Koblihy z kvasu po slovinsku

Koblihy z kvasu po slovinsku

 

Konečně jsem se dokopala ke kváskovým koblihám! Letos dokonce dvakrát a díky za to patří zejména díky skvělým Slovinkám Anitě a Nataše, které neúnavně smaží a pečou a já tak měla neustále pocit, že bych už už měla činit to samé.

Recept, který používá Nataša se poměrově celkem podobá mým klasickým bez kvásku (a s cidrem), ale samozřejmě, zejména časy se mírní a poměry jsem taky upravila. Co je u koblih kruciální je dobrá mouka – z běžně dostupných je to hop nebo trop, koblihy někdy vykynou málo, respektive když už jsou nakynuté tak akorát, začnou se v oleji bortit, takže někdy radši nechám lehce nedokynuté, třeba naposledy v masopustní úterý. Bohužel to nezjistíte jinak, než že zkusíte, co váš obchod nabízí a s čím se vám dobře pracuje, jinak se mi výboně pracovalo z moukou z Bohutína, ale to je tip, který vám moc neposlouží…

Brioškové těsto ať už z kvasnic, nebo kvasu vyžaduje hodně času a ideální je ho nechat dozrát  v lednici, tak s tím počítejte. Pokud zaděláte kvásek večer v pátek, v sobotu ráno máte těsto, které odpoledne dáte do lednice a buď v noci vytvarujete koblížky, které ráno usmažíte, nebo je vytvarujete až v neděli ráno a smažit budete odpoledne/večer, finální kynutí totiž trvá 4-8 hodin v pokojové teplotě a tak je celkem fajn celou akci naplánovat přes noc.

Na dvacet koblih budete potřebovat

  • 25 g kvasu z lednice
  • 20 g cukru krupice nebo moučky (Nataša používá hnědý cukr, ale já chtěla klasiku.)
  • 90 g hladké mouky
  • 40 g vody

Zadělejte 10-12-16 hodin, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj až ztrojnásobí a je krásně nabublaný.

Těsto

  • všechen kvásek
  • 110 g vody nebo mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 20 g rumu
  • 60 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 10 g soli
  • 115 g másla
  • 3 vejce (150g)

Všechno (nejdříve ve vodě kvas, poté přidejte další suroviny) až na máslo a sůl smíchejte a lehce prohněťte – asi 5-6 minut. Nakrájené máslo nechte změknout, těsto 20-30 min odpočinout a poté začněte znovu propracovávat se solí a postupně přidávaným máslem, v robotu to je asi 10-15 minut, těsto musí být měkké, vláčné a krásně elastické.

Těsto nechte v pokojové teplotě asi 3-4 hodiny kynout, mělo by se přibližně o polovinu zvednout. Poté nechte vychladit 6-24 v lednici.

Vychlazené těsto rozdělte po 55-60g kousích a z každé uválejte krásně napnutou kuličku, kterou švem dolů umístěte na hluboký plech vysypaný moukou. Pekáč plný koblih pak přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud se koblihy nezdvojnásobí, to potrvá cca 4-8 hodin. U nás je zima a nemám dobrou zkušenost s urychlováním koblih ve vyšších teplotách, takže pro mě platí spíše ten delší čas.IMG_6155 IMG_6162

Poté už je čas na rozpálení oleje. Ideální je fritéza, ve které udržíte krásně 170-180 stupňů bez přepalování, ale hrnec nebo hluboká pánev také poslouží, důležité je, aby bylo dostatek oleje – koblihu by mělo být možné do něj ponořit skoro celou. V horkém oleji se rychle spálí a nedodělají zevnitř, ve studeném nasáknou tukem a mají hrubější kůrku.

Koblihy smažte asi 2-3 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírových utěrkách. Horké vyválejte v krupicovém cukru nebo počkejte až trošku zchladnou a posypejte moučkovým cukrem.

Propíchejte je nožem a plńte vybranými náplněmi. Můj klíč ke štěstí je hojnost – minimum je 30 g náplně, ideál cca tolik, kolik váží celá kobliha – dokud jsou horké, lze je plnit takto extrémně, nadýchané stěny náplň stlačí ke straně, hmmmmm.

IMG_6184

A náplně? Letos jsme kromě fajnového žloutko-vanilkového krému (koukněte třeba k Lucii) měli čokoládu s ořechovým máslem, máslová jablka se skyrem a meruňkový džem.

Čokoládovo-ořechový krém

  • 100 g 62% čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 40 g burákového másla (nebo velmi jemně mleté lískáče, pistácie, popřípadě jiné ořechy – s buráky je to luxusní hořká nugeta, s jinými ořechy taky skvělé potěšení)

Smetanu přiveďte pod bod varu, sundejte ze zdroje tepla, důkladně v ní rozmíchejte čokoládu a poté ořechové máslo. Ochutnejte, případně doslaďte a nechte vychladnout v chladnější místnosti (cca 10-15 stupňů), případně velmi opatrně v lednici (úplně ztuhlou se neplní dobře).

Jablka se skyrem

  • 300 g kyselejších jablek nakrájených na drobné kostky
  • 30 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • lžíce sušených brusinek
  • volitelně špetka skořice nebo rumu
  • malý kelímek skyru (140g) nebo tvarohu

Rozpusťte na pánvi máslo, cuk a duste/opékejte jablka, dokud nezměknou a nezkaramelizují tak akorát. Nechte vychladnout v lednici/venku a poté smíchejte se skyrem. Dochuťte podle sebe, případně dokyselte citronem.

 

 

IMG_6168

 

Uložit

Uložit



13 thoughts on “Koblihy z kvasu po slovinsku”

    • Jsem blb, jasne! Ja je i v tom textu videla a rikala si jen, ze upresnim 150 g, blbec s vajecnou halucinaci;)

  • Dobry den, jsem ze stranek nadsena, mam za sebou jednu ne uplne uspesnou eru kvaskoveho peceni a diky Vasim strankam jsem natesena na dalsi – v utery si z „kvaskove mapy“ vyzvednu kvasek a pustim se do toho! Mohu se prosim zeptat – opravdu se mi to nedari nikde najit – je na strankach seznam receptu? Nebo musim prohledavat cely web, stranku po strance? Dekuji za informaci a preji hodne stesti.

  • Jéééé
    Ty jsou suprovní. A já je nemůžu. Dají se u péct? Ale to už pak zase nebudou koblihy, có?

    Miroslava

    • Právě. Klidně je upečte a posypejte cukrem, ale budou to spíš takové buchtičky, nicmně dobré:)

  • Už je zaděláno! Samo v bezlepce. Upeču je, naplnim je potru maslem s rumem a vyvalam v cukru se skořici. Tak jsem zvedava, jak toto dopadne!

  • Moc pěkné stránky a hlavně přínosné ,pro mě určitě. Jen se zeptám jak plnìte ty koblihy, mám na mysli, jak dostanete tu náplň do koblih? Děkuji

    • Dobrý den, čerstvě usmažené propíchám a poté plním cukrářským sáčkem se širší špičkou.

  • Dobry den prosim Vas tento recept pouzivate aj ked pripravujete ten uzasne vyzerajuci zavin s orechovo mliecnou plnkou?vdaka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *