Bezlepková vánočka

Bezlepková vánočka

Já vím, já vím, do čeho se to propána pouštím? Ale ono se to má tak – vánočku bez lepku peču kvůli bezlepkové části rodu, která si klasickou pochopitelně dát nemůže. Recept vychází z mnohokrát ověřené klasiky Gluten free alchemy (jejíž těsto na vánočku s mým komentářem kolem Velikonoc a Vánoc sdílím aspoň na sítích), ale je v tom pak trochu zmatek a dělám pár věcí jako sváteční bezlepkový pekař jinak, tak ji sdílím pro pořádek i tady.
Alexandra ji peče navolno a zapletenou, já mám pro tuhle vyhrazenou formu – jednak je jistota, že bude stoprocentně hezká, druhý důvod je funkce, při zaplétání totiž hrozí, že těsto pocucháme a zapracujeme zbytečnou mouku navíc, což ústí v nepěkné tužší kusy střídy. Zatímco klasickou vánočku mám radši pletenou, kvůli struktuře, u bezlepkové verze pletení lepková vlákna nějak nepřerovná (překvapení, co?), takže jednoznačně doporučuju formu – vánočka z ní mi přijde nejvláčnější.

Úspěch tkví nejen ve formě, ale hlavně v pomalém kynutí v lednici, případně použití prefermentu na způsob poliše (tedy „kvásku“ z pidi množství droždí). Díky tomu bezlepková mouka lépe nasákne a nechutná pak tolik pískově. Já vím, ty bezlepkové mouky, lépe řečeno mixy na kynuté těsto jsou spíš spíš směs škrobů, která není nijak zdravá, ale co si budem povídat, vánočkový požitek netkví v celozrnné pohance a čekankovém sirupu. Jak navíc vidí bystré oko – loňskou jsem pro ozvláštnění udělala asi ze 1/4 trochu „chlebovou“, tedy s celozrnnou moukou – a měla velký úspěch.

Vyzkoušeno mám i zadělat jen poliš a pak celé těsto rovnou hodit do formy, což je taky fajn, ale chutnější je varianta pomalu kynutá v lednici. S chutí to udělá fajn věc, trochu jako u panettone.

Na poliš je třeba:

200 g bezlepkové mouky
200 g vlažné vody
1-2 g droždí (čerstvé rozmícháte předem ve vodě)

Suroviny smíchejte v uzavíratelné krabici a nechte kynout přes noc.

Následně přesuňte do mísy a přidejte:

150 g mléka či kefíru (hlasuju pro kefír)
2 vejce (či 5 žloutků)
140 g cukru (z toho 20 g vanilkového, či přírodní extrakt)
kůru z citronu či jedné mandarinky (bio, chemicky neošetřené)
125 g změklého másla
– > vše dohromady utřete a následně přidejte a prosijte do směsi následující:
300 g vaší oblíbené mouky (vyzkoušeno se Schar, Nature Promises, Jizerky, zelenou Adveni se chystám zkusit letos – a pokud chcete jako já přidat trochu celozrnné jednodruhové, tak max. 1/4)
3-4 g soli
150 g rozinek a mandlí
20 g másla na vymazání formy

Vypracujte těsto, bude poměrně lepkavé a delším mísením se nějak zvlášť nezlepší. Alexandra přidává do volně pletené verze trochu chia nebo proteinu navíc, to já ne, do formy je není třeba. Na konci hnětení přidám rozinky, brusinky a celé mandle.
Nechte hodinu kynout v teple, pak přes noc v lednici – v zavřené nádobě. Už jsem ho tam zapomněla i dva dny.

Poté přesuňte do máslem důkladně vymazané formy a nechte dokynout, v troubě při světle žárovky to trvá asi 3-4 hodiny, v 20stupňové místnosti to může trvat delší dobu. Orientujte se podle zvětšení, ale nenechte těsto překynout, pak padá a má brousek.

Peču asi hodinu na 180 stupňů, na poslední 1/4 hodinu někdy opatrně vyklápím a nechám dopéct navolno. Hotovo! Necháme vystydnout a užíváme.

Jaký je rozdíl mezi originálem a tímto? V původní verzi se nepřipravuje poliš, ale všechny suroviny (včetně těch na něj) se smíchají dohromady spolu s merlíkem a ideálně i bílkovinou navíc. Díky kynutí v chladu pak těsto i zpevní a jde zaplést, ale pro mé ruce uvyklé jiné konzistenci je to pořád málo příjemné, navíc jak už píšu v úvodu, mám formu a má to své výhody.

Rychlejší verze? Upřímně – verzi s polišem jsem začala dělat kdysi v nouzi, kdy jsem začala s přípravou 23. prosince a chtěla vánočku darovat druhý den – jenže jsem neměla vejce. Díky poliši část mouky profermentovala a nabobtnala předem, ráno jsem jen dodala zbytek surovin a urovnala to do formy – po obědě pekla. Lepší je kombinace s kynutím v chladu, ale pokud máte trochu naspěch, lze i tak.

Upozornění: Skoro vždy se do mě někdo pustí, že si dovolím péct bezlepkovou vánočku u sebe doma, že tam budou stopy lepku. Jasně. Ale já ji neprodávám a „moji“ bezlepkáři žijí v podobných kombinovaných kuchyních jako já, s dalšími „lepkovými“ lidmi. Je jejich volba, že ji chtějí a jí ji. Samozřejmě se snažím před přípravou bezlepkové vánoček vycídit kuchyň, zabalit je a až pak začít s přípravou našich dobrot.

Před a po vykynutí. Tmavší je díky špetce celozrnné mouky a díky tmavému mixu sušeného ovoce, naloženého rok v brandy… Ve vykynuté je vidět uprostřed ještě trochu bílé čokolády, ta se pak při pečení trochu rozpustila. Tak či tak, moc dobrá věc!
Vánočka 2018, tehdy mírně přisražená, snad z jizerky.

Related Posts

Vícezrnný bochník

Vícezrnný bochník

S tím názvem mám problém, nedokážu se rozhodnout, co to vlastně je, ale je to dobré a musím se s tím podělit, jen to pojmenovat! V úvahu přichází pětizrnný chleba bez chleba nebo giga müsli tyčinka. V originále se jmenuje „The Life-Changing Loaf of Bread“, […]

Pšenice z limitované edice

Pšenice z limitované edice

  I když jste konzervativní pekaři a netoužíte podniknout za hranice pole pšenice a žita, časem vás to možná napadne. Není už ta moje „šumava“ trochu nudná? Chtělo by to nějakou změnu, ale vy netoužíte po ochuceném chlebu. Chcete maličko jinou variaci za přibližného zachování […]



28 thoughts on “Bezlepková vánočka”

  • Vyzkoušeno i z 3/4 jednodruhových muk (měla jsem zbytek semleté kukuřičné a rýžové, trochu pohankové a ovesnou mouku) a k tomu 1/4 zelené Adveni a výsledek byl za mě stejně dobrý, jako při obráceném poměru muk. Zkoušela jsem to o Vánocích jako vánočku a letos na jaře z toho udělala mazanec. Kynul v míse přes noc a pak v dortovce. Jeden jsem v ní i pekla a u druhého jsem zaexperimentovala, dortovku před pečením sundala a mazanec se docela rozjel do stran, ale byl tam ten materiál, takže i tak dobrý!
    Diky za recept, je vážně suprovej a díky za seznámení s polišem, docela jsne se zkamaradili a pekla jsem z něj už i chleba 🙂

  • Dobrý den, mně těsto nevykynulo, poliš ano, ale těsto ne, divné že nevím kde se stala chyba… použila jsem mouku Schar B, myslíte, že to půjde ještě zachránit? Třeba přidáním droždí? Případně jakým množstvím? Předem děkuji za radu

    • Dobrý den, Pravděpodobně byla těsto prilis zima a kdyby se déle v teple počkal, asi by vykynuloo. V každém případě vždy je možné přidat trochu drozdí a tím to nakopnout a nemuset vyhazovat.

  • Děkuji, děkuji
    Naprosto úžasná. Pekla jsem ve formě na biskup chlebik, jen 40 minut, ale poctivě kynula dle receptu. Mňamina

  • Jeee minku, dobry den. Ja som tak rada ze prave u vas som nasla bzl vianocku. Peciem vasu vianocku z kvasku, ale v 42.roku zivota asi budem musiet prejst na bezlepok. Moja pekarska dusa a jazycek placu a trpia. Ale neda sa nic robit, zivot ide dalej. Mala by som otazku k polishu. Aku muku tam mam dat, niektoru z receptu? Mozem aj kokosovu?

    • dobry den, to som rada, ze ste rada! akurat dnes mi jedna kurzistka-pekarka (tiez az neskor zistena celiaticka) pisala, ze uz zahajila adventnu vianockovu sezonu:)
      Inak kokosovu na kysnute neodporucam, je dost sucha, nepruzna a drobiva, kedze nejde o muku, ale vylisky po kokosu…
      A polis potrebuje idealne nejaky sacharid, aby rastol, cize kokosova ho tolko nenabudi, takze radsej nejaku zmes/ryzovu hnedu.

  • Dobrý den,
    syn má diabetes, tak to máme trošku ztizene. Nezkoušela jste prosím s cekankovym sirupem nebo erythriolem? Bzl směs si většinou micham doma. Moc děkuji a ať se daří, Jana

  • Dobrý den, mám dotaz, zda tento recept bude fungovat i jen s jednodruhovou moukou (popř. smíchaná rýžová a pohanková)? I na poliš můžu použít jednodruhovou bezlepkovou moukou? Směsi vůbec nepoužívám, jak píšete, jsou plné škrobů a nesmyslů. Jenže nevím, zda lze kynuté bezlepkové pečení dotáhnout do zdárného konce bez těchto přísad? Zatím jsem na to nepřišla, ani u chleba…

    • Dobrý den, zrovna ryzova nebo kukuricna sama o sobe dobre kynute neda, proto se vyvíjejí ty smesi – pokud nekdo pece bez nich, svym zpusobem si je vyrabi (přidáním gum a vlaknin), nebo holt přijme urcitou strukturu jako charakter. nicmene cisty chleba cca jako zitny vicemene z pohanky naprikladjde – mrknete na gluten free alchemy.

  • Naprosto skvělá vánočka! Děkuji moc! Jinou už péct nebudu! Nevím, jak víc vám poděkovat. Je opravdu úžasná! Ještě jednou děkuji!

  • Z receptů není jasné, zda jste při pečení použila nějakou předem namíchanou bezlepkou směs na pečení či skutečně jen bezlepkovou mouku, třeba kukuřičnou či rýžovou. Jak to tedy je? Díky za odpověď!

    • Dobrý den, – použila jsem postupně vícero mixů (ohledně fotek, ta žlutá střída je z Jizerky, ta tmavší ze Schar B plus trošky celozrnné rýžové, vyzkoušeno i z jejich „chlebové“ směsi, kterou jsem v nouzi přesála, s podobným výsledkem).

  • Díky moc za skvělý recept, bzl vánočku jsem pekla už mockrát, ale nic moc, letos jsem ji na Vánoce ani neupekla. Jenže přijela dcera a moc si ji přála a já naštěstí nekoukla do svých receptů, ale našla tuhle. Je opravdu výborná a první, na které jsem si pochutnala i já, velký milovník klasických vánoček a mazanců. Máte talent od Boha a díky, že se o něj dělíte!

    • Jemine, děkuju moc! Mě navedla zmiňovaná Alex a našim bezlepkářům to taky dost zvedlo požitek z Vánoc. Díky moc za milou zprávu!

    • Dobry den, obvykle uz neni treba, kdyby vas to jo svadelo, pridejte jeste 1-2 g, ale nebyva to nutne.

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda 1-2 g droždí myslíte čerstvého nebo sušeného? Moc děkuji

      • No tak ja som dala 2g suseneho
        A fungovalo to 🙂 aj tak
        To len aby ste sa nebali
        Velmi drozdie nemozem (ani to bzl nesmiem prehanat) preto sa mi zapacil tento recept 🙂 Zvysok postupu som dodrzala Bola fajna

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *