Ve vlastní šťávě: Chameleonská „nemoc“ histaminová intolerance: Jak se nezbláznit ze zakázaných potravin?

Ve vlastní šťávě: Chameleonská „nemoc“ histaminová intolerance: Jak se nezbláznit ze zakázaných potravin?

Ještě pár let zpátky byl pojem histaminová intolerance (HIT) mezi běžnou populací neznámý. Střih, je rok 2020 a mnozí vaši známí najednou vynechávají chleba, alkohol, ale taky rajčata, špenát, kysané zelí nebo houby. Od svých lékařů dostali seznam jídla, které nesmí, a s ním pocit, že budou muset žít z prány. Právě pro ně píše Kateřina Váňová blog s recepty, ale i návodem, jak to celé zvládnout.

„V první řadě by lékaři měli vysvětlit, že histamin máme v těle všichni a je pro nás velmi důležitý, je to běžná součást našich regulačních drah v těle. Dává taky najevo, že tělo musí zakročit proti nějakému škůdci. Problém nastane ve chvíli, kdy je ho příliš – když je něčeho moc, není to dobře,“ vysvětluje Váňová.

Přebytky histaminu naše tělo hlásí různými způsoby. „Histaminová intolerance je považovaná za malého chameleona, může se projevovat škálou symptomů a průběhem, který ale není specifický jen pro toto onemocnění. Může se projevovat symptomy jako u alergiků, různými zažívacími problémy – to vidíme často, protože se histamin vstřebává ve střevech. Můžou to být ale i projevy jako rudnutí kůže, ekzémy, bolesti hlavy…“ Jde tedy o vleklé problémy, které zná mnoho lidí.
Celý rozhovor si můžete poslechnout na stránkách Radia Wave.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *