Že je zítra svatého Martina? Já si nasněžím klidně i na závin, rohlíčky zatím ke slovu nepřišly. Dobrý závin není vždycky krásný, dokonce aspoň nějaká prasklina z horšího boku bývá skoro pravidlem. Trochu kecám, může být, ale pokud ho přecpete, prostě má tendenci prasknout. Makový závin vzhledem k bohaté náplni může být i z celkem skromného těsta a ano, jelikož je mírně tužší, umotáte z něj i podkovy, kdybyste měli chuť.
Snadno jde i bez mléka a vřele doporučuju udělat těsto a náplň teď hned, abyste si ho zítra mohli už jen uválet a upéct… prostě si užít tu čistější práci.
Na těsto:
400 g mouky (polohrubá a hladká půl a půl)
1 vejce
15 g čerstvého droždí
160 g mléka (libovolného)
60 g oleje nebo sádla
50 g cukru
10 g vanilkového cukru
4 g soli
Odeberte asi 50 g mléka, mouky a zadělejte kvásek.
Když vzejde, uhněťte těsto – potrvá to asi 10-15 minut. Nechte těsto odpočívat přes noc v lednici nebo cca 45 min v teple.
Rozdělte na 2 poloviny, každou rozválejte na přibližný čtverec o straně asi 28 cm a pomažte hojnou vrstvou náplně – moje filozofie je aspoň tolik, kolik těsta, takže jelikož moje jedna porce měla 370 g, stejně tak jsem dala i náplně (kromě makové i kyselá jablíčka nebo višně, dokonalost!).
I pokud dáte náplň v pokojové teplotě, studené těsto kyne pomaleji, kolem 60-75 minut, zatepla by to bylo 30-45 minut.
Používám na rozjetí kynutí cca 35 minutový kynoucí program, protože máme doma dost chladno, pokud nemáte, zavřete záviny do trouby a do plechu naspod trouby nalijte cca 1 litr vařící vody – tím získáte teplo i páru.
Finální dokynutí v teple a vlhku je důležité právě jako prevence praskání a samozřejmě, aby bylo těsto jemné a nadýchané. Proti praskání (a vydouvání horní vrstvy) taky pomůže pár řezů na povrchu, nebo párkrát propíchnout, ale na to jsem dnes zapomněla.😊
Peču 40 minut na 170 stupňů, horní a dolní pečení, před pečením mašluju vejcem nebo mlékem (matný efekt), po upečení rumem a máslem (nebo opět mlékem či smetanou).
A náplň?
Svařte 200 g mletého máku s 350 g mléka , špetku skořice a 50 g cukru do té doby, než se veškerá tekutina vsákne. Pak přidejte 100 g povidel nebo jiného tuhého, pikantního džemu (rybíz, višně) a nechte vychladnout v pokojové teplotě. K tomu pár jablek nebo 1 višňový kompot.
Pokud nemáte rádi jablka, budete potřebovat náplně ještě o polovinu víc, aby byl poměr těsto/náplň zachován, tedy ze 300 g máku. Není problém udělat jí i víc, dobře snese i mráz – a počká pak na pár buchet nebo koláč.
Parádní recept! Mám dotaz, když bych chtěl dělat pouze jednu babku, stačí do těsta použít poloviční množství kvasu? Tj. 10 g kvásku, 65 g vody a 65 g hladké mouky. Děkuji za odpověď. Jakub
Dobrý den,
ano, vše delším 2:)
Skvelý recept, cesto je vynikajúce. Ďakujem za recept
ďakujem za komentár!
Recept je luxusní, dlouho jsem hledala recept na makovec jako z obchodu a našla jsem mnohem lepší! Děkuji!
Skvělý recept na závin, dělala jsem již podruhé ze zbytků makove náplně z mrazáku, dodržela všechny body a je měkkounký jako z obchodu. Děkuji za recept 🙂
to jsem ráda!
Tak tento recept je naprosto parádní! S těstem se nádherně pracuje i začátečníkovi. Použila jsem rostlinné ovesné mléko a celozrnnou špaldovou mouku. A ta chuť! Úžasně vláčný a na ujídáni náplně se syn předem těší… Díky!
Jupí! děkuju moc za zprávu!
Vyzkoušela jsem a je super jako všechno tady. Budu ho dělat pravidelně.