Odjela jsem. Na Pohodu, za příbuzenstvem, vstříc hudbě, létu, tanci, potu, odřeninám.
Chleba se tu v poslední době příliš neobjevoval. Podlehla jsem totiž závislosti na celožitné hutné kostce, kterou mi bylo skoro trapné v tomto horkém období posílat dál. Teď to chce vzduch, bubliny a bílé pečivo k salátum, které pěkně saje olivový olej a šťávu z rajčat.
Přesně tomu odpovídají (překvapivé!) francouzské, italské a další jižnější chleby. Ze žita jsem přeskočila přímo na Mišáky (Miche, francouzský velký kváskový chléb, obvykle z vícevymletých, tmavších druhu mouky, rustikálnost, neasi). Vyniká trvanlivostí, lehkou kyselostí a karamelovou kôrkou. Upečete jeden dvoukilový pecen čistě z pšeničné mouky a na týden je vystaráno, pořád jako nový. žádné horké sálavé teplo z trouby každý druhý den. Najednou jsem zase tvrdě na pšenici a (a špaldě, drze jsem nahradila v Hamelmanově receptu) a je to fajn. Tak buď počkejte ještě chvilku, nebo hledejte sami.
Ještě se vám z Pohody ozvu, kde se dá najíst, napít, relaxovat – hudební tipy a reportáže z koncertu nasbíráte určitě všude možně jinde, ale kdo ví, třeba i o to budu mít nezdolnou chuť se podělit 🙂 Jak trávíte začátek léta vy? Jezdíte na festivaly?
p.s. Všechno nám vykvetlo. Máta, oregáno, šalvěj, rajčata, bazalka thajská i obyčejná – jak trapně neužitečný je vedle toho takový muškát. A ještě vás pozdravuje mateřídouška.
Kde je ten slibovaný recept? Nikde ho nemohu najit 🙁
Iri, je to víceméně tento (nerozdělený na dva). http://www.maskrtnica.cz/spaldovopsenicnychleb/
Krásny chlebík, určite má chrumkavú kôrku, hneď by som sa zakusla!
Ahoj anjelik, máš to tu krásne, som na Teba pyšná, sestrička moja!
Až otehotniem, budem sem chodiť každý deň, aby malo dieťa dobrú výživu;))) cmuk
Sem, sem s receptem! Mé nečinné kvásky sice zdechly na přkrmenost a teď v létě se mi chleba vážně péct nechce, ale ten tvůj pecen vypadá tak nádherně, že bych ho hned celý ohlodala 🙂
Na obrázku je vyfotený ten Mišák ?
Tak tak, ten človek za ním je jen pro měřítko.
Jojo, Pohoda, Sázava…jako předkrm Majáles 🙂 Letní bouřky, žlutá limonáda z kelímku, odřená kolena, vyřvané hlasivky, bramboráky a langoše, co vypadají, že už viděli půlku světa. Jojo, to je léto 🙂 Jako budoucí high level metu si představuji Karlovarský festival 🙂
Housku sem, přesně po něčem takovém pasu! Chleba vyšmejdím, nejsem čekací typ:) A muškát – svatá pravda, v bylinkově úrodném období je mu lépe v lahvi 🙂
Jinak – KRÁSNÝ šaty, škoda, že ty jsou bez receptu… 🙁 🙂