Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se

Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se

Já sama dlouho pletení vánoček neměla ráda kvůli tomu pocitu, že nedokážu ruce a mysl zároveň donutit „přecvaknout“ a najednou všechno samo sebou chápat, jako když se rozjedete na kole. Ale nakonec jsem zjistila, že obavy nebyly potřeba. Ten nejkomplikovanější, totiž tradiční český způsob vánočky dělané tak, že je skládaná po patrech, je zároveň v něčem nejsnadnější – sice v tom, že má tendenci se rozpadat. Přitom nejsložitější pletení v jeho postupu je klasický cop. Jako když se zaplétají vlasy.
Celý vypletený článek jsem připravila Tchiboblog včetně receptu na základní drožďovou vánočku, níže přináším souhrn tipů a video, které se nevešlo:)

Moje další recepty na vánočku z kvasu najdete třeba tady, tady nebo pokud už máte vánočky dost, zkuste čokoládové panettone či hvězdu.

Jde nechat kynout vánočku v chladu a další otázky

  • Pokud chcete mít vánočku k snídani vlažnou, zkuste těsto nechat vykynout v lednici nebo na vychlazeném balkóně – vydrží tam až den. Ráno studené těsto vyválíte, spletete a necháte dokynout.
  • Pokud už ráno nechcete mít s pletením žádné starosti, lze vánočku nechat přikrytou (druhým hlubokým pekáčem) kynout i v lednici – hodně ale záleží, jak máte aktivní těsto a jak výkonnou lednici – může překynout a může zůstat i skoro nezvětšená. Nedokynutou můžete ještě nechat vykynout v pokojové teplotě, překynutou znovu vytvarovat, teoreticky by se mohla ještě dát dohromady. Se studeným těstem se dobře pracuje, chová se jako modelína.
  • Pokud necháváte těsto na vánočku kynout v teple, doporučuju v polovině kynutí tzv. „přetužit“, tedy nafouklé těsto zmáčknout zpátky do původní formy a nechat ještě jednou do půlky nakynout.
  • Nesledujte hodiny. Vánočka se musí zvětšit, co v teple trouby trvá hodinu, v obyčejném nepříliš vytopeném bytě vezmě klidně dvě.

Popraskané a rozpláclé vánočky – kde je problém?

  • Třeba vám pletení nedělá problém, ale vždy máte na jedné straně vánočku užší a utaženější a na druhé širokou. Zkuste plést odprostředka, doplést do konce, pak vánočku přehodit naopak (vršek bude teď vespod), otočit nezapletenou částí k sobě a doplést z druhé strany.
  • Finální vánočka se nemusí zdvojnásobit, ale přibližně o 70 procent by se měla zvětšit, aby pak příliš nepraskala. Překynutá vánočka je placatá. U drožďové i kvasové vánočky musí být nakynutí patrné, jinak praská – mrkněte na obrázek níže.
  • Pokud vám ze skládané vánočky sjíždí horní cop, zkuste jej uplést z poloviční gramáže – aby byl tenčí a lépe „zapadl“ do prohlubně
  • Má-li vaše trouba teplotní sondu, můžete ji do nejširšího místa vánočky cca po 20 minutách zapíchnout a počkat, až dojde na 90-93 stupňů – tehdy je hotová, ale vláčná, nepřepečená.
  • Když vánočka exploduje, masivně se trhá a není dost vatičková – může jít i o špatně vypracované těsto. Pokud máte robota nebo domácí pekárnu, nebojte se nechat těsto hníst až 20-25 minut a máslo přidat nakrájené na kostičky až v polovině vypracovávání.

Forma a vyhřezlé rozinky

  • Pokud vám vadí rozinky lezoucí z vánočky, ale nechcete se jich vzdát, zamáčkněte je až mezi patra skládané vánočky – nebo mezi prameny.
  • Máte vánočkovou formu? Ta vás zbaví starostí o nedokynutou, popraskanou vánočku, protože si můžete dovolit těsto nechat nakynout dost bez obav, že se rozplácne.Svádí trochu k tomu, prostě do ní těsto kydnout, tím se ale připravíte o tu vnitřní strukturu danou pletením. Klidně do ní těsto taky zapleťte, třeba jen ze 2-3 pramenů
Před kynutím

Po kynutí
Upečená – vidíte? Klidně by ještě malinko času snesla. Doma máme zimu, takže co někomu trvá hodinu, u nás vezme dvě.

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 100 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • bílek na potření
  • 5 g soli
  • 100 g nasekaných rozinek a mandlí
  1. Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte zbylé suroviny a koření podle chuti.

    Vložte hnětací hák robota a hněťte asi 10‒12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Poté přidejte máslo a dohněťte.
  2. Nakonec přidejte mandle a rozinky či brusinky, pokud je máte rádi.
  3. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem – přetužte a zase nechte nakynout. Možná je také varianta kynutí v lednici, v tom případě vynechejte kynutí v teple.
  4. Rozdělte těsto na potřebný počet kusů a pleťte podle jednoho z návodů výše.
  5. Vyložte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte, oroste rozprašovačem a nechte kynout v teple asi 30‒60 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte vzhledem, nikoli nutně časy, v zimě mohou být i dvojnásobné).
  6. Vánočky pomašlujte a posypejte mandlemi.
  7. Troubu nechte předehřát na 185 stupňů a pečte poté vánočku s postupným snižováním teploty.  Já začínám na 185 stupních a pokud se vánočky moc nehnuly, do začátku přilévám na dno trouby chráněné plechem asi 100 ml horké vody, což pomůže dokynutí – tento plech cca po 10‒15 minutách vyndám a dopékám vánočku na 160‒170 stupňů, dokud vánočka není akorát. Velká vánočka se peče cca 45 minut, malé se pečou asi půl hodiny.
    Pára je důležitá hlavně u nedokynutého pečiva, pokud je dobře nakynuto, nezapařujte – vánočky se budou lépe lesknout. 

U té skládané má každé patro a každý pramen svoji symboliku – spodní čtyři zastupují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední vůli, cit a rozum a poslední dva lásku a vědění. Nevýhodou skládání je ovšem to, že se vánočka po patrech umí taky sesunout do boku – není proto od věci ji před pečení pojistit špejlemi. V pekárnách se obvykle plete ze čtyř nebo ze šesti pramenů – je pak hezky naducaná a dobře drží pohromadě.

Prameny si odvažte

Ať už vyberete jakýkoli způsob, doporučuju si těsto vydělit počtem žádaných pramenů a rozvážit na stejné porce. Ty rozválíte, secvaknete dohromady a pak už jen pletete.

1. Vánočka ze čtyř pramenů

Pro mě osobně u tohoto typu vánočky nejlépe fungovalo pletení podle pozic pramínků. Zleva doprava si je pomyslně označím od 1 do 4 a pletu.

  1. Připravím si čtyři prameny těsta.
  2. Čtvrtý, tedy pravý krajní, přeložím před druhý pramen (ten, co je druhý zleva).
  3. Pak přeložím přes aktuální třetí.
  4. Následně přesunu přes ten, který je aktuálně třetí.
  5. Takhle pořád dokola – čtyřku přes dvojku, jedničku přes trojku, dvojku přes trojku.

Co s neposednými konci?

Spletené konce můžete trochu rozválet, tím zúžit a nechat vánočku špičatou, nebo je zastrčit pod vánočku.

2. Vánočka z pěti pramenů

Opět budeme pracovat hlavně s pozicemi pramenů, ale nemusíte si pamatovat žádná čísla.

  1. Vezměte krajní pramen (začínám pravým) a veďte ho přes jednoho souseda a následně pod druhého souseda. A položte.
  2. Poté vezmete druhý krajní pramen a zase přes jeden, pod jeden a položit.
  3. A zase pravý přes souseda, pod dalšího souseda a položit.
  4. Levý přes nejbližší pramen, pak pod další nejbližší pramen a položit.
  5. Vše opakujte až do konce.

Vánočku můžete přehnout napůl

Vánočku můžete nechat takhle placatou, nebo ji můžete přeložit napůl – a tím z ní udělat naducanější klasiku (je možné do boků zapíchnout špejli, ale nebývá to nutné, pokud prameny nemáte moc pomoučené).

3. Vánočka z devíti pramenů – skládaná

A jsme u třetí varianty, té skládané. Budete plést jedno patro po druhém a postupně je na sebe pokládat.

jak na vánočku
  1. Začneme nejjednodušším druhým patrem ‒  bude to klasický cop ze tří pramenů.
  2. Vezmete jeden krajní pramen a přeložíte přes prostřední, položíte. Vezmete krajní pramen z druhé strany, přeložíte přes ten, který je aktuálně uprostřed, položíte.
  3. A zase pravý přes, levý přes… Až do konce.
  4. Poté budeme plést spodní patro ze čtyř pramenů.
  5. Spleteme z nich dva copánky po dvou.
  6. Jednoduše omotáte jeden pramen kolem druhého a spojíte je dohromady.
  7. Spodní patro uprostřed trochu zmáčknete, pokapete vodou nebo pomašlujete a položíte na něj prostřední cop.
  8. Ten zase uprostřed hřbetem ruky trochu zmáčknete a položíte na něj poslední patro, tedy cop ze dvou pramenů.
    Cípy zastrčíte zase pod celou vánočku a necháte kynout.

4. Vánočka z devíti pramenů pletená jako plochý cop

Poslední vánočka je zase z devíti pramenů, ale pletená dohromady. Plete se na způsob té z pěti.

jak na vánočku
  1. Vezměte krajní pramen, veďte ho přes dva pramínky a pak pod dva.
  2. A z druhé strany zase stejně.
  3. Pokračujte až do konce. I tuto vánočku můžete částečně svinout do kulata, ale hezky vypadá i jako pletený cop.

Moje tipy na skvělou vánočku

Za dobu, co peču vánočky, už jsem si postup docela vyladila. Tohle jsou mé postřehy, které doporučuji těm, co se s vánočkami ještě trochu trápí.

Kouzlo kynutí:

Pokud chcete mít vánočku k snídani vlažnou, zkuste těsto nechat vykynout v lednici nebo na vychlazeném balkóně – vydrží tam až den. Ráno studené těsto vyválíte, spletete a necháte dokynout. Když necháváte vánočku kynout v teple, doporučuju v polovině kynutí tzv. „přetužit“, tedy nafouklé těsto zmáčknout zpátky do původní formy a nechat ještě jednou nakynout.

Finální vánočka se nemusí zdvojnásobit, ale měla by se zvětšit přibližně o 80-90 procent, aby pak příliš nepraskala. Překynutá vánočka je placatá.

Rovnoměrné pletení a zapletené kynutí:

Pokud vám pletení nedělá problém, ale vždy máte na jedné straně vánočku užší a utaženější a na druhé širokou, zkuste plést od prostředka, doplést do konce, pak vánočku přehodit, otočit k sobě a doplést z druhé strany.

Pokud už po kynutí nechcete mít s pletením žádné starosti, lze vánočku nechat přikrytou (druhým hlubokým pekáčem) kynout i v lednici – hodně ale záleží, jak máte aktivní těsto a jak výkonnou lednici. Někdy může překynout, ale může zůstat i skoro nezvětšená. Nedokynutou můžete ještě nechat vykynout v pokojové teplotě, překynutou znovu vytvarovat.

Vánočka z lednice má výhodu

Se studeným těstem se opravdu dobře pracuje, chová se jako modelína.

Časté problémy při pečení:

Když vánočka exploduje, trhá se a není dost vatičková – může jít i o špatně vypracované těsto. Pokud máte robota nebo domácí pekárnu, nebojte se nechat těsto hníst až 20‒25 minut a máslo přidat nakrájené na kostičky až v polovině vypracovávání.

Pokud vám vadí rozinky lezoucí z vánočky, ale nechcete se jich vzdát, zamáčkněte je až mezi patra skládané vánočky nebo mezi prameny.

V devadesáti stupních má vánočka hotovo

Má-li vaše trouba teplotní sondu, můžete ji do nejširšího místa vánočky cca po 20 minutách zapíchnout a počkat, až dojde na 93 stupňů – tehdy je hotová, ale vláčná, nepřepečená.

Základní těsto na vánočku

Zaplést těsto už teoreticky umíte, tak si ho pojďte připravit doopravdy a techniku si vyzkoušet na ostro. Z uvedených ingrediencí upečete jednu velkou nebo dvě menší vánočky.



10 thoughts on “Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se”

  • Dobrý den, Juliáno, chci se zeptat, jakého robota aktuálně používáte ? Dělala jsem letos podle vašeho receptu vánočku z tuhého kvasu a je opravdu boží a moc mě baví ta kvásková alchymie a hodiny kynutí a pak ta nakynutá mechová nádhera, ale to finální množství těsta cca 1,7 kg bylo na vypůjčeného robota od sousedky – Eta s výkonem 800 w – hodně – vlastní robot nemám a chci si nějaký pořídit. Na chleba, na vánočky, prostě tužší těsta, větší hmotnost. Děkuji moc za vaši odpověď. Kvásku zdar 🙂 Katka

    • Dobrý den Katerino! Ja mam Electrolux, Bosch mum (staresinku) a pak 2 profi (z provozu). Na bezny vseucel je super prvni zmíněný, ale jako vsechny domaci roboty je max do kila mouky (nehlede na znacku, snad jen KA ma vetsi profi radu, ale co se tyce zpracovani testa, o moc vic to neni, spis lip a vic usleha).
      Potom je víceúčelový ankarsrum, ktery da i ty 1.5-2kg mouky. Pak uz jen profi – klidne zakladni pizza hnetac z gastrobazaru:)

  • Dobrý den, Juliáno, chci se zeptat, jakého robota aktuálně používáte ? Dělala jsem letos podle vašeho receptu vánočku z tuhého kvasu a je opravdu boží a moc mě baví ta kvásková alchymie a hodiny kynutí a pak ta nakynutá mechová nádhera, ale to finální množství těsta cca 1,7 kg bylo na vypůjčeného robota od sousedky – Eta s výkonem 800 w – hodně – vlastní robot nemám a chci si nějaký pořídit Na chleba, na vánočky, prostě tužší těsta, větší hmotnost. Děkuji moc za vaši odpověď. Kvásku zdar 🙂 Katka

  • Dobrý den, Juliáno, chci se zeptat, jakého robota aktuálně používáte ? Dělala jsem letos podle vašeho receptu vánočku z tulhého kvasu a je opravdu boží a moc mě baví ta kvásková alchymie a hodiny kynutí a pak ta nakynutá mechová nádhera, ale to finální množství těsta cca 1,7 kg bylo na vypůjčeného robota od sousedky – Eta s výkonem 800 w – hodně – vlastní robot nemám a chci si nějaký pořídít. Na chleba, na vánočky, prostě tužší těsta, větší hmotnost. Děkuji moc za vaši opdověď. Kvásku zdar 🙂 Katka

  • Dobrý den, pod tipem jak zaplést vánočku je odkaz na recept na drožďovou vánočku, který bohužel nefunguje (Tchibo blog). Je tento Váš recept k nalezení někde jinde? Díky!

  • Dekuji za vánočkový troubleshooting, nenašla jsem ale, a proto prosím o radu, proč a kdy se Vánočka v průběhu pečení slije, tzn. že nejsou patrné provazce- není svalnatá 🙂 překynutá není, pěkně vyběhne i malinko praskne.
    Druhá věc co mě trápí jsou puchýře na povrchu. Mašluju vajíčkem, chrstám vodu vespod, peču na 200/10min, 160/30min a dělá mi to takové malé puchyrky na povrchu. Prostě holt trpím poruchou perfekcionismu 🙂 a potřebuju tomu přijít na kloub… Moc děkuji za váš názor.

    • Dobrý den Olgo! Chápu. Ty provazce – obvykle nedokynuté těsto, které dokyne až uprostřed během pečení, děje se to často u kvasových těst a také těch řidších drožďových, nedvypracovaných. Ty puchýřky se dělají i dlouho zastudena kynutých těst, které získají jakoby „kůrku“. Pečete na horkovzduch? Klidně zkuste nelít tolik vody, ale snížit na 155-160, pokud nelze vypnout…

      • Díky moc za odpověď, takže pokud chci mít „vyrýsovanou“ vánočku, dát ji péct nedokynutou, jenže pak se bojím, že bude hutná nedokynutá..ale tip jak poznat vánočku tak akorát vykynutou asi není, co 🙂
        Na horkovzduch nepeču, klasicky spodní horní ohřev a ty puchýřky se mi někdy udělají někdy ne, dnes zkouším kynout druhou fázi v teplé místnosti, tak uvidíme jestli se udělají. Vodu na zapaření již nepoužívám, totiž nevidím rozdíl ve výsledku.Každopádně děkuji za váš blog a podrobný popis postupu.

        • Chc to najit ten zlaty bod. Nesmi byt uplne nedokynuta, prave se to pak sleva takovym jinym zpusobem….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *