Vláčná ořechová bábovka

Vláčná ořechová bábovka

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce.

Bábovku jsem vkládala před víc než dvěma roky jako rychlorecept, zálohu z instagramu. Od té doby pekla mnohokrát a dnes – až 2. 1. 2020 (!) jsem ji stihla i vyfotit. Pravda, v trochu speciální verzi, kdy z vánočních hodování zbylo mnoho ořechů. Ty v mističkách přeci jen žluknou, takže bylo třeba jednat. Vyšla tedy o dost světlejší, ale i tak velmi chutná – z mixu převážně para, kešu, lískových a pár vlašáků. Dole najdete barevnou klasiku.

Na malou formu budete potřebovat:

Suroviny

  • 3 vejce
  • 150 g cukru (část vanilkový, je-li vám po chuti)
  • 1 g soli
  • 200 g jogurtu či jiného kysaného výrobku
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • lžíce rumu
  • 150 g hladké nebo celozrnné mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • máslo a ořechy, kokos nebo mouku na vymazání-vysypání formy

Metoda

Troubu dejte nahřívat na 165 stupňů, horní/dolní pečení.

Vejce ušlehejte s cukrem do husté pěny jako na piškot (cca 5-10 minut). Jemně přimíchejte 200 g jogurtu, 1/2 lžičky mleté vanilky (není-li van. cukru), 90 g rozpuštěného másla a rum.
Následně přidejte 150 g mletých ořechů smíchaných se 150 g mouky a 6 g kypřicího prášku. Vylijte do máslem vymazané a ořechy vysypané formy.

Pečte asi 50-60 minut v troubě vyhřáté na 165 stupňů, na závěrečných 15 min můžete přidat stupně, ale pozvolné pečení je velmi fajn v tom, že eliminuje rychlý růst a popraskání – fotky z průběhu pečení jsou po 26 a 40 minutách, kdy teprve dorostla…

V keramické nebo skleněné formě, případně při vyšší gramáži to bude chtít přidat trochu času. Krájejte vychladlou, je dost tučná.

Na velkou (klasickou) formu to klidně vynásobte, já pekla v šestišálkové nízké nordicware, ktera se vejde i do remosky a to byl adrenalin, vyšlehat ta vejce líp, možná by vytekla. Chvála lenosti. Standardně do ní peču ze 2 vajec;)

View this post on Instagram

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce. 3 vejce 150 g cukru 1 g soli -> ušlehat do husté pěny jako na piškot. Jemně přimíchat 200 g jogurtu, 1/2 lžičky mleté vanilky, 90 g rozpuštěného másla a 150 g mletých ořechů smíchaných se 150 g mouky a 6 g kypřicího prášku. Lžíce rumu by se taky snesla. Vylít/přemístit do máslem vymazané a ořechy vysypané formě. Péct asi 50 minut v troubě vyhřáté na 165 stupňů. Bez horkovzduchu. V keramické nebo skleněné, případně při vyšší gramáži to bude chtít přidat trochu času. Krájet vychladlé. Na velkou (klasickou) formu to klidně o 1/3 vynásobte, já pekla v šestišálkové nízké nordicware, ktera se vejde i do remosky a to byl adrenalin a modlitby u trouby, vyšlehat ta vejce líp, vytekla by. Chvála lenosti. Standardně do ní peču ze 2 vajec;)

A post shared by Maškrtnica.cz (@maskrtnica) on

10- 3. 2021
Včera jsem – inspirována komentářem o nevyběhlé bábovce a chutí na ni – umíchala těsto na bábovku znovu. Protože už byla noc a já nechtělo nikoho rušit šleháním, aplikovala jsem jen klasický styl litých a muffinových těst. Mokré suroviny smíchat s cukrem, suché se suchými, pak promíchat spolu a nalít do formy. A světe div se, bábovka vyšla fajn a vyběhla hezky (ořechy jsem měla mleté velmi nahrubo a mouka je stoporcentně celozrnná, doma mletá špalda).

Pokud je prášek akční a s těstem se před vstupem do trouby moc neotálí, měla by vyjít pěkně i tak:)

tato forma je ve skutečnosti na velkou bábovku, snesla by klidně i dvojnásobnou dávku, ale naštěstí není úplně marná ani s 3vaječnou ořechovou, vzhledem k tomu, že patří spíš k typu „úzká a vysoká“


42 thoughts on “Vláčná ořechová bábovka”

  • Pekla jsem už všelijaké bábovky a myslela si, že kefírová je top. Ale tahle? Ta nemá chybu a jinou už nedělám

  • Už jsem pekla několikrát a vždy výborná. Naposledy jsem dělala při slavnostnejsi příležitosti jako řezy z dvojité dávky, nazdobila domácí pařížskou šlehačkou a jahodami. Byla to kaloricka bomba, ale chuť dokonalá…

  • Dobrý večer. Dříve jsem bábovku podle tohoto receptu pekla opakovaně a je výborná. Teď ale kvůli alergii musím vynechávat mléčnou bílkovinu. Myslíte, že se povede i když nahradím mléčné produkty rostlinným mlékem a olejem? Děkuji za odpověď.

  • Díky moc za recept, peču ji už nějaký čas z mouky z pražených lískových oříšků a dnes jsem použila pistácie a je to fantazie!

    • Z pistácií je zvlášť výborná (a exploziuvně drahá:D) Díky za důvěru a komentář!

  • Bábovka je luxusní! Ale prosím Vás o radu ohledně formy-mám keramickou a zpravidla kolem prostředního trnu zůstává jakoby nedopečená, ačkoli zvenku i shora už je někdy až moc ( snad mi rozumíte) Přemýšlím, zda to je to tou keramikou a jestli by litina nebo jiný materiál nebyl lepší. Máte s tím zkušenost? Díky moc!

    • Dobrý den, ano, rozumím, přesně proto jsem jednu dobu na keramiku zanevřela:)

      Nutno ale říct, že to není jen materiálem, ale i „střihem“, často mají ten komín užší, plus ten materiál prostě nevede teplo tak rychle, tudíž se propeče hůř /tchyně má lepší, kde je celkem hezká rovnoměrně/.

      Takže buď se smíříte s bledým vnitřkem (ono to nevadí, většinou uvnitř je, ale někdy se kvůli tomu chytá, no…), nebo pořiďte ideálně litý hliník (nordicware, mám jednu jejich nejmenší velikost, vyhovuje mi, že vejde i do remosky a pro naši malou domácnost ideál), popřípadě podobně hezké formy,, která dobře vypéká a vzor je taky super teď dělá i tescoma – akorát jsou to ty klasické velké a je možné, že se časem ošoupou, na trhu nejsou tak dlouho. Nicméně co jsem viděla u ás v peařské skupině, vypadaly výborně.
      Já sama mám moc ráda klasickou smaltovanou, má asi sto let, peče výborně a nestalo se jí nic, dokud ji moje dítě trochu neotřískalo. Koukám, že někdo je pořád dělá.

      Někdo má rád i skleněnou, tam se ale zas může komín propékat později, nicméně na simax mi chodily dobré recenze, tvar je dobrý a hlavně tam je vidět. Jen je zas křehká a těžká jako keramika.

      • Díky moc za rychlou reakci a ujištění, že to není mojí nešikovností:-) Nordicware mě lákala už dlouho, tak teď mám aspoň argument. Díky a hezký den

        • neni zac. pokud chcete velkou, tak nektere zname co maji tu tescomackou rikaji, ze mozna pecou i lip ale nevim, nezkousela jsem:) tvary majj nadherne obe znacky.

    • Zapasila jsem snad 2 roky s keramickou po dědečkovi = teď když rozehrivam troubu formu tam vložím s kouskem sádla na vymasteni. Když se rozpustí (ca 10min) vytáhnu a vysypu hrubou moukou. Forma má teplotu tak že na ni mohu sáhnout, když tam leji těsto. Pak 55-60min na 165 stupňů. Aby bábovka nepraskala potřu mlékem.

  • Výborná. Povedla se. Dala jsem 200g mletých ořechů (mouky z lískových ořechů) a 100g polohrubé mouky. Je to samý ořech . Mňam, děkuji za lehký a rychlý recept.

      • Bábovku jsem právě vyklopila a to na první dobrou! Mám skleněnou formu Kavalier, dostala jsem ji „do vejbavy“ v 10-ti letech, takže před 40-ti lety. Bábovek napekla spoustu, je stále jak nová, ale občas tu bábovku jíme lžičkou přímo z formy, protože nejde vyklopit, což například vzácné návštěvy nebo tchýně neuměly úplně ocenit… Ale dnes – tradááá – na první dobrou venku! Že by to bylo těmi ořechy na vysypání? A pokud jo, proč mně to někdo neporadil před 30-ti lety? Zkrátka super recept, jenom máslo došlo, takže jsem použila olej a mouku jsem vzala celozrnnou špaldu, manželovi namluvím, že je tmavá od ořechů, aby neměl ze zdravých surovin nepřekonatelný odpor (k bábovce, ne ke mně).

  • Dobrý den, mockrát děkuji za tento úžasný recept. Bábovka je naprosto báječná. Přidala jsem akorát víc rumu, toho u nás v pečení není nikdy dost. 😀

  • Dobrý den,
    recept se mi moc líbí, ale mám doma klasickou větší formu (z tescomy) a nevím, jak to vynásobit, aby to vyšlo.. myslíte, že prostě zdvojnásobit? Děkuji

  • Rada bych podekovala za recept, babovka je vynikajici. Casto zkousim nove recepty a ne vzdy to dopadne tak, jako tento s velkym ohlasem v domacnosti 😉
    Preji hezky den a hodne uspechu pri tvoreni novych receptu. Diky za podeleni se o ne.

  • Dobrý večer, jsem další, kdo se připojuje s díky ke komentářům. Opravdu skvělý recept a rychlá příprava. Po bábovice se jen zaprášilo.
    Přidala jsem i trochu kokosu a několik lžic zbylé kávy.

  • Dobrý večer, peču ji podruhé a nemá chybu. Chtěla bych jí vyzkoušet ze špaldové mouky. Poměr mouky a ostatních surovin by jste ponenechala stejné? Děkuji za odpověď

    • Dobrý den, jak vám vyšla bábovka ze špaldové mouky? Použila jsem celozrnou a skoro vůbec nevyběhla 🙂

      • dobrý den, mně dobře, melu si celozrnnou mouku sama, ale to je spíš „handicap“, je prostě stoprocentně celozrnnná… spíš bych hádala vyprchalý prášek, někdy se stane (taky někdy do jogurtových a jiných kyselejších těst dávám půl prášku, půl sody). inspirovala jste mě ke kontrolnímu opakování a tak jsem musela hned večer zadělat, je dole v článku:)

        • Dobrý den,

          Pekla jsem dnes z celozrnné špaldové mouky. Kypřicí prášek kupuji v DM. Bábovka bohužel nevyběhla a byla trochu i zdrclá. Pekla jsem ji hodinu při 170 st. Nevíte, čím by to mohlo být?

          • Dobrý den, pravděpodobně nefunkčním práškem, neměla jste ho doma už delší dobu? Vyběhnutí lze samozřejmě pojistit i poctivým vyšleháním sněhu, ale v 90 procentech to nu téhle nedělám a je v pohodě.

  • Dnes jsem vyzkoušela tuto bábovku a je výtečná , moc nám chutná. Polila jsem jí ještě čokoládovou polevou a posypeme ze strouhaných oříšků Neměla jsem bílý jogurt tak jsem dala zakysanou smetanu a je krásně vláčná Určitě jsem jí nedělala naposledy Děkuji za recept

  • Dobrý večer, díky za báječný recept!!! Zrovna jdu péct už potřetí podle Vašeho receptu. Tentokrát ale zkusím přidat ještě i mák, vůbec nevím, jak to dopadne :)) Taky oceňuji na receptu pouhá tři vejce. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou děkuji. Zuzana

      • Dobrý večer, podruhé jsem udělala bábovku dle vašeho receptu a zase vysla moc dobrá. Množství tak akorát na mou formu. Kombinace máslo a jogurt je výborná. Diky za recept. Mějte se hezky. Marie

      • Děkuji za skvělý recept. Bábovka chutná úžasně, nyní ji častěji peču.Je vláčná a všem chutná.

Napsat komentář: Irena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *