsem zjistila, kolik lidí ji zkusilo až teď, po rychloreceptu na instastories!

Jak říkám, nic sofistikovaného, ani z kvasu (ačkoli už jsme sem samozřejmě zbytky taky vrzla, kvasu, kefíru i dalších fermentů). Během tohoto týdne jsem tuhle dobrotu ovšem pekla třikrát – vyhovuje chuťovým i výživovým nárokům šestinedělek a zároveň potřebým malých dětí, protože si skoro neušpiníte ruce a těsto je hotové, než zahřejete troubu. Na instagramu se mi díky němu zaplnila schránka samou perníkovou vůní:)

Troubu tedy zahřejte na 170-175 stupňů.

Těsto se skládá z mokré části – tu navažuju přímo do robotu „koktejlovače“, ale samozřejmě lze všechno smíchat ručně metlou a jablka nastrouhat. Suchou směs míchám bokem v druhé , pak přiliju mokré suroviny k suché směsi, krátce ručně zamíchám a liju do pekáče.

Mokrá směs:

2 jablka (dávám se slupkou, dohromady max 300 g hmoty – bez jádřince)

125 g cukru (barva dle chuti, část může být vanilkový)

1 vejce

90 g slunečnicového oleje

230 g mléka (výběr typu je opět na vás)

Všechno dejte do nádoby, zavřete, pár vteřin promixujte (aby jablka zůstala v hrubší konzistenci, nemusí to být úplná kašička).

Suchá směs

250-290 g mouky, půl celozrnná, půl hladká pšeničná (máte-li šťavnatější jablka, dejte spíš víc, u těch ovocně-zeleninových těst jeden nikdy neví a pár zdrclin už jsem viděla)

1 kypřicí prášek, tedy 14g pytlíček

lžička perníkového koření (nebo kyp. pr. do perníku)

kdo nemá rád perník, dá 30 g holandského kakaa a koření vynechá

rozinky, brusinky, ořechy, nasekaná čokoláda – pár hrstí

Všechno smíchejte a stěrkou pak promíchejte i s mokrou složkou. Následně vylijte do pekáče vystlného pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného kokosem či ořechy. Doporučuju spíš vyšší a menší, než přímo hluboký pekáč k troubě – pekla jsem ve smaltované formě cca 39×29 cm, případně ve dvou pánvích.

Peče se cca 35 minut na 170 stupňů, pokud se vám nezdá, klidně přidejte 10-15 minut/stupňů. Špejle musí být čistá, ale sem tam drobeček nevadí.
Hotový a lehce vychladlý pocákejte čokoládovou polevou, případně citronovou ledovou.

Citronová – šťáva z jednoho citronu, cukru moučka tolik, aby se vytvořila hutná hmota

Čokoládová – rozpuštěná hořká čokoláda, cca 70 g a 70 g smetany (moc fajn je i se zakysanou).

Jak říkám, jednoduchý recept, ale méně výkonná trouba-příliš obří/šťavnatá jablka/nedostatečná kontrola upečení a zdrclý koláč je na světě. Přišla mi kupa povedených, ale i pár sražených, tak snad vám to pomůže.
Ať se daří a nezapomeňte se o něj rozdělit!
Já se nerozdělila a půl posledního pekáče snědla s tučným tvarohem na způsob Míša dortu, což bylo velmi dobré, jen se teď cítím trochu těžce.



42 thoughts on “Velevláčný jablečný koláč či perník”

  • Recept jsem objevila v lockdownu a dikybohu za nej! Naprosto famózní recept, vždycky najdu par zkomirajicich nebo pohmožděných jablickek, ktere se v teto buchte hezky schovají, par ořechu a trochu čokolády taky někde vyskrabnu. Pekla jsem snad uz 20x. Zkousela jsem s různými moukami, ale nejlépe mi z toho vychází spaldova, moc hezky drží. Jablicka, coko i ořechy smícham dohromady a davam az úplně naposled – žádné zdrcnuti se zatím nekonalo. Ještě jednou moc díky, jste úžasná! 🙂

  • boží recept! už jsem pekla několikrát, vždycky bezlepkově s různými kombinacemi mouk, s rostlinným mlékem a cukr jsem částečně nahradila čekankovým sirupem a pokaždé se povedl. myslím si, že je důležité mít všechny suroviny v pokojové teplotě, pak se vyvarujete tomu zdrcnutí.

  • Dobry den, rano jdu do nej 🙂 jen mam prosim dotaz, jestli mohu misto klasickeho mleka pouzit podmasli? Dekuji!

  • Chci Vám hrozně poděkovat! Pokoušela jsem se o podobný recept několikrát (přitom, co si pamatuji, tak podobné buchty/perníky pekly pravidelně maminky mých spolužaček, moje máma nikdy nebyla na pečení sladkého :D, a říkala jsem si, to musí být přece jednoduché!!) a nikdy se mi nepovedl. Vždycky tam byl nějaký problém. Zdálo se to dopečené, pak ve finále nebylo (i po kontrole špejlí), byl z toho cítit kypřící prášek a smutek 😀 ale tenhle recept nejenomže je jednoduchý, ale s Vašimi radami taky vynikající a s přítelem jsme měli na čtyři dny o snídani i svačinu postaráno. díky!

    • tak to jsem moc ráda! vždy je lepší pro jistotu péct trochu déle, i když se zdá, že “už”, popřípade jablka trochu vyždímat – a tím se té hrozbě vyhnout i do budoucna. ať se nadále daří!

  • Perfektní perník, řekla bych, že se ani nezdrcl, i když samozřejmě nevyskočil tak jako klasický perník, i přesto byl ale krásně nadýchaný a vláčný. Přidala jsem tedy i pohankovou mouku a já i děti jsme si moc pochutnali 😉 Budu dělat pravidelně 😉

  • Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli se zdrcnutim mysli to, ze pernik nevyskocil? Zrovna jsem ho dopekla; pouzila jsem pulku klasicke psenicne hladke mouky a pulku zitne celozrnne jemne mlete. Prasek do peciva, ktery jsem mela, mel jen 12g. Pernik se rozhodne nezvedl tak jako Vas, je asi polovicni, rekla bych, ale i tak mi prijde, ze vypada hezky a chutna moc dobre. Poradite, cim to muze byt, ze v troube prilis nenabyl? Dekuji.

    • Záleží i na formě – pokud je střída nadýchaná, ale perník nízký, asi byl pekáč široký. Zdrclý perník vypadá jako brownies:)

  • Tak jsem se trochu zdráhala to zkusit, vzhledem k tomu, kolik lidí tady psalo o zdrcnutých pokusech… jsem ráda, že jsem do toho šla a rozšiřuji počet úspěšných exemplářů, koláč je výborný, fakt vláčný. I bez polevy 😀

    • Mně se zdrcnul asi jednou ze 20 pokusů, no… Stane se, ale fakt jde spíš o souhru blbých jablek a trouby, než pravidlo:) tak jsem ráda, že vám to vyšlo.

  • Naprosto skvělý recept! dělám ho hrozně často, je skvěle variabilní a děti ten perník milují. Moc děkuju za recept:-)

  • Krásný den, zrovna jo peču, tak doufám, že to vyjde chtěla bych se jen zeptat, jestli nemáte zkušenost s žitnou moukou, ať už v tomto receptu nebo jiném, přijde mi, že žitná se do perníku vyloženě hodí, ale nebývá pak tolik nadýchaný… Děkuji

  • Dobrý den Juliano.
    Přiznávám bez mučení, že se mi podařil také “zdrclý” jak by řekla moje babička. Ale moji muži jí i tak statečně ochutnali (opakovaně 😉
    G.

    • Jaj, to mě mrzí. tak kdyžtak příště pojistit špetkou sody a lžící mouky navíc… stane se:) já pekla dnes zas.

        • ajajaj! to mě mrzí, já to už zkoušela u sousedky, na chatě, vidličkou… a furt dobrý! jen s náhradou jablko – kaki – to byl trochu hutnější.

        • To co znamena ze sa ‚zdrcne‘?? Co sa moze na tomto kolaci zdrcnut?? Zdrcne sa smotana, alebo mascarpone zmiesane so smotanou.. ale na tomto kolaci sa nema co zdrcnut. A az, tak davajte vsetko rovnakej – izbovej – teploty.

      • Dobry den, taky se mi povedla zdrcla, uz tenhle mesic 3..nevite prosim, zda na to muze mit vliv kakao, zacala jsem pouzivat nealkalizovane, pridala lzicku sody, pridala mouku a stejne placka 🙁 snazim se nakupovat v bio kvalite tak me kazdy neuspech dost mrzi.
        Diky moc za odpoved.

        • Dobrý den, víc sody někdy znamená naopak hůře. Ona rychle vyšumí a pak to padá… Spíš víc té mouky. a klidně vyhřát troubu víc a ubrat jablek…

  • Dobrý večer, mám doma pouze celozrnnou špaldovou a hladkou spaldovou mouku. Půjde z nich tento koláč upéct, aby byl aspoň trochu nadychany? Dekuju

    • To mě mrzí:/já ho dnes pekla zas, i s přidaným kvasem a dobré. Možná vyčichl prášek?

  • Zdravím vás,milá Maškrtnice!
    Ještě nikdy jsem nepsala nikam žádný komentář. Teď už ale fakt musím.
    Zatím jsem u vás čerpala pouze rady na kváskové pečení. Díky vám mám za sebou i kváskovou vánočku, Až včera……!!!
    Tento perník….je prostě skvělý! V jednoduchosti je krása. A přitom se dá jednoduše změnit v luxusní sváteční zákusek.
    Neměla jsem doma jablka, použila jsem zavařená ve vlastní šťávě (díky, nadměrná úrodo v létě 2018 ).
    Děkuji Vám za skvělé recepty, užitečné postřehy a rady. Vaše fanynka Zuza

    • Děkuju moc za komentář a jsem ráda, že vyšel! Já už dělala i kombinace hruška a kaki, protože ani jedno nikdo nechtěl zrovna sníst:D

  • Naprosto fantasticky recept, moc dekuji!
    Pouzila jsem pernikove koreni i kakao, zamichala jsem susene brusinky, sekane vlasaky, zbytek rozinek namocenych v rumu a zbytecek dynovych seminek.
    Vysledek byl bajecny. :)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *