#igbreadclub

#igbreadclub

Byli jste někdy členem knižního klubu? Nemyslím toho zásilkového katalogu, ale starosvětskou partu lidí, která se v určitý čas domluví na přečtení určitého díla. Pak se sejdou, prodiskutují, co nebohý autor pokazil a co mu celkem šlo, a jdou na další.

Já sama vždycky hodně četla, ale podobnou klubovou sumarizaci nikdy neprovozovala (zato moje americká tetička ano a jakkoli staromódně to zní, u ní to zní jako skvělá věc)

Doba ale pokročila a moje zájmy jsou hodně propojené s chlebovými, takže když se na instagramu objevil #igbreadclub, jehož cílem je společně pročíst a propéct pekařskou bibli Jeffreyho Hamelmana, nemohla jsem odolat. Založila jej skotská pekařka „ze dvora“ Clare a dnes ho spravuje i @season_adam, protože Claire na čas z online světa zmizela (tak to někdy bývá).

Mojí vrozené prokrastinační veleschopnosti ohromně pomáhá, když mi někdo zadá výzvu, kterou musím splnit (a veřejně se s ní pochlubit). #igbreadclub je naprosto volná záležitost, do kterés e můžete a nemusíte zapojit, ale je fajn, že vás někdo nakopne k receptům zdánlivě tak všedním, že byste je při listování pominuli. Navíc je „podmínkou“ upéct (nejde o dort, takže na tom finančně nevykrvácíte) daný recept víckrát, abyste viděli, jestli jde jen o štěstí/neštěstí začátečníka a poladili drobné nuance. Zroveň můžete díky tagům nakouknout do kuchyní, kde se peče to samé a řešit, co a proč se komu stalo při „stejném“ postupu.

Aktuálně peču „obyčejný“ celozrnný pšeničný wholewheatlevain a jsem ohromená, jak fajn je a jak dobře recept bez různých parád a technických vymoženosttí funguje. Deítky let praxe mistra pekaře přeci jen mají něco do sebe. Takže: máte-li instagram, zapojte se! A nezapomeňte tagovat #igbreadclub #pecempecen (v česko-slovenské sféře) a #nazevreceptu. Berte to jako velice užitečný cvičební čtenářsko-pekařský deník, s tím rozdílem, že tohle vás bude bavit.

Shrnutí budou následovat po dokončení třetího pokusu, dílčí pokroky sledujte na mém instagramu.

Uložit


Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

  Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



2 thoughts on “#igbreadclub”

  • Jenom by mne zajímalo, kde tu pekařskou knihu od Hamelmana seženu.
    Jinak díky za inspiraci.
    Zdeňka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *