Svatomartinský makový závin

Svatomartinský makový závin

Že je zítra svatého Martina? Já si nasněžím klidně i na závin, rohlíčky zatím ke slovu nepřišly. Dobrý závin není vždycky krásný, dokonce aspoň nějaká prasklina z horšího boku bývá skoro pravidlem. Trochu kecám, může být, ale pokud ho přecpete, prostě má tendenci prasknout. Makový závin vzhledem k bohaté náplni může být i z celkem skromného těsta a ano, jelikož je mírně tužší, umotáte z něj i podkovy, kdybyste měli chuť.

Snadno jde i bez mléka a vřele doporučuju udělat těsto a náplň teď hned, abyste si ho zítra mohli už jen uválet a upéct… prostě si užít tu čistější práci.

Na těsto:

400 g mouky (polohrubá a hladká půl a půl)

1 vejce

15 g čerstvého droždí

160 g mléka (libovolného)

60 g oleje nebo sádla

50 g cukru

10 g vanilkového cukru

4 g soli

Odeberte asi 50 g mléka, mouky a zadělejte kvásek.

Když vzejde, uhněťte těsto – potrvá to asi 10-15 minut. Nechte těsto odpočívat přes noc v lednici nebo cca 45 min v teple.

Rozdělte na 2 poloviny, každou rozválejte na přibližný čtverec o straně asi 28 cm a pomažte hojnou vrstvou náplně – moje filozofie je aspoň tolik, kolik těsta, takže jelikož moje jedna porce měla 370 g, stejně tak jsem dala i náplně (kromě makové i kyselá jablíčka nebo višně, dokonalost!).

I pokud dáte náplň v pokojové teplotě, studené těsto kyne pomaleji, kolem 60-75 minut, zatepla by to bylo 30-45 minut.

Používám na rozjetí kynutí cca 35 minutový kynoucí program, protože máme doma dost chladno, pokud nemáte, zavřete záviny do trouby a do plechu naspod trouby nalijte cca 1 litr vařící vody – tím získáte teplo i páru.

Finální dokynutí v teple a vlhku je důležité právě jako prevence praskání a samozřejmě, aby bylo těsto jemné a nadýchané. Proti praskání (a vydouvání horní vrstvy) taky pomůže pár řezů na povrchu, nebo párkrát propíchnout, ale na to jsem dnes zapomněla.😊

Peču 40 minut na 170 stupňů, horní a dolní pečení, před pečením mašluju vejcem nebo mlékem (matný efekt), po upečení rumem a máslem (nebo opět mlékem či smetanou).

A náplň?

Svařte 200 g mletého máku s 350 g mléka , špetku skořice a 50 g cukru do té doby, než se veškerá tekutina vsákne. Pak přidejte 100 g povidel nebo jiného tuhého, pikantního džemu (rybíz, višně) a nechte vychladnout v pokojové teplotě. K tomu pár jablek nebo 1 višňový kompot.

Pokud nemáte rádi jablka, budete potřebovat náplně ještě o polovinu víc, aby byl poměr těsto/náplň zachován, tedy ze 300 g máku. Není problém udělat jí i víc, dobře snese i mráz – a počká pak na pár buchet nebo koláč.


Related Posts

Kvásková babka s mákem a švestkami

Kvásková babka s mákem a švestkami

    Na rovinu – zabere to spoustu času, ale tahle dobrota mi za to stojí. Vůbec nejlíp jí to podle mě sluší s makovou náplní s nějakým pikantním ovocem, aktuálně jasně vítězí švestky. Celé tahle kombinace je krásně harmonická, vyvážená, ve zkratce něco jako miss podzim […]

Toastový chléb bez hnětení

Toastový chléb bez hnětení

Když máte chuť na voňavý toast k lenivým snídaním nebo na rozkošné chlebíčky, ale rozhodně už večer nedáte dohromady čas, fyzickou námahu, ba ani robota, o kvásku nebo jiném prefermentu ani nemluvě. Myslím tím tedy aktivní čas, neboli lenost těsto hníst, prostě máte náladu tak […]



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *