Chléb s kaší z červené pšenice

Chléb s kaší z červené pšenice

Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu!

Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme s panem Cuketkou ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny na kvas a kaši

1 lžíce kvasu
135 g pšeničné hladké mouky
135 g vody
100 g suché červené pšenice (zrno)
voda na vaření pšenice

Postup

1 Pšenici propláchněte uvařte v dostatku vody – zalijte ji vodou, aby byla ponořená a přidejte ještě asi 2 cm nad. Ideální je vařit v tlakovém hrnci, kde je za 45 minut hotová. Uvařená pšenice se dobře mrazí a chutná i jako zaváčka do polévek nebo do teplých salátů, tak jí klidně uvařte více a použijte do chleba jen to, co je potřeba.

2 K 230 g uvařené červené pšenice přidejte ještě 150 g vody (ideálně té, ve které jste pšenici vařili) a společně ve stolním mixéru rozmixujte na kaši (podle potřeby přidejte 1-2 lžíce vody).

3 Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít. 

Suroviny na těsto

265 g oživeného kvasu
170 g vody
310 g pšeničné hladké nebo chlebové mouky
380 g pšeničné kaše
60 g žitné chlebové mouky
13 g soli

Postup

1 Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické hladké těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 6-7 minut robotem.

2 Vylepšením je letmé smíchání samotné mouky s vodou a odležení této směsi – autolýza. Poté přidáte kvas, sůl a ke konci hnětení i kaši.

3 Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte.

4 Nechte asi 3 hodiny kynout, v průběhu kynutí 3-4 přeložte.

5 Těsto předtvarujte – vytvořte jeden nebo dva ranečky – a nechte odpočinout.

6 Vytvarujte finální tvar, pokud se na těsto lepíte, položte ruce do mouky, ale nepřidávejte mouku do těsta.

7 Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.

8 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

9 Chléb vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů. Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Postup zopakujte s druhým chlebem, který mezitím nechte odpočívat v lednici.



11 reakcí na “Chléb s kaší z červené pšenice”

  • Dobrý den Julko, prosím Vás , pustila jsem se s vervou do pečení chleba, peču asi měsíc skoro obden.
    Nemohu přijít na to, ,proč mi těsto v lednici nevykyne. Asi ho už mám řídké, když ho tam dávám, ten Váš raneček do ošatky nikdy
    nemám jako vy, takový pevný. Přitom těsto kyne dobře, čím řidší, tím více překládám. Všude po kuchyni jsou kvásky různého času a hydratace a
    přesto na to nemohu přijít. Na jedno jsem přišla, kvásek mi tady v kuchyni pracuje rychleji než 12hodin. Možná budu muset zkrátit i kynutí
    před lednicí. Místo tří hodin asi jen hodinu a půl. Po každé zkouším jiný recept a nic. Ale pokaždé se ta obluda sní. Tak aspoň něco, ale chtěla bych ráda jednou vytáhnout krásný bochníček a aby šel namazat. Moc děkuji

    • Dobrý den, a jak se to těsto chová ve smyslu růstu, když ho překládáte? Naopak, pokud kvalitně naroste v míse, kde je to poměrně snadné si ohlídat, můžete ho v lednici krásně úplně zastavit (klidně ho první hodinu přimrazit, aby se pak přes noc vůbec nehlo)
      a ono doroste řezem v troubě.

      Nemusíte vést milion kvásků (vedu většinou taky jen jeden:), ale chce to ohlídat si, jak se těsto chová. Naopak těsto, které si neodpočine dost v první fázi, může být „roztékavější“, než těsto dokynuté. Stalo se mi (částečně leností, částečně schválně, že nudu mít výukový metariál) naposled včera). Zní mi to tak, že pokud je recept od receptu podobná obtíž, mohlo by to být ono (u těch chlebů s menším podílem kvasu, třeba ten ušatý – zkuste a rovnou teda s menším podílem vodyú…
      A samozřejmě – vaše mouka může být míň savá než moje, takže klidně u mých posledních receptů 30-50 ml uberte.

      Určitě je možné, že váš kvas pracuje rychleji, to záleží, jak máte doma teplo.

  • Dobry den, je nutne naparovat troubu a lit tam vodu, kdyz pecu v zapekaci mise? Moc dekuji!

  • Já moc nerozumím tomu postupu – chleba nařezáváte na studené pánvi? Nebo ji nejdříve nahřejete, pak vyndáte, dáte do ní chleba a nařezáváte?

    • Nahřeju, vyndám, přesunu chleba, naříznu, vrátím:) Případně naříznete na prkénku a šoupnete do trouby, ale to by se nám hůř točilo… ona ta litina vydrží dost dlouho horká.

  • Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, kam patří třtinový nebo řepný cukr, který je uvedený v položkách na kaši a kvas… díky moc:)

    • Omlouvám se! Ke kvasu, ale spíš k tomu mazancovému, což jsme psali najednou… hezky ho to nabudí:)

    • Dost možná se vám rozlije, proto doporučuju něco, co akumuluje teplo… klidně tál, ale hrubý.

Napsat komentář: Denisa Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *