Další počin s dílny Maškrtnica a Herbář. Vy, kdo jste tu déle, si podobnou variaci pamatujete už z minulých let, my ji tentokrát měly špaldovou a z kvasu i z tužšího omládku (jednu jsem přinesla hotovou, druhou jsme zadělaly spolu). Pokud nejste na vánočku a máte chuť na něco, co prozáří stůl, kynutá hvězda je jasná volba! Celý záznam z Herbáře najdete zde, pro přehlednější recept textem přejděte níže.
Potřebovat budete omládek nebo kvas z:
- 100 g pšeničné mouky
- 100 g mléka nebo vody
- 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného, případně 10-20 g vašeho pšeničného kvásku
Vše spolu zamíchejte a nechte probublat – potrvá to v závislosti na teplotě asi 15-30 minut.
V případě kvasu záleží na aktivitě a teplotě také, ale pohybovat se to bude v řádu hodin – 8-12. Směs by se měla v objemu 2x-3x zvětšit.
Dále pak přidáte:
- 500 g hladké mouky (nebo napůl s hladkou či polohrubou špaldou)
- 100 g cukru (libovolná barva:)
- 1/4 lžičky kardamomu (volitelné)
- 5 g soli
- 50-100 ml mléka
- 2 vejce
- 125 g másla (175 g zaznělo v Herbáři, na delší uležení jako u štoly nebo panettone je to skvělé – můžete udělat třeba 2-3 menší hvězdy a darovat je zabalené v celofánu jako jedlý dárek, ale, pokud ji chcete sníst hned, stačí menší dávka). Máslo přidejte až po chvíli!
Uhnětete těsto – asi 10 minut v robotu na 1. rychlost, poté přidáte mírně změklé máslo na kostičky a necháte ho na 2 rychlost zahníst, dalších 10-15 minut.
Nechte vykynout – pokud máte hodně teplo, může to být hodina, při zimě i 2.5.
Mezitím si připravte náplň, tu utřete z:
- 150 g másla (velmi změklé)
- 150 g hnědého cukru
- 2 lžičky skořice
- špetka kardamomu
- a nezapomeňte namlít ořechy, cca 100 g
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý rozválejte na placku a skládejte na sebe – náplň rozdělte na 3 části, vždy mezi plackami potřete, ůposypejte ořechy a poslední placku nechte čistou.
Nařežte podle videa, nechte opět dokynout (opět půl až hodina a půl), pomašlujte vajíčkem a podle chuti posypejte krystalovým nebo perlovým cukrem – a upečte na na 180 stupňů. Pečení potrvá půl hodinu až 40 minut. Dobrou chuť!
Pokud pracujete s klasickým kvasem, bude potřeba počítat s přibližně 4-6x časy. To znamená, že těsto nechám poprvé kynout asi 6 hodin, poté buď vychladím (a tím posunu čas vyválení na jiný, pro mě vhodnější), nebo rovnou rozválím a následně nechám dokynout asi 6-8 hodin v pokojové teplotě.
Pokud mám tedy čas a kvas na zadělání těsta například v sobotu večer, ale pak nechci v neděli ráno péct, tak těsto po prvním 6hodinovém vykynutí schovám do lednice. Rozválím a naplním třeba až v neděli před půlnocí, abych měla k pondělnímu zmaru hezčí snídani.
Dobrý den, moc děkuji za recepty, jste mým nedostižným vzorem. Svou rodinu díky vám zásobuji domácím pečivem. Miluju ten proces, kdy vznikne krásné těsto, radost pomuchlat. S těstem s kvasnice problém nemám. Zvládla jsem už i kváskový chléb. Ale těsto s pšeničným kváskem mám stále takové s kyselým ocáskem, je dobré, nadýchané (hlavně ten kváskový mazanec byl opravdu jak peříčko). Netušíte, co dělám špatně? Mám špatný kvásek? Nebo nechávám těsto moc prokvasit? Kvásek jsem získala překrmením z žitného kvasu, je pravda, že když ho ochutnám, je kyselý, ale krásně bublinkatý a pracovitý, žádný lenoch… Zkusila bych začít znovu, ale bohužel nevím, jak by měl pšeničný kvásek chutnat, jaká je ta cílová meta… Děkuji a přeji hodně radosti při pečení.
Dobrý den Romano, díky moc za zprávu! Co se týká kvasové chuti v krasovém pečivu, většinou tam kousek cítit prostě je, jakkoli se stavíme na hlavu. Záleží, jak silná je – a asi bych ani neřekla, že je to vada vašeho kvasu, protože zbavit se toho jde, ale je to trošku proti principu. Co pomůže, je po překrmení finální dokrmení udělat s cukrem, 30 procenty, jako je v tom mechovém. Ale celkově záleží i na dlouhodobém krmení, čím pravidelnější, tím lépe, u těch občasných domácích pekařů (tzn. kvas není kontinuálně krmený) je nějaký náznak patrný vždy a buď si zvykneme, nebo je možno použít droždí, či hybrid (kvas a trochu droždí)
Dobry vecer, dnes som spravila tuto hviezdu, koli dcerkinej intolerancii na laktozu som dala ryzove mlieko, a namiesto masla som dala heru, ale vysledok je uzasny! Dakujem za skvely recept, naozaj parada 🙂
To ma tesi, dakujem! do cesta je super aj mast klasicka:)
Ráda bych se zeptala, jak vše načasovat, abych měla napečeno na snídani (čili asi ráno vstala, umotala a upekla?)
Pracuji s droždím.
děkuji
Dobrý den, buď tak, jak píšete, tedy kdykoli v prběhu dne před si nachystat těsto, pak dát chladit po uhnětení a náplň nechat klidně přes noc v pokojové teplotě. Anebo to připravit celé včetně náplně a tvarování, dát na plech a po 15 minutách závěrečného kynutí dát zafrešované do lednice. A ráno pak už můžete jen péct:)
Dobrý večer, čím by jste v receptu nahradila vejce? V případě, že budu tvořit s kvasem. Děkuji za odpověď. EŠ
dobrý den, jen dodáte více tekutin – lepkové pečení bez vajec jde krásně:)
Děkuji za odpověď. <3
Zdravím Julko, dotaz, pokud dělám z kvasu, ten je možné použít místo vody, mléko, nebo mléko jen v případě s droždím? Moc díky, ps
Klidně mléko v obou případech, dodá jen nepatrně více chuti a trošku zpomalí kynutí – další cukry a tuky navíc:)
díky moc! mák je super:)
Zkusila jsem letos poprvé, dopadla výborně. Časy kynutí z droždí jsem držela spíš ty maximální, máme doma cca 22 ˚C. Děkuji za recept. Máte zkušenost, co s výsledným výrobkem, aby chutnala skvěle co nejdéle?
celofanový pytlicek a zavázat:) a pred jezenim mirne prohrat… krasne vanoce!
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je možné nahradit máslo jiným druhem tuku např. sádlem či kokosovym olejem.
Předem děkuji za užitečné rady a tipy.
Vaše recepty jsou úžasné!
Dobrý den, lze, v těstě ano, klidně stačí o 20 procent méně:)
Zdravím Vás, zkoušela jste prosím péct pšeničné pěčivo z žitného kvásku?
Dobrý den, zkoušela, ale je velmi různé, jestli se nadzvedne – je fajn tušit, jestli kvas zpracuje pšeničnou mouku obtěžkanou tukem a cukrem na menší porci, abyste pak neměla tuhou a kyselou celou dávku..
Julko, prosim muzu jako psenicny kvas pouzit lievito madre?
Moc dekuji.
jasne:) jen to cele pak trva nasobne dele..
Dobrý den, Maškrtnice,
koukám na tento recept a ráda bych zkusila během vánočních svátku hvězdu upéct. V případě, že budu volit variantu z kvasu mi stačí 200 gr kvasu (100 vody + 100 pšeničné mouky)? Díky za info. Pohodové dny, Martina
Teoreticky ano, ale pokyne to dlouho, tak tech 6 hodin v prvni fazi aspon… zalezi i na teplote, muze i vic.