Silvestrovský chleba nebo pizza

Silvestrovský chleba nebo pizza

To bylo tak. 9:50 a dceřino přání udělat k obědu pizzu. Nejdřív jsem si pomyslela něco o bláhových přáních a růžových slonech, ale na lince kypěl kvas a škoda ho a topné sezóny nevyužít. Robot uhnětl těsto, to asi hodinu stálo na topení v cca 30 stupních s 1 přeložením, pak do 300g bochánků na dvě hodiny a před 13.00 už byly krásně narostlé a připravené k upečení.

Pizza vyšla výborná, díky rychlejšímu teplému kynutí bez stopy kyselosti a zbylo i na bagetu, tedy spíše bílý chléb na chlebíčky. Standardně mám radši pomalejší, neuspěchaný postup, ono to jde s tím teplem i dost přehnat a pak těsto teče, ale jako záchrana dost super.

Co je potřeba?

Z kvasu (3 chleboveky nebo 3-4 pizzy)

180 g kvasu (částečně pšeničně-hladký, část mouky celozrnná – vyvedený noc předem, přikrmuju cca 3x denně v poměru 1:5:5, ale použijte, jaký máte, prostě na vrcholu)

250 g chlebové mouky

250 g hladké mouky

280 g vody

20 g olivového oleje

10 g soli

Všechno jsem humpolácky smíchala do hustějšího, ale měkkého a od stěn se odlepujícího těsta – cca 10 minut hnětení na 1 a 2 rychlost (v galerii vidíte těsto v prvních minutách a po 10).

Následovala 1 hodina kynutí, kdy se těsto zvedlo asi o polovinu – část zamýšlenou na chleba jsem po asi 25 minutách schovala do lednice.

Poté vytvořila ranečky a ty dál nechala kynout do skoro zdvojnásobení. Následovalo ruční vytažení placek a pečení asi 5 minut na 300 stupňů.

Chléb je potřeba srolovat jako veku cca po hodině a půl kynutí v teple (může být i více, pokud nenecháte blízko topení, jde o to, aby se těsto zvedlo) a následně nechat kynout ještě cca 1.5-2 hodiny na plechu vyloženém papírem v zavřené troubě.

Peču na 230 stupňů s horkovzduchem a plus steam, nebo na horní a dolní pečení s přidanou párou v začátku, cca 25 min – prvních 10 minut s párou, pak vyvětrám a peču už bez ní (případně zapnu horkovzduch pro větší křup).

Máte-li možnost péct na vyšší teploty a máte-li rádí bagetový vhled, doporučuju nahřát troubu na 260 nebo 270 stupňů a po nahřátí vložit plech a dospod chrstnout sklenici (1-1.5 dcl) vody. Plech vkládám do spodní třetiny. Po přibližně 10 minutách odvětrávám a dopékám na 230, ke konci i s horkovzduchem do barvy, jaká mi vyhovuje.

pečeno na klidný režim a vyšší teploty

Na drožďovou verzi (3 chleboveky nebo 3-4 pizzy)

10-12 h předem připravený poliš z:

95 g vlažné vody

95 g mouky

1 g čerstvého droždí

Vše smíchejte a nechte kynout přes noc v pokojové teplotě, poliš se 3-4x zvětší.

Poté smíchejte těsto stejně jako u výše zmíněného těsta:

Celý připravený poliš

250 g chlebové mouky

250 g hladké mouky

280 g vody

20 g olivového oleje

10 g soli

Opět lze nechat cca 2 hodiny nechat kynout v pokojové teplotě (mírně vyšší, kolem 26 stupňů, u nás to znamená prkénko na topení), následně srolovat 400 g veky a ty ještě cca 1 a čtvrt hodiny nechte nakynout.

Orientujte se podle nárůstu těsta – po prvním kynutí musí být alespoň o 50 % zvednuté, při druhém cca dvojnásobné. Časy se budou lišit podle aktivity droždí, poliše a teploty v místnosti. Takže 2 a 2, ale klidně i 3 a 3.

Pokud chcete, část těsta můžete rovnou schovat do lednice a použít později buď na chleba, nebo na pizzu (na jednu stačí bohatě 250-300 g).


Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



1 thought on “Silvestrovský chleba nebo pizza”

  • Dobrý den,
    chtěl bych se prosím zeptat, jaké by byly časy kynutí (přibližně), kdybych těsto na pizzu z kvasu nechal kynout v lednici? Předpokládám, že nejprve je potřeba, aby těsto kynulo nějakou dobu v teple neže se dá do chladu a po vytažení se zase musí nějakou dobu ohřát. Předem děkuji za odpověď.
    Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *