Ve vlastní šťávě: Gastro se vrátilo ke své podstatě – a tou je dobré jídlo, říká šéfkuchař Radek David

Ve vlastní šťávě: Gastro se vrátilo ke své podstatě – a tou je dobré jídlo, říká šéfkuchař Radek David

Radek David patří k nejznámějším kuchařům u nás. Na gastronomickém poli působí už třicet let, a tak má o jeho vývoji poměrně dobrý přehled. Ve vlastní šťávě jsme spolu probrali, jak se mění koncept restaurací, v nichž působí, a kromě toho jsme se pokusili najít i nějaká pozitiva, která poslední rok gastru přinesl.

„Prošel jsem více restauracemi – Kampa Park, Rybí trh, Adria – a myslel jsem, že všechno umím,“ vzpomíná David na své začátky. „Učím se ale celý život. I když teď kouknu na svoje fotky před pěti lety, tak si řeknu: Co jsem to vařil?“

Za milníky v gastru považuje nástup internetu a sociálních sítí, kdy se začalo ve foodie komunitách řešit, co je „in“ a co už passé. „Byla tady třeba elita – komunita kolem Cuketky a toho, co se kolem něj točilo. Do něčeho rejpnul – například že všichni pekli bagetky nebo si nechávali z pekáren vozit mražené polotovary – a fungoval trochu jako Zdeněk Pohlreich, jako katalyzátor. Dokázal nás naštvat.“ I rozhořčení ale přineslo své ovoce a postupem času začali na sociálních sítích působit i sami šéfkuchaři, ať už se přišli dělit se o své tipy, nebo nasávat inspiraci od dalších.

Dokáže zpětná vazba hostů online povzbudit podobně jako ta osobní? Může si člověk užít jídlo i v období půstu? A jaké? Poslechněte si celý rozhovor.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.