Rozkvetlé sušenky

Rozkvetlé sušenky

Tak dlouho jsem měla chuť na polomáčenky, až mě oslovilo Tchibo, jestli nepomůžu s článkem o sušenkách s jedlým kvítím a mě napadlo to propojit – jedlé kytky využívám v sezóně moc ráda a ve spojení s čokoládou se to dá elegatně prodloužit.
Celý fotopostup najdete na stránkách Tchibo blogu, pro který jsem jej připravila, zde jen text:) #inzerce

Kytky nadělají na obyčejném sušenkovém těstě nejen parádu, ale taky ho krásně ovoní nebo dochutí, některé hodně – třeba levandule, plátky růže či fialka, jiné jen velmi něžně. Třeba šeřík. Pokud už vám zahrada zcela odkvetla, pěstují se i speciální čerstvé květiny na dozdobení jídel, často jsou to macešky, lichořeřišnice a různé tipy violek – od klasik z květinářství se liší především nepoužíváním speciálních hnojiv a postřiků, na kterých byste si pochutnávali jen neradi. Pokud chcete jít na jistotu a napéct na oslavu nebo svatbu sušenky nebo dort ozdobený jedlým kvítím, zadejte do vyhledávače „prodej jedle kvetiny“ a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat, dokonce bývají, zabalené v krabičkách podobně jako maliny, už i v internetových supermarketech.

Úplný základ, jaký naleznete v závislosti na sezoně skoro v každé zahradě a hodí se k dozdobení je sedmikráska, fialka, černý bez), kokoška pastuší tobolka, měsíček, levandule či květy hluchavek. V brzkém jaru potěší samozřejmě i květy různých ovocných stromů, jen pozor, kolik květů sklidíte, o tolik plodů se teoreticky připravíte. Nádherné a chutné jsou květy kdoulovce a šeříku – zvláště ty opravdu syté varianty, bledé se vypečou dohněda. Krásné, ale trochu kořeněné a vhodné spíš na ozdobu slaných krekrů jsou květy pažitky, okvětní lístky šalvějových květů drobné větvičky tymiánu či malá kvítka popence.

Mimo sezónu se dají nakoupit buď přímo směsi sušených květů ke konzumaci, nebo si zvlášť koupíte třeba ibišek, růži i okvětní lístky měsíčku – obvykle je mají obchody s čaji, sušenými plody a ořechy.

Řekněme, že kytku už máte. Jak ji přichytit k těstu?

1.      Možnost:

Mozaika bez vyvalování.  Zahrňte kytku do těsta. Když je těsto už skoro pohromadě, přidejte kytky, ale klidně i ořechy nebo sušené ovoce. Vzniklé těsto vytvarujte do válečku a silně vychlaďte nebo na hodinu vložte do mrazáku. Pak půjde nakrájet na „penízky“ s mozaikou květů a ovoce.

2.      Chaos

Těsto rozválejte mezi 2 foliemi na žádanou výšku plus cca 1 mm, pak posypejte květy, znovu přikryjte folií a dorozválejte. Drobné kvítí se hezky zachytí v těstě a vznikne sice mírně chaotické, ale o to romantičtější zdobení.

3.      Mimo sezónu:

Upečte klidně čisté těsto, nebo i do něj zahrňte trochu sušeného kvítí či bylinek (úžasně chutná třeba citronový tymián).

Upečená kolečka namočte v čokoládě a posypejte drceným ibiškem nebo růží. Ibišek je mírně nakyslý, což hezky osvěží, růže zas přinese vůni Orientu.

4.      Pro hračičky

Těsto rozválejte, vykrájejte, potřete vykrojené tvary na plechu bílkem. Následně na každý kousek rozložte jednotlivé květy, okvětní plátky či větvičky. Pokud použijete violky či macešky, zbavte je co nejvíce „zeleně“, nechte jen tolik, aby držela pohromadě. Obvykle stačí jen přitlačit okvětní lístky k bílku a dál už se nemusíte starat. Nechte chvilku zaschnout a upečte

Recept na základní těsto na sušenky – shortbreads

Heslo je 1,2,3 – to jsou poměry, na základě kterých vznikne příjemné sušenkové těsto, se kterým se dobře pracuje. Na spojení můžete přidat žloutek nebo klidně jen lžíci vody.

100 g moučkového cukru

200 g změklého másla

300 g hladké mouky

0.5 g soli (větší špetka)

Pokud máte rádi kypřejší sušenky, pak i ¼ lžičky prášku do pečiva, ale já ráda spíš styl lineckého

Bílek na potření

Utřete máslo s cukrem do krému, robotem nebo ručně. Následně přidejte mouku důkladně promíchanou se solí – nejdřív vznikne drobenka, postupem času těsto. Pokud se nechce spojit, přidejte 1-2 lžíce studené vody. Ráda těsto připravuju se středním hákem v robotu, ale v pohodě jde i ve větším sekacím mixéru (foodprocessoru) nebo ručně.

Těsto buď vytvarujte s květy a jinými oblíbenými pochutinami do válečku, nebo zploštěte na asi 1 cm disk, zabalte do folie a nechte vychladit asi hodinu – bude se pak snadno válet, ideálně opět mezi pečicím papírem nebo folií. Díky tomu si do těsta nezapracujete mouku a bude stále křehké.

Vykrájené sušenky můžete postupně na plechu chladit v lednici a upéct najednou, na horkovzduch, 165 stupňů (plechy je ale potřeba někdy prostřídat). V okamžiku, kdy zlátnou okraje, máte hotovo – v závislosti na tloušťce to trvá 10-15 minut, hlídejte je pečlivě!

Těsto vydrží v lednici 1-2 dny.

Ochutit ho můžete půlžičkou citronové kůry, nasekanými lístky verbeny, citronového tymiánu, meduňky nebo květy levandule – pozor, ta je poměrně hodně aromatická, a ne každý ji ocení. Veškeré bylinky dávkujte po trochách a ochutnávejte😊

Radši byste slané? Postup je podobný jako u sladkého, stejně tak můžete těsto i krájet nebo vyválet, ale použít můžete krom už zmíněných i pikantní květy pažitky a jiných cibulovin, různé výraznější bylinky či jejich listy.

100 g staré goudy nebo jiného tvrdého sýra

100 g másla

100 g hladké či celozrnné    mouky

Špetka pepře

1 g soli

Voda podle potřeby

ořechy, bylinky a bílek na ozdobu

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které vychlaďte a následně krájejte nebo vyválejte.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.