Pamatujete si citronovou babetu? Citronový chlebíček je její anglofonní bratranec, jen o něco hutnější a zároveň voňavější, intenzivní a velmi trvanlivý. Aby taky ne, narozdíl od industriální verze (kterou jsme ovšem velice milovala, ne že ne) je tu doopravdického citronu dost a dost.
A upotřebíte i kvásek. Jen ze vzpomínky na babetu mám příjemně kyselo v puse a tak je jasné, že jsem musela zkusit nahradit obligátní jogurt přebytečným kváskem… A zafungovalo to! Poradím, jak to zkusit tak či onak i jak zmírnit případnou přílišnou práškovou kyselost, ačkoli ten trik asi znáte. Je to soda, kterou je při pečení hodně kyselých těst použít třeba z poloviny pečicího prášku. Ne, že by to s ním nefungovalo, ale jelikož je sám trochu kyselý, někdy z tohoz zvláštně trčí. Používám šťávu i do těsta, kde přináší další rozměr chuti.
Druhá finta, kterou aktuálně používám hodně, je zmenšování formy nebo ošatky jinou nádobou. Jak? V případě pečení ve formě buď vystelete celou formu papírem a na jednu stranu umístíte bramboru/skleničku/misku podle potřeby zkrácenní, nebo formy klasicky vymažete a menším kouskem papíru zahradíte pouze stranu, kterou byste chtěli uzavřít. Samozřejmě na bocích a vespod musí být papír aspoň centimetr nalepený, aby ho těsto nepodlezlo.Výsledné chlebíčky tak můžete mít podle vašeho vkusu vyšší nebo nižší klidně s jednou a tou samou formou. A to se vyplatí!
Pro pořádek – všechny fotky dnes fotila Alie / Petfarm Family. Poznáte to snadno, protože je radost na ně koukat a protože já sama se nedokážu fotit a zároveň přípravovat koláče.
Recept:
- 2 vajíčka
- 200 g cukru
- 200 g tekutého kvasu (1:1 pšeničného)
- může být třeba až 50 g tekutiny navíc v závislosti na rozjetosti kvasu
- 100 g mouky z dvouzrnky nebo jiné oblíbené pšenice (klidně hladké, té ale tak o 20 g více)
- 3 g prášku do pečiva, 2 g sody
- špetka soli
- špetka vanilky
- kůra z dvou citronů
- šťáva z jednoho citronu
- 100 g másla
Je to jednoduché. Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny, přimíchejte kvásek, rozpuštěné a lehce zchladlé máslo, kůru a šťávu z citronu.
Nezapomeňte nahřát troubu – přibližně na 170-180 stupňů.
Smíchejte mouku s kypřidly a solí a utvořte těsto. Nalijte do 21cm formy s vysokými boky nebo větší, adekvátně zkrácené formy – to je tento případ.
Na ozdobu: Poklaďte kousky červeného pomeranče. Něco se propadne, něco ne, ale vypadá nádherně i na řezu.
Pečte přibližně hodinu, poté zkuste špejlí.
Horké pokropte šťávou z poloviny citronu. Pokud se vám chce mít chlebíček ještě o trochu sladší, z druhé poloviny citronu vymačkejte šťávu a postupně do ní přišlehávajte tolik moučkového cukru, aby vznikla hutná poleva. Jelikož jsme trošku spěchala, abych vám ho s Alie stihla vyfotit, mám ji řidší a lila jsem ji za horka, ale ještě trošku cukru a byla by ideál. Řidší se ale zase lépe vsákne….
Přebytečnou polevu můžete klidně uchovat v lednici a použít do dalšího pečení jako ochucovací složku. Chlebíček konzumujte vychladlý, vydrží v kondici minimálně tři dny
A bezkvásková verze:
- 2 vajíčka
- 200 g cukru
- 200 g hustého jogurtu
- 200 g mouky z dvouzrnky nebo jiné oblíbené pšenice (klidně hladké, té ale tak o 20 g více)
- 3 g prášku do pečiva, 2 g sody
- špetka soli
- špetka vanilky
- kůra z dvou citronů
- šťáva z jednoho citronu
- 100 g másla
Dobrý den, 2x jsem zkoušela kvasovou verzi, byla chuťově vynikající, jen se mi 2x stalo, že se při pečení těsto přebublalo přes okraje a pak se propadlo, tušíte čím by to mohlo být? Děkuji moc, ps
Zdravím! Tak právě peču bezkvaskovou verzi… akorát, jak spechám ( jedno dítě spí tak na půl, druhé se hlásí o mlicko), zapomněla jsem dát jogurt!! 😀 No uvidim co z toho vyjde…
To známe:)
Robila som podla receptu 2x. Druhy krat som pouzila razny kvas. Super to funguje aj s nim, chut velmi dobra. Takze kludne sa moze pouzit aj razny kvas.
Super, děkuju moc za důvěru!
Pěkný sváteční den, hlásím že jsem upekla citonový chlebíček ve tvaru beránka a dopadlo to výborně!
Dobre rano:) prosim o radu, dnes jsem pekla chlebik z kvasu behem peceni vse vypadalo, ze se podari. A pak asi cca v pulce peceni se chleba cely propadl:( a troubu jsem behem peceni ani jednou neotevrela.
Dobrý den, mohlo být u vás moc sody nebo slabší mouka – chtělo by to asi přiště více:/
Děkuji pěkně za skvělý tip na zapracování zbylého kvasu z croissantů. Peču z média skoro všechny recepty, co tu máte se dají uzpůsobit. Jen na to třené se pořád odhodlavam.
Děkuji za inspiraci!
Dekuju moc za zpravu, rozarko!
Dobrý den, mám asi hloupý dotaz – můžu použít kvas, který jsem předtím jakoby vyhodila (je to v lednici), když jsem oživovala? Děkuji
Ano, přesně na ten to je určené:)
Dnes jsem pekla kváskovou variantu, jen jsem nedávala cukr ale panelu. Musela jsem tedy přidat trochu mouky, protože s panelou těsto trochu zřídne. Výsledek je úžasný a vřele doporučuji všem. Moc děkuji za recept
Dobrý den, už několik dní tu mám recept otevřený a sbíhají se mi sliny, dneska na něj konečně došlo. Kvásková verze je výborná, říkala jsem si že bude super že by mohl i pár dní vydržet vláčný, ale obávám se, že nebude prostor to vyzkoušet 🙂 kus ho zmizel dřív než vůbec stihl vychladnout. Neměla jsem červený pomeranč, ale přidala jsem na zkoušku kolečko domácího kandovaného citrónu a není to vůbec špatné. Akorát jsem se snažila zkrátit formu (mám 26 cm) a nakonec to bylo akorát do celé.
Každopádně moc díky za super recept!
Jako vždy úžasné! 🙂 Moc děkuji za rozšíření obzorů!
Na podruhé mi recept připomněl těsto na madlenky :)) tak jsem jich udělala i pár bokem 😉
To je moc dobrý nápad!
Miluju tento recept. Dělám ho už poněkolikáté. Dnes zkusím dát misto cukru med, tak snad to dopadne
Jak to dopadlo? jsem ráda, že chutná.
2 lžíce medu jsou ideál…dnes peču verzi bez kváku, bo jsem si zapomněla kouaek odebrat z minula:-)
Dobry den, viete mi poradit prosim ako urobit prepocet ak chcem citronovy chlebik piect s lievito madre? Dakujem krasne 🙂
Bude sa horšie rozmiešavať, to vnímam ako problém. ale inak jednoducho – ak dáte rovnaké množstvo tuhého kvasu, pridáte trochu tekutiny… ak byste chceli zachovaŤ pomery múka — voda, tak teda 150 g tuhého plus 50 g tekutiny naviac. ale inak obyčajne tent chlieb znesie aj o štipku tekutín menej.
Máme moc rádi tuto „buchtu“. Peču ji stále dokola a jsme z ní pav ….
Děkuji za skvělý recept.
Dobrý den Arito, děkuju moc za zprávu, jsem ráda, že se daří:)
dobry den. recept je zase raz super. ale chcem sa opytat, davate kvasok, prasok i sodu. neslo by to len ako cisto kvaskovy recept. popripade s tou sodou?
dakujem
Zuzaana
Dobré ráno,
můžete připomenout co myslíte tím tekutým kvasem??
Díky E
Dobrý den, odpověď se asi ztratila – kvas krmený v poměru 1-1:) Po zamíchání bývá relativně pevný, ale kynutím ztekutí.
tekutym kvaskem obvykle myslime kvasek o hustote 1:1, tedy u psenicnych (zitne se obvykle hustejsi nedelaji, ba nekdo dela i malinko ridsi). JInak se da delat i tuhy kvas, kdy na 100 g mouky pouzijete napriklad 50-60 g vody, vlastne jako chlebove testo.
Zdravím, tak dnes som vyskúšala tento Váš famózny recept, ale bez kvásku. S kváskovaním iba začínam a nie je mi jasné, čo znamená 200 g tekutého kvasu. Vysvetľujem si to tak, že do cesta dám 100 g pšeničného kvasu a 100 g vody. Neviem, či je to správne. Pšeničný kvások ešte zatiaľ nemám, ale už je na dobrej ceste.
Ešte raz vďaka za tento výborný recept, je to naozaj mňamka. A teraz hor sa do štúdia Vášho výborného blogu, len škoda, že som ho objavila dosť neskoro.
Želám Vám veľa zdravia a energie pri tvorbe ďalších receptov.
Dobry den katarina, je tym myslene klasicky kvas, ktory byva tekuty – po vykvaseni, teda pred nim sa da zamiesat vidlickou, nemusite miesit. taky terminus technicus. oproti tomu su tuhe kvasy ako lievito madre, ktore maju hustotu chleboveho cesta, pripadne biga (casto z drozida). ospravedlnujem sa za zmatky a dufam, ze sa dari!
Chlebíček je skvělý! Říkala jsem si, co mi to připomíná a vidím tam paralelu s tvarohovou bábovkou. Nemám doma klasický prdopeč, používám vinný kámen a dala jsem 9g vk a 2g sody na 220 g pšeničné hladké mouky. Příště zkusím dát trochu méně. Nemám moc ráda sladké, tak jsem ubrala cukr a byla to chyba. Buď se s množstvím cukru budu držet receptu, nebo chlebíček poliju polevou, což jsem tentokrát neudělala. Myslím, že by byla dobrá i ta na cinnamon buns, něco nějaká s lučinou. Díky za recept!
Ano, trochu se jí podobá i strukturou! Klidně dejte méně, já včera pekla znovu a vybublal příliš a příliš rychle (záleží na kyselosti těsta), takže určitě pak dát méně sody…
Onn tam ten cukr mimojiné pomáhá držet i klasickou strukturu, tu šťavnatou hutnost a zároveň křehkost. Někdy nedávám dokonce žádnou polevu, jen proleju citronem, ale těsto nechávám sladké a je to tak akorát:)
Tak snad příště bude úplně ideální.
Je skvělá! Sice jsem neměla právě k dispozici kvas, ani jogurt, ale chuť velikou … A tak máme verzi bez kvasu a navíc z kysané smetany. Ani vychladnout nestačila. Děkuji za vaše recepty, často je používám.
No však! To je velmi adekvátní a chutná náhrada. Těší mě, že recepty fungují a výsledky chutnají a díky za komentář!
Dobrý den, ani nevíte, jakou jste mi tímto receptem udělala radost! 🙂 jsem totiž milovnice všech citronovych buchet a zbožňuju tu „průmyslovou“ babetu. Poslední dobou si ji už nemám odvahu kupovat, protože mě děsí složení.. Takže moc díky! Jdu péct 🙂 Ať se Vám i s malou pekařkou daří, taky vařím a peču s dětmi. Anna
To mě těší! Já mám v záloze i tu citronovou babetu podobnou „obchodní“, ale u tohoto mě baví nesmírná dlouhodobá vláčnost. tak ať se vydaří, díky za zprávu!
Včera jsem vyzkoušela variantu s kváskem, jen pokapanou citrónem, naprosto dokonalé! děkuji za další skvělý recept!
Hurá Zdeňko! Děkuju moc za zprávu a jsem ráda, že se daří. Já kolikrát dělám taky jen bez polevy a naopak si přiliju ještě trochu citronu navíc, já ráda hodně kyselé, toto je taková zlatá střední cesta. díky za zpětnou vazbu, cením si vašeho času!