PečemPecen: Toustový chléb přes noc

PečemPecen: Toustový chléb přes noc

Na toustový chléb nás přivedly peřinkové asijské tousťáky od malajské blogerky autumn.kitchen. Extra nadýchané, extra vatičkové. My ho trochu přizpůsobili našim chutím, kdy se chutí přiklání víc k briošce, přidali mírně na množství tuku a využili její finty jednorázového kynutí – i strukturu se postará hlavně dokonalé vyhnětení v robotu a dokonalé stočení. Večer zaděláte, dáte do formy, ráno pečete a k snídani ho máte nádherně vláčný.

Povedl se nám i z obyčejného pšeničného kvásku, ale méně nakyslý a tím víc toustový chléb připomínající je ze sladkého kvasu – tedy povbuzeného cukrem. Tím, že přidáte cukr, mimo jiné ověříte, že kvas sladké těsto utáhne ještě předtím, než teoreticky vyhodíte další suroviny zbytečně.

Pečeme s párou

Recept na ušatý chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Na 1 chléb:

30 g kvasu

100 g mouky

70 g vody

25 g cukru

Nejdříve si připravíme kvas – ideálně z už aktivního (předem podle zvyku aspoň jednou po pobytu v lednici přikrmeného) pšeničného kvasu. Všechno smícháme a počkáme cca 10-12 hodin, dokud se kvas neztrojnásobí (ideálně tedy smíchat ráno).

Večer by měl být kvas na 3násobku svého objemu.
Vypadá pak takto:

Večer pak smícháme suroviny na chléb:

Připravený kvas

1 vejce

30 g cukru

300 g mouky

120 g mléka – je možné, že bude třeba přidat až 150, záleží na savosti mouky

7 g soli

35 g másla (přidáme až po důkladném vyhnětení másla).

  1. Do mísy robotu vložte všechny suroviny až na máslo a vyhněťte dokonale hladké, okénko tvořící těsto. Je možné, že bude potřeba přidat lžíci tekutiny, nebo mouky.
  2. Když je těsto hotové, přidejte po kouskách máslo a zahněťte do těsta (dalších 5-10 minut, těsto se tedy celkem hněte kolem 20-25 minut).
  3. Těsto na olejem mírně pomazané ploše rozdělte na 3 bochánky a rozválejte jako na videu. Nemusí nutně kynout, ale pokud by vám vycházelo pečení na nevhodnou hodinu, klidně ho před tvarováním můžete hodinu nechat v teple nebo na několik hodin schovat do lednice – a vytvarovat, až se vám bude hodit.
  4. Vložte bochánky do máslem vymazané formy a v zavřené troubě, do které do začátku klidně umístěte misku s horkou vodou, aby v ní bylo vlhko, nechte  cca 8-9 hodin kynout (při 21 stupních). Těsto by se mělo asi ztrojnásobit a hezky vykukovat přes okraj formy (23cm).
  5. Rozehřejte troubu na 170 stupňů, dospod vlijte 1 dcl vody, program SteamBake, nebo použijte nízký režim páry při pečení.
  6. Vložte formu s chlebem a pečte cca 40 minut. V Polovině pečení páru vyvětrejte a dopečte obyčejně.
  7. Vyndejte chléb z trouby, nechte lehce vychladnout a nesnězte ho hned celý!


17 reakcí na “PečemPecen: Toustový chléb přes noc”

  • Ahoj Julka, prosím, keby som chcela kvas nahradiť lievito madre, vedela by si odporučiť orientačné množstvo koľko dať do cesta? (samozrejme, aktívne a nakŕmené) 🙂 Ďakujem.

    • Orientacne 180 g, lebo to je vlastne cca 120 g predkvasenej muky (plus cukor a voda). Bude teda pridat cca tych 20-30 g vody, ktora chyba, ale to aj tak vzdy zalezi aj na pouzitej muke, cukor asi nemusis, lebo ked nebude takto „natvrdo“ prekvaseny, bolo by to dost sladke…

    • Dobrý den, pokud to zvládnete aspoň rozfázovaně hníst třeba 20 minut (klidně po 5 minutách a mezitím odpočinek), jde to:)

  • Dobry den, chci se zeptat, kvasek mi krasne vyskoci kdyz chystam rozkvas ale vysledny toustak po 10 hodinach kynuti nakyne sotva do pulky formy. Cim by to mohlo byt? Dekuji

    • dobry den, tazko odhadnut, ako spasie tu psenicu a cukor – zalezi od vasej skusenosti;) plus to kvoli razi moze byt mierne hutnejsie a kyslejsie. pripadne skuste prv previest na psenicu.

  • Upečeno, kynul celkem asi 16 hodin( poslední 3 při žárovce) ale to bylo asi starým kvasem z lednice..jinak je takový trochu sladší opravdu spíš jako brioche než náš klasický tousťák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *