Vladimír Sojka se houbařství věnuje jako koníčku. Podobně jako u kvašení, kterým se zabývá jako spoluautor Zkvašeno, se snaží hlavně propagovat rozmanitost a krásu hub, nejen jejich prvoplánovou konzumaci. Vlastně ho žene především „to ostatní“.
„Touha po poznání života, přírody a toho, co se na zeměkouli děje, to mám zakořeněno a myslím, že čím pokročilejší úroveň národa nebo země, tím jsou lidé odtrženější od přírody, a tím jim všechno ostatní na světě a v přírodě připadá zvláštní a vlastně ani nevědí, že by se tím měli zabývat.“ Svoje nadšení ventiluje prostřednictvím textů a obrázků jako mushroomhunter.cz a podobně jako další houbaři občas i tím, že podaruje košíkem svoje kamarády.
Proč se neorientovat podle prastarých příruček a jaký atlas si pořídit? Jak funguje mapa růstu hub? Co mají společného muchomůrky a kukmáci? Co nastudovat do začátku? Proč vyrazit na houby, přestože je nejím? Poslechněte si celý rozhovor.