Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Někdy mu taky říkám jarní vánoční. Paradox, co? Kdysi jsem až díky Cuketkovi zjistila, že to, co se prodává v Rakousku jako klasický, řekněme vídeňský bramborový salát (ten k řízku), je to, co prý vařila moje prababička Julianaa říkala tomu „jarní“ bramborový salát. Kouzlo rakousko-uherské monarchie, babička tedy pobývala na Slovensku, kousek od Levic.
A dělala ho tedy hlavně v létě. Asi proto, že je bezpečnější, bez majonézy. Já ho můžu jíst a dělávám kdykoli, ačkoli na Vánoce si dopřeju s radostí i tu majonézovou nálož.
Nicméně – pokud majonézáku neholdujete, moc doporučuju! V Herbáři jsme uvařily ještě další dva… A všechny byly skvělé. Vyberte, co je libo!

Celý vánoční díl Herbáře si pustíte tady.

Na salát budete potřebovat:

¾ kila brambor, nejlépe drobných typu A, typu keřkovské rohlíčky – uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte zatepla na plátky – jeden si schovejte bokem

1 menší šalotka nebo červená cibule nakrájená nadrobno – jestli vám po ní bývá těžko, spařte ji vařicí vodou nebo ještě lépe lákem z nakládaných okurek či jiné sladkokyselé zeleniny

Na zálivku (dochucuju trochu agresivněji než Martin):

jeden brambor

150 ml hovězího nebo zeleninového vývaru (u babičky spíš voda z vařených, ovšem oloupaných brambor – pak pozor se solí)

1-2 lžíce hořčice (nejlépe rakouské, mittelscharf)

4 lžíce octa (jablečného)

6 lžic slunečnicového oleje

řeřichy nebo polníček k podávání nebo trochu pažitky

Půl lžičky soli, trochu pepře

Bramboru rozmačkejte a vyšlehejte se zbylými surovinami. Ochutnejte, dosolte. Část zálivky se do teplých brambor vsákne. Až na závěr před podáváním přidejte do mísy zelené byliny.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.