Recept je z roku 2018, ale některé věci se nemění. Třeba můj přístup k předvánočním přípravám.
Čistě textová verze:
Naše linecké (klasický poměr, jen víc tekutin/žloutků): 210 g mouky (obvykle napůl hladká a celozrnná špalda, letos část jednozrnka, zbytek hladká špalda) 140 g másla 70 g cukru moučka 1-2 žloutky nebo 30g rozšlehaného vejce (prostě ať je ten žloutek velký, nebo dejte dva či jinak doplňte pár kapkami tekutinu /třeba oblíbeným alkoholem, neortodoxně/, celozrnka víc saje a někdy se to těsto pak drobí) jo a mám ráda taky 2 špetky soli, ale to ne všichni, podobně jako trochu citronové kůry
Ze suchých surovin a studeného másla vytvořte drobenku, pak zapracujte žloutky/tekutinu a vypracujte těsto. Můžete nechat odležet – my nenechaly. Válejte na tenko, ideálně mezi papíry, ale to vám děti asi nedovolí… a pečte do zlatova nebo bleda dle osobních preferencí. My aktuálně rádi i karamelovou;) Čerstvě mletá mouka to bůhvíjak neozdraví, ale dodá na chuti, o to jde. Jestli vám vaše celozrnka nechutná sama, necpěte ji tam. Po upečení pocukrujte horní deklíky, aby se džem leskl a hojně mažte džemem – kyselým, šípek, dřín nebo klasický rybíz. Ať je ho hezká vrstva, na malé kolečko o 3cm průměru stačí vylít lžičku, nepřimačkávejte, jen vrchní sušenku položte na džem. Hezky nechte nechte linecké do druhého dne rozložené – díky dostatku džemu se rozleží velice rychle i bez zakrytí a pak až poskládejte na sebe (u řidších džemů by se jinak všechen váhou horních sušenek vymačkal).