Sušenky zdobené jedlými květy a bylinkami jsou hit! Jak na to?

Sušenky zdobené jedlými květy a bylinkami jsou hit! Jak na to?

Také na vás všude na internetu vykukují fotky krásných rozkvetlých sušenek? Není v tom žádná věda, přesto se hodí pár základů znát. Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Tchibo blogem a dekorem z jejich e-shopu.

Sušenky zdobené jedlými květy a bylinkami jsou hit! Jak na to?

Rozkvetlé sušenky jsou ideální odpovědí na deštivé, ale přece jen astronomické jaro. Teplota místy zve k pečení cukroví, ale zároveň si nejen sladkosti, ale i stoly můžeme ozdobit nádhernými květinami a bylinkami. Spousta z keřů a květin, které běžně míváme v zahradách, je totiž jedlá – a moc dobrá!

Kde sháním jedlé květy na zdobení?

Na zdobení dezertů používám několik druhů květin, které jsou snadno k sehnání nebo rostou na naší zahradě.

Nejraději a nejčastěji sbírám jedlá kvítka na zahradě. Je to efektní, bez chemie a zadarmo. 🙂 Pokud chci jít na jistotu a napéct na oslavu nebo svatbu sušenky nebo dort ozdobený jedlým kvítím, ale zrovna nemám co natrhat na zahradě, často ho seženu na internetu.

V krabičkách, podobně jako maliny, mívají někdy jedlé květy v internetových supermarketech, případně i ve velkoobchodech s potravinami. Mimo sezónu se dají nakoupit buď přímo směsi sušených květů ke konzumaci, nebo si zvlášť koupíte třeba ibišek, růži i okvětní lístky měsíčku – obvykle je mají obchody s čaji, sušenými plody a ořechy.

Nejezte květiny z květinářství

Ačkoliv květinářství často prodávají květy, které se řadí mezi ty jedlé, nedoporučuji je zde kupovat ke konzumaci. Bývají chemicky ošetřené, tudíž k využití v kuchyni nevhodné.

Druhy květin, které můžete použít v kuchyni

Kytky nadělají na obyčejném sušenkovém těstě nejen parádu, ale taky ho krásně ovoní nebo dochutí, některé výrazně – třeba levandule, plátky růže či fialka, jiné jen velmi něžně. Třeba šeřík.

Květiny, které najdete snad na každé zahradě a můžete je využít, jsou například sedmikráska, fialka, černý bez, kokoška pastuší tobolka, měsíček, levandule či květy hluchavek. V brzkém jaru potěší samozřejmě i květy různých ovocných stromů. Jen pozor, kolik květů sklidíte, o tolik plodů se teoreticky připravíte. Nádherné a chutné jsou květy kdoulovce a šeříku – zvláště ty opravdu syté varianty, bledé se vypečou dohněda.

Pokud už vám zahrada zcela odkvetla, u prodejců jedlých květů seženete nejčastěji macešky, lichořeřišnice a různé typy violek.

Krásné, ale trochu kořeněné a vhodné spíš na ozdobu slaných krekrů jsou květy pažitky, okvětní lístky šalvějových květů drobné větvičky tymiánu či malá kvítka popence.

Sušte do zásoby

Pokud vám kvete zahrada právě teď, můžete si jedlé květy nasbírat a nasušit do zásoby a využít je ke zdobení později. Sušit je můžete klasicky volně, kdy rozložíte květiny tak, aby se co nejméně deformoval jejich tvar. Na sušenky se ale hodí květy vylisovat – sušit v papíru třeba v těžké knize, podobně jako když jste v dětství vyráběli herbář. Takové zásoby pak uchovávám v suchu a temnu, uzavřené v zavařovačce.

Pečeme rozkvetlé sušenky – jak květ přichytit k těstu?

Řekněme, že květiny už máte. Tady je několik způsobů, které zajistí krásné zdobení těsta:

1. Mozaika bez válení

Zahrňte kytku do těsta! Když je těsto už skoro pohromadě, přidejte kvítí, ale klidně i ořechy nebo sušené ovoce. Vzniklé těsto vytvarujte do válečku a silně vychlaďte nebo na hodinu vložte do mrazáku. Pak půjde nakrájet na „penízky“ s mozaikou květů a ovoce.

2. Květovaný chaos

Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na žádanou výšku plus asi 1 mm, pak ho posypejte květy, znovu přikryjte fólií a dorozválejte. Drobné kvítí se hezky zachytí v těstě a vznikne sice mírně chaotické, ale o to romantičtější zdobení.

3. Mimo sezónu – sušené květy

Upečte klidně sušenky z čistého těsta, nebo i do něj zahrňte trochu sušeného kvítí či bylinek (úžasně chutná třeba citronový tymián). Upečená kolečka namočte v čokoládě a posypejte drceným ibiškem nebo růží, případně ozdobte celými vylisovanými kvítky. Ibišek je mírně nakyslý, což hezky osvěží, růže zas přinese vůni Orientu.

4. Pro hračičky

Těsto rozválejte, vykrájejte, vykrojené tvary přeneste na plech a potřete je bílkem. Následně na každý kousek rozložte jednotlivé květy, okvětní plátky či větvičky. Pokud použijete violky či macešky, zbavte je co nejvíce „zeleně“, nechte jen tolik, aby držely pohromadě. Obvykle stačí jen přitlačit okvětní lístky k bílku a dál už se nemusíte starat. Nechte chvilku zaschnout a upečte.

Recept na základní těsto na sušenky – shortbreads

Heslo je 1,2,3 – to jsou poměry, na základě kterých vznikne příjemné sušenkové těsto, se kterým se dobře pracuje. Na spojení můžete přidat žloutek nebo klidně jen lžíci vody.

Ingredience:

  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • 0,5 g soli (větší špetka)
  • bílek na potření

Pro nadýchanější sušenky

Pokud máte rádi kypřejší sušenky, pak stačí přidat ¼ lžičky prášku do pečiva. Je to na vás, ale já ráda spíš styl lineckého. 🙂

sušenky s květy

Postup:

  1. Utřete cukr s máslem do krému, robotem nebo ručně. Následně přidejte mouku důkladně promíchanou se solí – nejdřív vznikne drobenka, postupem času těsto.
  2. Pokud se nechce těsto spojit, přidejte 1–2 lžíce studené vody. Ráda těsto připravuju se středním hákem v robotu, ale v pohodě to jde i ve větším sekacím mixéru (foodprocessoru) nebo ručně.
  3. Těsto buď vytvarujte s květy a jinými oblíbenými pochutinami do válečku, nebo zploštěte na asi 1 cm vysoký disk, zabalte do fólie a nechte hodinu vychladit – bude se pak snadno válet, ideálně opět mezi potravinářskou fólií nebo pečicím papírem. Díky tomu si do těsta nezapracujete mouku a bude stále křehké.
  4. Vykrájené sušenky můžete postupně na plechu chladit v lednici a upéct najednou, na horkovzduch při 165 ºC (plechy je ale potřeba někdy prostřídat). V okamžiku, kdy zlátnou okraje, máte hotovo – v závislosti na tloušťce to trvá 10–15 minut, hlídejte je pečlivě!
sušenky s květy

Těsto vydrží v lednici 1–2 dny. Ochutit ho můžete ½ lžičky citronové kůry, nasekanými lístky verbeny, citronového tymiánu, meduňky nebo květy levandule – pozor, ta je poměrně hodně aromatická a ne každý ji ocení. Veškeré bylinky dávkujte po trochách a ochutnávejte. 🙂

Slané rozkvetlé sušenky

Radši byste slané? Postup je podobný jako u sladkého, stejně tak můžete těsto i krájet nebo vyválet, ale použít můžete krom už zmíněných i pikantní květy pažitky a jiných cibulovin, různé výraznější bylinky či jejich listy.

Na slané sušenky budete potřebovat 100 g staré goudy nebo jiného tvrdého sýra, 100 g másla, 100 g hladké či celozrnné mouky, špetku pepře, 1 g soli, vodu podle potřeby, ořechy, bylinky a bílek na potření. Všechny suroviny krom bílku smíchejte a vypracujte těsto, které vychlaďte a následně krájejte nebo vyválejte. Pečte stejně jako podle postupu na sladké sušenky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *