Koblihy z kvasu po slovinsku

Koblihy z kvasu po slovinsku

 

Konečně jsem se dokopala ke kváskovým koblihám! Letos dokonce dvakrát a díky za to patří zejména díky skvělým Slovinkám Anitě a Nataše, které neúnavně smaží a pečou a já tak měla neustále pocit, že bych už už měla činit to samé.

Recept, který používá Nataša se poměrově celkem podobá mým klasickým bez kvásku (a s cidrem), ale samozřejmě, zejména časy se mírní a poměry jsem taky upravila. Co je u koblih kruciální je dobrá mouka – z běžně dostupných je to hop nebo trop, koblihy někdy vykynou málo, respektive když už jsou nakynuté tak akorát, začnou se v oleji bortit, takže někdy radši nechám lehce nedokynuté, třeba naposledy v masopustní úterý. Bohužel to nezjistíte jinak, než že zkusíte, co váš obchod nabízí a s čím se vám dobře pracuje, jinak se mi výboně pracovalo z moukou z Bohutína, ale to je tip, který vám moc neposlouží…

Brioškové těsto ať už z kvasnic, nebo kvasu vyžaduje hodně času a ideální je ho nechat dozrát  v lednici, tak s tím počítejte. Pokud zaděláte kvásek večer v pátek, v sobotu ráno máte těsto, které odpoledne dáte do lednice a buď v noci vytvarujete koblížky, které ráno usmažíte, nebo je vytvarujete až v neděli ráno a smažit budete odpoledne/večer, finální kynutí totiž trvá 4-8 hodin v pokojové teplotě a tak je celkem fajn celou akci naplánovat přes noc.

Na dvacet koblih budete potřebovat

  • 25 g kvasu z lednice
  • 20 g cukru krupice nebo moučky (Nataša používá hnědý cukr, ale já chtěla klasiku.)
  • 90 g hladké mouky
  • 40 g vody

Zadělejte 10-12-16 hodin, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj až ztrojnásobí a je krásně nabublaný.

Těsto

  • všechen kvásek
  • 110 g vody nebo mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 20 g rumu
  • 60 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 10 g soli
  • 115 g másla
  • 3 vejce (150g)

Všechno (nejdříve ve vodě kvas, poté přidejte další suroviny) až na máslo a sůl smíchejte a lehce prohněťte – asi 5-6 minut. Nakrájené máslo nechte změknout, těsto 20-30 min odpočinout a poté začněte znovu propracovávat se solí a postupně přidávaným máslem, v robotu to je asi 10-15 minut, těsto musí být měkké, vláčné a krásně elastické.

Těsto nechte v pokojové teplotě asi 3-4 hodiny kynout, mělo by se přibližně o polovinu zvednout. Poté nechte vychladit 6-24 v lednici.

Vychlazené těsto rozdělte po 55-60g kousích a z každé uválejte krásně napnutou kuličku, kterou švem dolů umístěte na hluboký plech vysypaný moukou. Pekáč plný koblih pak přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud se koblihy nezdvojnásobí, to potrvá cca 4-8 hodin. U nás je zima a nemám dobrou zkušenost s urychlováním koblih ve vyšších teplotách, takže pro mě platí spíše ten delší čas.IMG_6155 IMG_6162

Poté už je čas na rozpálení oleje. Ideální je fritéza, ve které udržíte krásně 170-180 stupňů bez přepalování, ale hrnec nebo hluboká pánev také poslouží, důležité je, aby bylo dostatek oleje – koblihu by mělo být možné do něj ponořit skoro celou. V horkém oleji se rychle spálí a nedodělají zevnitř, ve studeném nasáknou tukem a mají hrubější kůrku.

Koblihy smažte asi 2-3 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírových utěrkách. Horké vyválejte v krupicovém cukru nebo počkejte až trošku zchladnou a posypejte moučkovým cukrem.

Propíchejte je nožem a plńte vybranými náplněmi. Můj klíč ke štěstí je hojnost – minimum je 30 g náplně, ideál cca tolik, kolik váží celá kobliha – dokud jsou horké, lze je plnit takto extrémně, nadýchané stěny náplň stlačí ke straně, hmmmmm.

IMG_6184

A náplně? Letos jsme kromě fajnového žloutko-vanilkového krému (koukněte třeba k Lucii) měli čokoládu s ořechovým máslem, máslová jablka se skyrem a meruňkový džem.

Čokoládovo-ořechový krém

  • 100 g 62% čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 40 g burákového másla (nebo velmi jemně mleté lískáče, pistácie, popřípadě jiné ořechy – s buráky je to luxusní hořká nugeta, s jinými ořechy taky skvělé potěšení)

Smetanu přiveďte pod bod varu, sundejte ze zdroje tepla, důkladně v ní rozmíchejte čokoládu a poté ořechové máslo. Ochutnejte, případně doslaďte a nechte vychladnout v chladnější místnosti (cca 10-15 stupňů), případně velmi opatrně v lednici (úplně ztuhlou se neplní dobře).

Jablka se skyrem

  • 300 g kyselejších jablek nakrájených na drobné kostky
  • 30 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • lžíce sušených brusinek
  • volitelně špetka skořice nebo rumu
  • malý kelímek skyru (140g) nebo tvarohu

Rozpusťte na pánvi máslo, cuk a duste/opékejte jablka, dokud nezměknou a nezkaramelizují tak akorát. Nechte vychladnout v lednici/venku a poté smíchejte se skyrem. Dochuťte podle sebe, případně dokyselte citronem.

 

 

IMG_6168

 

Uložit

Uložit



40 thoughts on “Koblihy z kvasu po slovinsku”

    • Jsem blb, jasne! Ja je i v tom textu videla a rikala si jen, ze upresnim 150 g, blbec s vajecnou halucinaci;)

  • Dobry den, jsem ze stranek nadsena, mam za sebou jednu ne uplne uspesnou eru kvaskoveho peceni a diky Vasim strankam jsem natesena na dalsi – v utery si z „kvaskove mapy“ vyzvednu kvasek a pustim se do toho! Mohu se prosim zeptat – opravdu se mi to nedari nikde najit – je na strankach seznam receptu? Nebo musim prohledavat cely web, stranku po strance? Dekuji za informaci a preji hodne stesti.

  • Jéééé
    Ty jsou suprovní. A já je nemůžu. Dají se u péct? Ale to už pak zase nebudou koblihy, có?

    Miroslava

    • Právě. Klidně je upečte a posypejte cukrem, ale budou to spíš takové buchtičky, nicmně dobré:)

  • Už je zaděláno! Samo v bezlepce. Upeču je, naplnim je potru maslem s rumem a vyvalam v cukru se skořici. Tak jsem zvedava, jak toto dopadne!

  • Moc pěkné stránky a hlavně přínosné ,pro mě určitě. Jen se zeptám jak plnìte ty koblihy, mám na mysli, jak dostanete tu náplň do koblih? Děkuji

    • Dobrý den, čerstvě usmažené propíchám a poté plním cukrářským sáčkem se širší špičkou.

  • Dobry den prosim Vas tento recept pouzivate aj ked pripravujete ten uzasne vyzerajuci zavin s orechovo mliecnou plnkou?vdaka

  • Dobry den,
    Vsechno slo dobre ,jen to smazeni vubec.Delala jsem v hrnci,ale porad to delalo bubliny a jakoby kapsy,takze se to uz nedalo osmazit z druhe strany,pac vzniknul patvar,ktery plaval jen po jedne strane. Nevite proc a co s tim?
    Dekuji

    • dobrý den, tohle dělají nedokynuté kobluhy – těsto se to snaží rychle dohnat na nesmažené straně a vypoukne se. Zkuste o hodinu-dvě prodloužit kynutí.

  • Prosim, lze pouzit zitny kvasek a pridavat k nemu mouku psenicnou ? Nebo si musim zalozit psenicny kvasek ? Dekuji za odpoved 🙂

  • Moc děkuji ta tento i jiné recepty (vždy fungují).

    Dnes jsem poprvé zkoušela koblihy a povedly se úžasně. Takže je udělám i na masopustní zábavu. Bohužel jsem je neměla dlouho čas je upéct, tak jsem je nechávala na chalupě v chladu, což jim vůbec nevadilo a dnes byly prostě božské!

  • Robila som podľa tohto receptu buchtičky, cesto výborné, len prislané. Nabudúce uberiem soli aspoň o polovicu.

  • Mám stejnou zkušenost jako Helga. Dnes jsem se do nich s vervou pustila (tedy dnes uz do smažení) a přijdou mi dost slané. Nejsou ani tolik nadýchané jako ty z krámu, ale být tam míň soli, tak by byly moc dobré. Škoda.
    Jinak plnění je také super velikou injekční stříkačkou 😉 Případná zábava i pro děti.

    • Dobry den Stanislavo, diky za komentar. Sul klidne upravte, ja si za kazdodenni koblihove casy na ni jako zvyraznovac zvykla, ale klidne uberte.. a naopak na kynuti nebo zpracovabi testa lze pridat. Diky za vyzkouseni:)

  • Dobrý večer, chystám se na Vaše koblížky a jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné tyto koblihy plnit do bochánků před posledním kynutím, nebo zda je nutné až do usmažených. U kvasnicových jsem zvyklá plnit předem, ale nejsem si jistá, zda by se u dlouhého kynutí domácí meruňkový džem neprokousal ven, máte s tím zkušenost?? Díky moc :o))

    • Dobrý den, prokousat by se dobrý domácí hustý džem neměl, ale upřímně doporučuju po, protože můžete dát náplně víc, víc si pohlídat hezký tvar a nehrozí vytečení… Potom, co jsem jich plnila každý den 100 mě nějak přesvědčil způsob „po“ více:)) Ale je to na vás, určitě!

  • Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda Vám vystačí množství náplně uvedené v receptu na jednu dávku koblih (20 kusů).
    Obvykle dělávám jen obyčejné koblihy z droždí, ale vzhledem k relativní funkčnosti mého žitného kvásku jsem se navzdory protestům mé Omy, že “ w poście sie kreple nierobja“ rozhodla, že bych Váš recept ráda vyzkoušela, ale plánuji obvyklou dávku z kila mouky a proto ten všetečný dotaz.
    Předem děkuji za odpověď.
    S pozdravem
    AL

    • Dobrý den, mně standardně půlkila brioškovéhop těsta na těch 19-20 vyjde, ale třeba máte rádi větší.. jetsli jste zvyklá z kila, asi vám stačit nebudou, držím palze, ať už se rozhodnete jakkoli.. a o postním víkendu/neděli odpoští i některé babičky:)

  • Lepší koblížky jsem ještě nejedla! Dle komentářů jsem ubrala soli a jsou akorát 🙂 Moc děkuji za skvělý recept!

  • Moje první kváskové pečení jsou tyto koblihy.Jsou tak dobrý,že furt jím a jím a jím.Bude mi asi blbě,protože jsou ještě horké 😀 Někdo se tu ptal,jestli se dají koblihy péci.Také jsem to řešila,ale nikdy nezkoušela.Nechala jsem si nakonec od výhradního dovozce litinového nádobí skeppshult ze Švédska přivézt tuto pánvičku.Dělám v ní kde co.Masové kuličky,smažený sýr,koblihy,třeba i vánoční košíčky.Nic se nelepí,protože čím víc se pánvička používá s olejem,tím je víc nepřilnavá..Mám z této litiny kde co a neměnila bych ani náhodou.Jde i na indukci,používám kovové nádobí.Zmíněné koblihy otáčím polévkovou lžící a hlavně,na každou koblihu stačí do důlku pánvičky pouze malinko oleje.tak spotřebuji cca 1 dcl na smažení celé dávky a koblihy nejsou nacucané omastkem.A nedělají se na přepáleném tuku,protože na každý koblížek vždy kápnu nový olej.Už se těším až vyzkouším další pečivo z těchto stránek,jsou úžasné a paní majitelka je navíc šikulka.Velká šikulka!!!!!! http://global.skeppshult.com/en/original/39-dumpling-pan-22.html

  • já vůbec nemám odhad….. 😀 deci oleje ani náhodouMaximálně tak jednoho malého panáka a i to je dost

    • Dobrý den Iveto, díky za tip. Já litinu miluju, používám, ale koblihy prostě smažím – když se hlídá teplota, nepřesmaží se a prostě mají z toho opravdového smažení, nejen opékání na oleji trochu jinou konzistenci – 2×2 minuty a je to. Ale vypadá to fajn a hlavně, že vám chutnají, věřím, že je to zas něco jiného. Ty pečené v troubě jsou sice vzhledově někdy podobné, ale přeci jen spíše buchty. Díky a krásné svátky!

  • Šišky sú super. Až na to že na plechu mi nevykysli rovnomerne :O tie čo boli bližšie k oknu tak vykysli a ostatné nie. Keďže už je veľa hodín dala som 7ks do chladničky uvidím čo z nich bude zajtra keď ich budem snažiť. Okrem toho tie čo neboli úplne vykysnuté ale predsa som ich dala smažiť po bokoch boli krásne nadýchané a v strede strosku tuhšie. Tým chcem len poznamenať že ozaj je potrebné byť trpezlivý. Ja som postupovala podľa dlhšieho času čo si uviedla 🙂

    • Jasné, veľmi záleží na výkyvoch teploty, ak je niekde teplejšie, prejaví sa to aj v rámci plechu… časom to človek vychytá, prehadzuje plechy smerom k radiátoru a naopak druhý má teplotu rovnomernú– Teší ma, že ste si poradili:)

  • Dobrý den, doufám ze nebudu za kacire, ale chtěla bych vyzkoušet vás recept, akorát s drozdim. S kvaskem zatím neumim a ani ho nemam… chtěla bych se zeptat jestli i s drozdim platí čas kynuti těsta 6-24 hodin. Děkuji, h.

    • Dobrý den Hani, pak normálně zadělejte „kvásek“ droždím – cca 18 g – a nechte vzejít asi hodinu – místo 12. Času pak stačí hodina-hodina a půl v teple, ale lepší je nechat klidně i přes noc nebo celý den-dva v lednici.. a z chladného těsta vyválíte koblížky a necháte kynout tak 2, 2.5 hodiny.

  • V patek vecer zadelane testo, Dnes rano v nedeli ke snidani cerstve smaznene… vynikajici.. delala jsem tento vikend tyhle a pak kvasnicove podle St. John Bakery. Kazde maji sve, kvaskove maji nadherny kulatoucky tvar. A ta coko napln s orechovym maslem je luxusni!

  • Děkuju, že jste! Famozni koblihy! (vytvarovane kynuly dele než těch 8hod, neměla jsem prostě sílu nařídit si budíka na půlnoc, abych je mohla smažit na snídani, takže asi tak 10hodin a klaplo to skvěle, jen jsem ladila teplotu smažení, aby byly dopečené , ne spálené a ne s tvrdou kůrkou – největší zádrhel) Všechny recepty zde jsou sázkou na jistotu, vždy fungují!

    • Dobrý den, to mě moc těší! Jinak na to smažení – ideálně koupit v ikee teploměr, pak se to hlídá snáz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *