Všední kvasový chléb s miminkem

mimikovy

Co vám budu povídat. Můj životní rytmus je poslední půlrok jiný. Nechodím 6x týdně do podzemní kuchyně, ale že bych měla nějak extra času, o kterém si můžu sama rozhodovat, se říct nedá. Zato mám spousta řízeného „relaxu“! Uvozovky jsou tu správně, článek není o chleba s nastrouhaným miminkem. Záhy vysvětlím, kde se bere „tolik času na pečení, ty jsi ale blázen, Julko“.

Nikde ten čas neberu a vůbec ho není tolik, kolik mi ho slibovali! Povinně odpočívám na procházkách a ležením na tvrdé podložce. Tento řízený odpočinek je však poměrně fyzicky náročný. Spočívá v častém nošení aktuálně osmikilové zátěže. Střídám to s ohýbáním se pro ni a válení se s ní na zemi. Je jedno, jestli se mi chce nebo ne, protože víceúrovňová zábava typu „u mých nohou máš hračky a vidíš na mě, jak metr nad tebou vařím“ se neodpouští. Počítala jsem to – vydrží na oškrabání 3-4 brambor, což jak uznáte, není ani na nakrmení jedné osoby a navíc ty brambory by bylo dost fajn dál upravovat, dochucovat, doplňovat další nějak zpracovanou bílkovinou a zeleninou….*

Proto je chleba nejlepší možná věc. Podívejte se na to se mnou – dvě minuty k nakrmení kvásku, dvě minuty k naházení surovin do roboty popřípadě 5 na lehké ruční prohnětení, sem tam minutka na přeložení, minuta na preshaping, minuta na finální tvarování. Tyhle krátké frekvence zvládne i moje miminko, které nás má nejraději na dosah své krátké ruky.

Vaření je v tomhle mnohem méně milosrdné, na přípravu potřebujete třeba 10-15 minut – oškrabání a krájení surovin, mytí rukou po rizikových věcech typu maso/zabránění křížové kontaminace, 10-15 minut stálého hlídání cibulky/opékání zeleniny/masa/míchání čehokoli… Nakonec je sice do půlhodiny aktivní práce hotovo, ale ta půlhodina je potřebná co nejvíc vcelku, což většinou nemám (Ž. spánek – pokud se nějaký doma povede – se snažím využít ke svému odpočinku/kancelářské práci/další práci, co je třeba udělat). Taky je dobrý,  když je salát čerstvý a příloha s hlavním jídlem ještě teplá, to všechno zároveň v jeden moment. Proto je příprava chleba a následně chleba s něčím nejčastější a nejsnazší jídlo, které mám. Není nejzdravější, ale pokud vás nouze k podobné situaci dovede, je fajn mít tu základní surovinu kvalitní a pak lze přežít celkem v pohodě. Pokud si čas od času připravíte nějakou zeleninu, vajíčko, šunku a spol., je to i poměrně vyvážená strava.

*Druhá, velmi častá, velmi pohodlná a zvlášť v zimě drahá možnost je jít za zábavou, kávou a jídlem ven. Tam lze vidět další děti, psy a zvířenu, takže je to celkem bezpracné v ohledu aktivní vytváření programu, ale zase neuděláte vůbec nic, utratíte spoustu peněz, nachodíte kromě spousty kilometrů ještě pár, váš super kočárek občas tlačíte před sebou prázdný jako nákupní vozík, zatímco miminko se nese na vašich bedrech, takže vypadáte jako blázen… Jako bonus ovšem získáváte skvělý přehled o všech nových kavárnách, cukrárnách a bistrech a kdybyste měli hodně času na psaní, můžete napsat kávového průvodce galaxií.

mimikovy2

Náš obvyklý všední chleba teď vypadá nějak takhle – rozpočet na dva bochníky, z nichž jeden obvykle jde ven.

Kvas:

  • 10 g kvásku
  • 75 g hladké pšeničné/špaldové mouky
  • 75 g vody

Rozmíchejte kvásek ve vodě, přidejte mouku, nechte přikryté cca 12 hodin prokvasit. To je asi jediné, co časově poměrně dodržuji. Odložte si opět minimálně lžičku na příště (na cestu do lednice klidně zahustěte lžičkou žitné mouky).

Těsto:

  • 150 g kvasu
  • 580 g vody (občas část nahrazená dýňovým či jiným čistě zeleninovým pyré, které miminko v dostatečně blízké době nestihne sníst)
  • 250 g namleté směsi celozrnné špaldy s jednozrnkou, dvouzrnkou, žitem…. na obrázku to tuším byla špalda s červenou českou pšenicí a dvouzrnkou
  • 550 g pšeničné hladké mouky
  • 19 g soli

Smíchejte vodu s veškerou moukou a nechte bobtnat přibližně půlhodinu až několik hodin (jak to vyjde), začít můžete klidně ještě než dozraje kvas. Až nadejde čas, přidejte kvas, zapracujte a postupně připracovávejte zbylou vodu se solí. Vypracujte středně elastické těsto (nemusí být úplně hladké). Občas to smíchám všechno najednou, méně tekuté těsto většinou odpustí.

Nechte cca 3,5-4 hodiny kynout, jednou až dvakrát za hodinu popřekládejte. Těsto se zvětší a bude po okrajích tvořit bublinky (podobně, jako u kámoše čistě špaldového). S tím rozdílem, že občas nechám kynout třeba jen jednu hodinu (či dvě ve studenějších dnech) a na dalších 12-16 dám do lednice.

Poté rozdělte, předtvarujte a nechte opět 15-20 minut odpočinut. Šev otočte nahoru (nebo prostě nechte nahoře, záleží, jak jste ho po předtvarování umístili) a dotvarujte do finální podoby – jemně, ale důsledně, ve videu jsou pevnější těsta, ale princip je stejný. Vložte do ošatek vystlaných plátnem a vysypaných moukou (pro jistotu může být napůl se škrobem) a nechte dokynout v lednici 12-18 hodin, dokud těsto skoro nezdvojnásobí svů objem.

Pokud v první fázi těsto kynulo v lednici, je vhodné počítat s tím, že mu nějaké dvě hodiny potrvá dostat se na pokojovou teplotu. Mezitím můžete jednou přeložit a finální kynutí pak nechat také v pokojové teplotě další cca 3 hodiny – tohle je celkem variabilní těsto. Aby se vám do něj dobře řezalo, je fajn fígl ho dát na 10-15 minut do mrazáku – povrch zpevní a žiletka ním pak projede jako nic.

Upečte v rozpáleném litináči nebo na kameni, potrvá to cca 20 minut na 250 a 20 na 220 stupňů.

A to by bylo asi k zázraku zvanému pečení s kojencem (nebo třeba s prací). Není to o tom, že mi celé dny visí na zádech, případně že celé dny koukám na rostoucí těsto a nehnu se z domu, jako spíš o schopnosti věci nekonečně odsouvat. Využívat zázraků techniky, zvláště pak lednice, prodloužit kynutí menším množstvím kvasu a ve vhodné chvilce sem-tam vyšetřit pár minut. Posouvání termínů většině z nás jde celkem dobře, ne? Lednice námdokonce poslední dny chladí až moc a tak se jdu za chvíli pustit do pečení 36 hodin kynutých bochníků. Mějte se krásně a chlebem se moc nestresujte!

p.s.: Ž. je hodně pohodové miminko a obdivuji všechny z vás, kteří máte doma malé vzteklouny. Vůbec si na ni nestěžuju (jen občas, když hrozně toužím po soukromé chvíli ve sprše, čistých vlasech a teplé večeři).

mimikovy3

Uložit

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

12 komentářů u “Všední kvasový chléb s miminkem

  1. Báječné čtení, měli jsme to podobně když byli kluci malí… Můžu se zeptat na čem melete – máte mlýnek nebo nástavec na robota? Držím palce! j.

    • Dobrý den, to mě těší, že přivolávám vzpomínky:) mám obojí, ale ten nástavec moc nedoporučuju, raději ušetřit na mlýnek. Ani nemám to srdce ho prodat:))

      • Kdybyste našla chvíli – můžete, prosím, některý mlýnek doporučit? Nástavec-mlýnek na Kitchen Aid tedy, myslíte, nebrat? Moc díky, mějte se pěkně. j.

    • 19, pardon! Tady je to krasne videt. neeni az takovy problem vyvinout recept, jako si najit cas na poctivy zapis:)

      • Díky moc, mrkla jsem do Vašich jiných receptů a dala tam 19 g soli (dotaz jsem psala ve chvíli, kdy probíhala autolýza mouky :-). Musím ale napsat, že chlebíky byly bomba, dala jsem jim čas, nespěchala jsem, jako jindy, poctivě cca 4 hodiny překládala, smíchala jsem mouky, co byly na chalupě k dispozici, jen jsem dodržela u všeho gramáž a technologii, frkla jsem je do lednice a pekla až za dva dny…..a já, která se kolikrát snažím a nic moc – jsem měla nádherné chlebíky s dírami jak do pekla….Mějte se moc krásně, Julko a díky za vše, co děláte.

  2. Dobrý den, Julko,
    asi 2 měsíce peču podle Vašich receptů, obzvláště ten se žitnou kaší…stále ale nemůžu přijít na fígl, jak hezky vytvarovat bochánky do ošatky. Vždycky od toho mám upatlané ruce a celou pracovní plochu a nedaří se mi s těstem tak hezky pracovat, jak máte na videu.

    • lucie, zkuste se toho těsta tolik nedotýkat:) jen jemně podebírat zespod, kde je trochu mouky. Místo jedné ruky taky zkuste použít stěrku.. natočím to snad, ale v kuchyni budu až po 10.7.

  3. Nedaří se mi moc pšeničný kvásek. Je možné udělat kvásek žitný a dále postupovat podle receptu? Moc krásné stránky, mlč krásné chleby :-) Zasekla jsem se u pětizrnného a už ho peču několik let. Vždy položím jiným, ale vždy se poctivě vrátím k tomuto 😉

  4. Vážená,mám dotaz.Bydlím v Texasu a dobrý chleba podobný v Česku se dostane,je drahý.Zkoušela jsem udělat kvasek,nepodařilo se mi to.Pokud si pří příští návštěvě budu chtít pořídit kvasek buď suchý neb o živý těsně pred odjezdem je to mozne dostat.
    Marcela.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *