Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se

Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se

Já sama dlouho pletení vánoček neměla ráda kvůli tomu pocitu, že nedokážu ruce a mysl zároveň donutit „přecvaknout“ a najednou všechno samo sebou chápat, jako když se rozjedete na kole. Ale nakonec jsem zjistila, že obavy nebyly potřeba. Ten nejkomplikovanější, totiž tradiční český způsob vánočky dělané tak, že je skládaná po patrech, je zároveň v něčem nejsnadnější – sice v tom, že má tendenci se rozpadat. Přitom nejsložitější pletení v jeho postupu je klasický cop. Jako když se zaplétají vlasy.
Celý vypletený článek jsem připravila Tchiboblog včetně receptu na základní drožďovou vánočku, níže přináším souhrn tipů a video, které se nevešlo:)

Moje další recepty na vánočku z kvasu najdete třeba tady, tady nebo pokud už máte vánočky dost, zkuste čokoládové panettone či hvězdu.

Jde nechat kynout vánočku v chladu a další otázky

  • Pokud chcete mít vánočku k snídani vlažnou, zkuste těsto nechat vykynout v lednici nebo na vychlazeném balkóně – vydrží tam až den. Ráno studené těsto vyválíte, spletete a necháte dokynout.
  • Pokud už ráno nechcete mít s pletením žádné starosti, lze vánočku nechat přikrytou (druhým hlubokým pekáčem) kynout i v lednici – hodně ale záleží, jak máte aktivní těsto a jak výkonnou lednici – může překynout a může zůstat i skoro nezvětšená. Nedokynutou můžete ještě nechat vykynout v pokojové teplotě, překynutou znovu vytvarovat, teoreticky by se mohla ještě dát dohromady. Se studeným těstem se dobře pracuje, chová se jako modelína.
  • Pokud necháváte těsto na vánočku kynout v teple, doporučuju v polovině kynutí tzv. „přetužit“, tedy nafouklé těsto zmáčknout zpátky do původní formy a nechat ještě jednou do půlky nakynout.
  • Nesledujte hodiny. Vánočka se musí zvětšit, co v teple trouby trvá hodinu, v obyčejném nepříliš vytopeném bytě vezmě klidně dvě.

Popraskané a rozpláclé vánočky – kde je problém?

  • Třeba vám pletení nedělá problém, ale vždy máte na jedné straně vánočku užší a utaženější a na druhé širokou. Zkuste plést odprostředka, doplést do konce, pak vánočku přehodit naopak (vršek bude teď vespod), otočit nezapletenou částí k sobě a doplést z druhé strany.
  • Finální vánočka se nemusí zdvojnásobit, ale přibližně o 70 procent by se měla zvětšit, aby pak příliš nepraskala. Překynutá vánočka je placatá. U drožďové i kvasové vánočky musí být nakynutí patrné, jinak praská – mrkněte na obrázek níže.
  • Pokud vám ze skládané vánočky sjíždí horní cop, zkuste jej uplést z poloviční gramáže – aby byl tenčí a lépe „zapadl“ do prohlubně
  • Má-li vaše trouba teplotní sondu, můžete ji do nejširšího místa vánočky cca po 20 minutách zapíchnout a počkat, až dojde na 90 stupňů – tehdy je hotová, ale vláčná, nepřepečená.
  • Když vánočka exploduje, masivně se trhá a není dost vatičková – může jít i o špatně vypracované těsto. Pokud máte robota nebo domácí pekárnu, nebojte se nechat těsto hníst až 20-25 minut a máslo přidat nakrájené na kostičky až v polovině vypracovávání.

Forma a vyhřezlé rozinky

  • Pokud vám vadí rozinky lezoucí z vánočky, ale nechcete se jich vzdát, zamáčkněte je až mezi patra skládané vánočky – nebo mezi prameny.
  • Máte vánočkovou formu? Ta vás zbaví starostí o nedokynutou, popraskanou vánočku, protože si můžete dovolit těsto nechat nakynout dost bez obav, že se rozplácne.Svádí trochu k tomu, prostě do ní těsto kydnout, tím se ale připravíte o tu vnitřní strukturu danou pletením. Klidně do ní těsto taky zapleťte, třeba jen ze 2-3 pramenů
Před kynutím

Po kynutí
Upečená – vidíte? Klidně by ještě malinko času snesla. Doma máme zimu, takže co někomu trvá hodinu, u nás vezme dvě.


4 reakcí na “Vánočkové tipy – jak ji zaplést a nesplést se”

  • Dekuji za vánočkový troubleshooting, nenašla jsem ale, a proto prosím o radu, proč a kdy se Vánočka v průběhu pečení slije, tzn. že nejsou patrné provazce- není svalnatá 🙂 překynutá není, pěkně vyběhne i malinko praskne.
    Druhá věc co mě trápí jsou puchýře na povrchu. Mašluju vajíčkem, chrstám vodu vespod, peču na 200/10min, 160/30min a dělá mi to takové malé puchyrky na povrchu. Prostě holt trpím poruchou perfekcionismu 🙂 a potřebuju tomu přijít na kloub… Moc děkuji za váš názor.

    • Dobrý den Olgo! Chápu. Ty provazce – obvykle nedokynuté těsto, které dokyne až uprostřed během pečení, děje se to často u kvasových těst a také těch řidších drožďových, nedvypracovaných. Ty puchýřky se dělají i dlouho zastudena kynutých těst, které získají jakoby „kůrku“. Pečete na horkovzduch? Klidně zkuste nelít tolik vody, ale snížit na 155-160, pokud nelze vypnout…

      • Díky moc za odpověď, takže pokud chci mít „vyrýsovanou“ vánočku, dát ji péct nedokynutou, jenže pak se bojím, že bude hutná nedokynutá..ale tip jak poznat vánočku tak akorát vykynutou asi není, co 🙂
        Na horkovzduch nepeču, klasicky spodní horní ohřev a ty puchýřky se mi někdy udělají někdy ne, dnes zkouším kynout druhou fázi v teplé místnosti, tak uvidíme jestli se udělají. Vodu na zapaření již nepoužívám, totiž nevidím rozdíl ve výsledku.Každopádně děkuji za váš blog a podrobný popis postupu.

        • Chc to najit ten zlaty bod. Nesmi byt uplne nedokynuta, prave se to pak sleva takovym jinym zpusobem….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *