Kanelbullar

Kanelbullar

Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu!

Recept na šneky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás s panem Cuketkou připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

Na omládek:
100 g 
mouky
100 g mléka
10 g cukru
15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)

Na těsto:
200 g 
omládku
400 g hladké mouky napůl s polohrubou
125 g másla
80 g mléka 
2 vejce
5 g soli
90 g cukru (část může být i vanilka)
½ lžičky mletého kardamomu

Náplň:
150 g 
másla
150 g cukru
8 g skořice
2 g mletého kardamomu

Postup

1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Ušlehejte náplň – změklé máslo utřete s cukrem a skořicí a kardamomem.

2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla.

3 Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko.

Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.

4 Hněťte dalších asi 10 minut do úplně hladkého těsta.

5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny. Popřípadě nechte kynout přes noc v lednici.

6 Rozválejte na širší obdélník, který potřete skořicovou náplní a potřete náplní. Složte na třetiny jako obálku, jemně rozválejte, nechte 10 minut odpočinout a dorozválejte – odpočinek pomůže, aby se těsto netrhalo a nesmrsklo zpátky.

7 Nakrájejte na prožky, každý druhý nedokrojte, aby jednotlivé porce – vždy dva pruhy – zůstaly spojené.

8 Každý proužek 2x omotejte kolem prstů a poté „převažte“ zbytkem těsta, připadně jen zakruťte do spirály.

9 Hotové bochánky nechte vykynout, nejlépe v lehce teplé troubě nebo přikryté druhým plechem, aby neokoraly, cca 30-40 minut.

10 Pomašlujte, posypejte perlovým cukrem a nechte předehřát troubu i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 190 stupňů. Pečte asi 25 až 30 minut.

Pokud se vám nechce pracovat s omládkem a chcete stihnout část práce dopředu, můžete celé těsto z kompletních surovin (včetně těch na omládek) zadělat i den-dva předem a nechat vykynout v lednici, což chuti a struktuře také prospěje a s těstem se mnohem příjemněji pracuje. 


Related Posts

Švédský chléb Limpa

Švédský chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho […]

Na čem se dá upéct chleba?

Na čem se dá upéct chleba?

Krátká odpověď je „na čemkoli“. Ta delší vyžaduje pečlivější srovnání… V ideálním případě na některém z předmětů, které máte doma. U některých typů chleba podklad nedělá tak velký rozdíl, ale jak se pustíte do volnějších těst, pizzy nebo chleba s kaší, užijete silnější materiál. A taky možná sháníte […]



18 thoughts on “Kanelbullar”

  • Prosím vás, ked moja rúra nemá program steam bake, ani do nej nikam nelejem vodu, môžem dať piecť pečivo aj klasickým spôsobom, t. j. horny a dolný ohrev bez vody? Ďakujem

  • Dobrý den, děkuji za úžasný recept, peču opakovaně a vždy s úspěchem. Akorát je tvarují jinak, dělám copánek ze tří proužků a smotaný peču.

  • Dobrý den, byly výborné, moc děkuji za recept!

    Příště udělám kynuté přes noc v lednici. Jen se chci zeptat, chápu správně, že můžu rovnou smíchat vše dohromady bez omládku nebo kvásku, vliv to nemá? A v jakém pořadí? A je možné dát kynout rovnou vytvarované nebo co má podle Vás lepší výsledek? A nezkoušela jste náhodou někdy vykynuté a vytvarované z lednice schovat do mrazáku pro příště nebo je lepší zamrazit upečené a lehce vychladlé? Jde mi o to, mít pár kvalitních zásob pro nečekané návštěvy.

    Moc Vám děkuji a přeji mnoho zdaru!

    • Dobrý den, pokud necháváte dloiuho kynout v lednici, můžete i bez omládku, výsledek je podobný, většinou dělám buď, anebo:) Pokud dáte vytvarované dokynout, je to fajn, ale problém bývá s plochou, tedy jak schovat zakrytovaný plech v lednici.
      V mrazáku můžete uchovat jak nevykynuté tvary, které necháte rozmrznout přes noc v lednici a případně dokynout v teple, tak úplně nakynuté bochánky, které dáte rovnou péct (na o něco nižší teplotu než obvykle a ideálně zezačátku zapařené, aby se nespekly)

  • Zdravím! Skvělý recept jako vždy. Je normální , že mi náplň vytéká, nebo dělám někde chybu? Díky!

  • Zajímalo by mě jestli by se tento recept dal zrealizovat bez droždí, pouze za použití kvásku? Mazance z kvásku bez droždí byly úplně luxusní!
    Pokud by se daly kvasnice nahradit kvaskem jaké množství zvolit ?
    Děkuji

  • Hezký den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné udělat šneky kvalitně i bez robota a jak při zpracování těsta postupovat? Předem moc díky, Kristýna

    • Krev, pot a slzy:) Stejně, jen to prostě vymlátit rukama o linku (tzv. french kneading, mrkněte na YT)

Napsat komentář: Anna Křížová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *