Konečně jsem se dokopala ke kváskovým koblihám! Letos dokonce dvakrát a díky za to patří zejména díky skvělým Slovinkám Anitě a Nataše, které neúnavně smaží a pečou a já tak měla neustále pocit, že bych už už měla činit to samé.
Recept, který používá Nataša se poměrově celkem podobá mým klasickým bez kvásku (a s cidrem), ale samozřejmě, zejména časy se mírní a poměry jsem taky upravila. Co je u koblih kruciální je dobrá mouka – z běžně dostupných je to hop nebo trop, koblihy někdy vykynou málo, respektive když už jsou nakynuté tak akorát, začnou se v oleji bortit, takže někdy radši nechám lehce nedokynuté, třeba naposledy v masopustní úterý. Bohužel to nezjistíte jinak, než že zkusíte, co váš obchod nabízí a s čím se vám dobře pracuje, jinak se mi výboně pracovalo z moukou z Bohutína, ale to je tip, který vám moc neposlouží…
Brioškové těsto ať už z kvasnic, nebo kvasu vyžaduje hodně času a ideální je ho nechat dozrát v lednici, tak s tím počítejte. Pokud zaděláte kvásek večer v pátek, v sobotu ráno máte těsto, které odpoledne dáte do lednice a buď v noci vytvarujete koblížky, které ráno usmažíte, nebo je vytvarujete až v neděli ráno a smažit budete odpoledne/večer, finální kynutí totiž trvá 4-8 hodin v pokojové teplotě a tak je celkem fajn celou akci naplánovat přes noc.
Na dvacet koblih budete potřebovat
- 25 g kvasu z lednice
- 20 g cukru krupice nebo moučky (Nataša používá hnědý cukr, ale já chtěla klasiku.)
- 90 g hladké mouky
- 40 g vody
Zadělejte 10-12-16 hodin, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj až ztrojnásobí a je krásně nabublaný.
Těsto
- všechen kvásek
- 110 g vody nebo mléka
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 20 g rumu
- 60 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 10 g soli
- 115 g másla
- 3 vejce (150g)
Všechno (nejdříve ve vodě kvas, poté přidejte další suroviny) až na máslo a sůl smíchejte a lehce prohněťte – asi 5-6 minut. Nakrájené máslo nechte změknout, těsto 20-30 min odpočinout a poté začněte znovu propracovávat se solí a postupně přidávaným máslem, v robotu to je asi 10-15 minut, těsto musí být měkké, vláčné a krásně elastické.
Těsto nechte v pokojové teplotě asi 3-4 hodiny kynout, mělo by se přibližně o polovinu zvednout. Poté nechte vychladit 6-24 v lednici.
Vychlazené těsto rozdělte po 55-60g kousích a z každé uválejte krásně napnutou kuličku, kterou švem dolů umístěte na hluboký plech vysypaný moukou. Pekáč plný koblih pak přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud se koblihy nezdvojnásobí, to potrvá cca 4-8 hodin. U nás je zima a nemám dobrou zkušenost s urychlováním koblih ve vyšších teplotách, takže pro mě platí spíše ten delší čas.
Poté už je čas na rozpálení oleje. Ideální je fritéza, ve které udržíte krásně 170-180 stupňů bez přepalování, ale hrnec nebo hluboká pánev také poslouží, důležité je, aby bylo dostatek oleje – koblihu by mělo být možné do něj ponořit skoro celou. V horkém oleji se rychle spálí a nedodělají zevnitř, ve studeném nasáknou tukem a mají hrubější kůrku.
Koblihy smažte asi 2-3 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírových utěrkách. Horké vyválejte v krupicovém cukru nebo počkejte až trošku zchladnou a posypejte moučkovým cukrem.
Propíchejte je nožem a plńte vybranými náplněmi. Můj klíč ke štěstí je hojnost – minimum je 30 g náplně, ideál cca tolik, kolik váží celá kobliha – dokud jsou horké, lze je plnit takto extrémně, nadýchané stěny náplň stlačí ke straně, hmmmmm.
A náplně? Letos jsme kromě fajnového žloutko-vanilkového krému (koukněte třeba k Lucii) měli čokoládu s ořechovým máslem, máslová jablka se skyrem a meruňkový džem.
Čokoládovo-ořechový krém
- 100 g 62% čokolády
- 100 g smetany ke šlehání
- 40 g burákového másla (nebo velmi jemně mleté lískáče, pistácie, popřípadě jiné ořechy – s buráky je to luxusní hořká nugeta, s jinými ořechy taky skvělé potěšení)
Smetanu přiveďte pod bod varu, sundejte ze zdroje tepla, důkladně v ní rozmíchejte čokoládu a poté ořechové máslo. Ochutnejte, případně doslaďte a nechte vychladnout v chladnější místnosti (cca 10-15 stupňů), případně velmi opatrně v lednici (úplně ztuhlou se neplní dobře).
Jablka se skyrem
- 300 g kyselejších jablek nakrájených na drobné kostky
- 30 g másla
- 50 g hnědého cukru
- lžíce sušených brusinek
- volitelně špetka skořice nebo rumu
- malý kelímek skyru (140g) nebo tvarohu
Rozpusťte na pánvi máslo, cuk a duste/opékejte jablka, dokud nezměknou a nezkaramelizují tak akorát. Nechte vychladnout v lednici/venku a poté smíchejte se skyrem. Dochuťte podle sebe, případně dokyselte citronem.
Super! Vyzkoušeno, testovala jsem na tom svoje lievito madre. Povedlo se, i když první kynutí bylo o dost delší, než těsto nabylo dvakrát. Smažila jsem ve friťáku a ani jsem je neplnila, jsou tak dobré, že mi náplň nechyběla. Díky!
to jsem rada♥️ friteza dost pomuze!
Mohu se zeptat, o jaký závin s ořechvo mléčnou náplní by se mohlo jednat? Píše o něm tady jedna paní. Děkuji
Dobry den, jednak je tu toto a pak tenhle.
Dobrý den Juliano, děkujeme za recept, vypadají krásné. Akorát :(( Kvásek šel při rozkvasu nádherné nahoru, a jakmile jsem zadělala těsto, tak to už se nehnulo. Těsto hotové okolo 18h, kynulo přes noc s chlebem (mám začarovaný dům a těsto kynou bez lednice tak 2-3x déle při pokojové teplotě než v receptech). Chléb krásně nakynul, ale koblihy zůstaly stejně. Zaděláno ze stejného pšeničného kvásku. Čím by to prosím mohlo být??
Dobrý den, ono sladké těst je sviňa, kvas, který utáhne chleba, může být na ocukřené silně tučné těsto málo aktivní a příliš kyselý a slabý, co do akce kvasinek:/
Tak nakonec se pohlo. cca v 17 zadělané těsto nechané na lince do 5 h ráno další den a bylo mírně patrný pohyb, takže do lednice (vzhledem k časové tísni) šlo v cca 14:30 a mělo asi dvojnásobek.
Mám stejnou zkušenost. 5h na lince a ani ťuk. Nechám do rána a uvidím. Každopádně ráno jde do lednice a když se nic nestane, rozdělám kvasnice a přidám do těsta a třeba tu masu zachráním.
Dpbrý den, hrozně jsem se na recept těšila obzvlášť když jsem konečně objevila recept, kde se zadělává přímo z kvásku. Mám kvásek, který je pěkně aktivní a funkční, ale když jsem si večer v sobotu připravila základ z kvasu, který jsem nechala přes noc aktivnět a kynout, tak se nezměnil ani trošičku. Vůbec nevím, čím to je. Používám jej na chleba apod. ale v případě této přípravy se ani nepohnul. Nenapadá Vás, co by mohlo být špatně? Recept na vaše koblihy totiž vypadá úžasně a já už doma týden chodím, že je připravím a zatím pořád jenom poslouchám „tak kdy už budou“ a budu to poslouchat i nadále, když kvásek nechce pracovat.
Dobrý den Kláro, možná se mu nelíní pšeničná mouka? Jinak je z žitné? Ještě mě napadá, jestli není něčím napadená… A zkussit to převést opatrněji, ve více krocích, tzn. nejdřív 1:1 ten váš předpokládám žitný kvas, tzn třeba 50 g rozkvasu, 50 pšeničné mouky, 50 g vody… A až to rozbublá, tak teprv další pšenici.
Dobrý deň,
chcem sa opýtať, keby som už zamiesené cesto aj s rozkvasom v Piatok večer nedala do chladničky, bolo by možné ho za 12 hodín kysnutia pri izbovej teplote, už začať tvarovať do šišiek? Potom by som ich nechala ešte štandardne nakysnúť cca 4-8 hodín. Ďakujem
Dá se všetko, ale lepšiu skúsenosť mám s v chladu vyzretým cestom, aj sa lepšie tvaruje. Ako dopadli?
Dobrý den, moc Vám děkuji za skvělý recept a hlavně za perfetkní popsání. Udělala jsem vše přesně podle receptu a koblihy se skvěle vydařily. Chuťově jsou vynikající. Všimla jsem si, že některé příspěvky se zmiňují o větší slanosti těsta. S tlmto jsem problém neměla a to jsem recept opravdu přesně dodržela.
Dobrý den Veroniko, ono hodně záleží na na zvyklosti konzumenta. Včera jsem viděla uznávaného autora a jeho recept na knedlíky se 2 gramy soli na půlkilo mouky – to by třeba pro mě bylo úplně mdlé a těsto rozkydlé, ale každý to má jinak. Díky moc za zprávu!
Děkuju, že jste! Famozni koblihy! (vytvarovane kynuly dele než těch 8hod, neměla jsem prostě sílu nařídit si budíka na půlnoc, abych je mohla smažit na snídani, takže asi tak 10hodin a klaplo to skvěle, jen jsem ladila teplotu smažení, aby byly dopečené , ne spálené a ne s tvrdou kůrkou – největší zádrhel) Všechny recepty zde jsou sázkou na jistotu, vždy fungují!
Dobrý den, to mě moc těší! Jinak na to smažení – ideálně koupit v ikee teploměr, pak se to hlídá snáz.
V patek vecer zadelane testo, Dnes rano v nedeli ke snidani cerstve smaznene… vynikajici.. delala jsem tento vikend tyhle a pak kvasnicove podle St. John Bakery. Kazde maji sve, kvaskove maji nadherny kulatoucky tvar. A ta coko napln s orechovym maslem je luxusni!
Dobrý den, doufám ze nebudu za kacire, ale chtěla bych vyzkoušet vás recept, akorát s drozdim. S kvaskem zatím neumim a ani ho nemam… chtěla bych se zeptat jestli i s drozdim platí čas kynuti těsta 6-24 hodin. Děkuji, h.
Dobrý den Hani, pak normálně zadělejte „kvásek“ droždím – cca 18 g – a nechte vzejít asi hodinu – místo 12. Času pak stačí hodina-hodina a půl v teple, ale lepší je nechat klidně i přes noc nebo celý den-dva v lednici.. a z chladného těsta vyválíte koblížky a necháte kynout tak 2, 2.5 hodiny.
Šišky sú super. Až na to že na plechu mi nevykysli rovnomerne :O tie čo boli bližšie k oknu tak vykysli a ostatné nie. Keďže už je veľa hodín dala som 7ks do chladničky uvidím čo z nich bude zajtra keď ich budem snažiť. Okrem toho tie čo neboli úplne vykysnuté ale predsa som ich dala smažiť po bokoch boli krásne nadýchané a v strede strosku tuhšie. Tým chcem len poznamenať že ozaj je potrebné byť trpezlivý. Ja som postupovala podľa dlhšieho času čo si uviedla 🙂
Jasné, veľmi záleží na výkyvoch teploty, ak je niekde teplejšie, prejaví sa to aj v rámci plechu… časom to človek vychytá, prehadzuje plechy smerom k radiátoru a naopak druhý má teplotu rovnomernú– Teší ma, že ste si poradili:)
já vůbec nemám odhad….. 😀 deci oleje ani náhodouMaximálně tak jednoho malého panáka a i to je dost
Dobrý den Iveto, díky za tip. Já litinu miluju, používám, ale koblihy prostě smažím – když se hlídá teplota, nepřesmaží se a prostě mají z toho opravdového smažení, nejen opékání na oleji trochu jinou konzistenci – 2×2 minuty a je to. Ale vypadá to fajn a hlavně, že vám chutnají, věřím, že je to zas něco jiného. Ty pečené v troubě jsou sice vzhledově někdy podobné, ale přeci jen spíše buchty. Díky a krásné svátky!
Moje první kváskové pečení jsou tyto koblihy.Jsou tak dobrý,že furt jím a jím a jím.Bude mi asi blbě,protože jsou ještě horké 😀 Někdo se tu ptal,jestli se dají koblihy péci.Také jsem to řešila,ale nikdy nezkoušela.Nechala jsem si nakonec od výhradního dovozce litinového nádobí skeppshult ze Švédska přivézt tuto pánvičku.Dělám v ní kde co.Masové kuličky,smažený sýr,koblihy,třeba i vánoční košíčky.Nic se nelepí,protože čím víc se pánvička používá s olejem,tím je víc nepřilnavá..Mám z této litiny kde co a neměnila bych ani náhodou.Jde i na indukci,používám kovové nádobí.Zmíněné koblihy otáčím polévkovou lžící a hlavně,na každou koblihu stačí do důlku pánvičky pouze malinko oleje.tak spotřebuji cca 1 dcl na smažení celé dávky a koblihy nejsou nacucané omastkem.A nedělají se na přepáleném tuku,protože na každý koblížek vždy kápnu nový olej.Už se těším až vyzkouším další pečivo z těchto stránek,jsou úžasné a paní majitelka je navíc šikulka.Velká šikulka!!!!!! http://global.skeppshult.com/en/original/39-dumpling-pan-22.html
Lepší koblížky jsem ještě nejedla! Dle komentářů jsem ubrala soli a jsou akorát 🙂 Moc děkuji za skvělý recept!
Děkuju za komentář, jsem ráda, že se vydařily!
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda Vám vystačí množství náplně uvedené v receptu na jednu dávku koblih (20 kusů).
Obvykle dělávám jen obyčejné koblihy z droždí, ale vzhledem k relativní funkčnosti mého žitného kvásku jsem se navzdory protestům mé Omy, že “ w poście sie kreple nierobja“ rozhodla, že bych Váš recept ráda vyzkoušela, ale plánuji obvyklou dávku z kila mouky a proto ten všetečný dotaz.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
AL
Dobrý den, mně standardně půlkila brioškovéhop těsta na těch 19-20 vyjde, ale třeba máte rádi větší.. jetsli jste zvyklá z kila, asi vám stačit nebudou, držím palze, ať už se rozhodnete jakkoli.. a o postním víkendu/neděli odpoští i některé babičky:)
Dobrý večer, chystám se na Vaše koblížky a jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné tyto koblihy plnit do bochánků před posledním kynutím, nebo zda je nutné až do usmažených. U kvasnicových jsem zvyklá plnit předem, ale nejsem si jistá, zda by se u dlouhého kynutí domácí meruňkový džem neprokousal ven, máte s tím zkušenost?? Díky moc :o))
Dobrý den, prokousat by se dobrý domácí hustý džem neměl, ale upřímně doporučuju po, protože můžete dát náplně víc, víc si pohlídat hezký tvar a nehrozí vytečení… Potom, co jsem jich plnila každý den 100 mě nějak přesvědčil způsob „po“ více:)) Ale je to na vás, určitě!
Mám stejnou zkušenost jako Helga. Dnes jsem se do nich s vervou pustila (tedy dnes uz do smažení) a přijdou mi dost slané. Nejsou ani tolik nadýchané jako ty z krámu, ale být tam míň soli, tak by byly moc dobré. Škoda.
Jinak plnění je také super velikou injekční stříkačkou 😉 Případná zábava i pro děti.
Dobry den Stanislavo, diky za komentar. Sul klidne upravte, ja si za kazdodenni koblihove casy na ni jako zvyraznovac zvykla, ale klidne uberte.. a naopak na kynuti nebo zpracovabi testa lze pridat. Diky za vyzkouseni:)
Robila som podľa tohto receptu buchtičky, cesto výborné, len prislané. Nabudúce uberiem soli aspoň o polovicu.
Dakujem za komentar, kludne uberte podla chuti:)
Moc děkuji ta tento i jiné recepty (vždy fungují).
Dnes jsem poprvé zkoušela koblihy a povedly se úžasně. Takže je udělám i na masopustní zábavu. Bohužel jsem je neměla dlouho čas je upéct, tak jsem je nechávala na chalupě v chladu, což jim vůbec nevadilo a dnes byly prostě božské!
Diky za mily komentar, jsem rada, ze se povedly;)
Prosim, lze pouzit zitny kvasek a pridavat k nemu mouku psenicnou ? Nebo si musim zalozit psenicny kvasek ? Dekuji za odpoved 🙂
Lze určitě, dělám to tak:)
Dobry den,
Vsechno slo dobre ,jen to smazeni vubec.Delala jsem v hrnci,ale porad to delalo bubliny a jakoby kapsy,takze se to uz nedalo osmazit z druhe strany,pac vzniknul patvar,ktery plaval jen po jedne strane. Nevite proc a co s tim?
Dekuji
dobrý den, tohle dělají nedokynuté kobluhy – těsto se to snaží rychle dohnat na nesmažené straně a vypoukne se. Zkuste o hodinu-dvě prodloužit kynutí.
Dobry den prosim Vas tento recept pouzivate aj ked pripravujete ten uzasne vyzerajuci zavin s orechovo mliecnou plnkou?vdaka
Anoo, pripadne drozdovy tento.
Ahoj mozem dat hotovy rozkvas do chladnicky na noc (ak ho teraz nemam moznost miesit na cesto) alebo ho mam zmiesat s vodou a mukou aspon a tak do chladnicky?vdaka za tip..!!!
Lenka, skor by som ten rozkvas znova nakrmila a kusok proste vyliala/pouzila do ineho peciva. na to sladke to chce vazne co najlepsiu cerstvu kondiciu.
Moc pěkné stránky a hlavně přínosné ,pro mě určitě. Jen se zeptám jak plnìte ty koblihy, mám na mysli, jak dostanete tu náplň do koblih? Děkuji
Dobrý den, čerstvě usmažené propíchám a poté plním cukrářským sáčkem se širší špičkou.
Už je zaděláno! Samo v bezlepce. Upeču je, naplnim je potru maslem s rumem a vyvalam v cukru se skořici. Tak jsem zvedava, jak toto dopadne!
Jéééé
Ty jsou suprovní. A já je nemůžu. Dají se u péct? Ale to už pak zase nebudou koblihy, có?
Miroslava
Právě. Klidně je upečte a posypejte cukrem, ale budou to spíš takové buchtičky, nicmně dobré:)
Dobry den, jsem ze stranek nadsena, mam za sebou jednu ne uplne uspesnou eru kvaskoveho peceni a diky Vasim strankam jsem natesena na dalsi – v utery si z „kvaskove mapy“ vyzvednu kvasek a pustim se do toho! Mohu se prosim zeptat – opravdu se mi to nedari nikde najit – je na strankach seznam receptu? Nebo musim prohledavat cely web, stranku po strance? Dekuji za informaci a preji hodne stesti.
Není, dlužím si nějaké úpravy. Ale nahoře je vyhledávač. Díky za nakopnutí, jdu na to!
Dobry den,
Nechybi v teste vejce? Pridala jsem 3 jako v puvodnim receptu..
Jsem blb, jasne! Ja je i v tom textu videla a rikala si jen, ze upresnim 150 g, blbec s vajecnou halucinaci;)