Koš langošů z jogurtového i bramborového těsta

Koš langošů z jogurtového i bramborového těsta

Symbol všech koupališť, festivalů a poutí, ale také Nemesis ubolených žlučníků, to je langoš. Ač bývá podobně jako trdelník často prodávaný u stánků se staročeskými specialitami, stejně jako trdelník je původem z dolních Uher. Tak či tak, za dlouhá léta u nás zdomácněl. Protože sehnat dobrý a čerstvý langoš už dnes není tak snadné, naučím vás ho usmažit doma – není to nijak složité. Původně se langoš smažil z chlebového těsta, vzhledem k zemi původu pšeničného. V Maďarsku se postupem času stal populární i langoš z těsta vylepšeného o vařené brambory, v Česku je zas oblíbené jogurtové či kefírové těsto, ideálně pomalu kynuté a vždy čerstvě usmažené. Nic není staršího než studený langoš
Článek vznikl ve spolupráci s Tchibo blogem

Tip: Těsto si připravte ideálně den předem a nechte vykynout v lednici. Na langoše ho lze použít 2–3 dny, nebo z něj můžete udělat pizzu – ostatně se tvarem pizza i langoše trochu podobají. 🙂 Recept na základní langošové těsto Podle receptu připravíte asi 12 menších nebo 6 velkých langošů. Když nechci smažit tolik kusů naráz, jeden plech po navážení a vytvarování koulí rovnou schovám zpět do lednice. Následující den přímo z lednice z předtvarovaného těsta vytáhnu placky a smažím další langoše nebo peču minipizzy.

Recept:

500 g polohrubé mouky

300–320 g tekutiny (polovina zákysu nebo acidofilního mléka, polovina mléka)

10 g soli

5 g cukru

21 g čerstvého droždí

Postup na přípravu těsta: Asi 50 g mouky smíchejte se stejným množstvím tekutin, cukrem a droždím v kvásek. Až kvásek vzejde, rozbublá se a ztrojnásobí svůj objem, přidejte zbylé suroviny a umíchejte těsto. Ručně, v domácí pekárně nebo cca 10–12 minut v robotu. Pokud hnětete ručně a těsto se vám zdá pořád nedostatečně hladké, je odpočinek v lednici velkým pomocníkem – pomůže těstu zpevnit a získat nadýchanou strukturu. Těsto v míse přikryjte igelitkou nebo víkem a nechte v lednici nakynout přes noc. Pokud ho chcete nechat kynout v teple, potrvá to asi hodinu.

Pusťte se do langošů: Po vykynutí si těsto rozdělte po cca 70 g (na malé langoše) nebo na dvojnásobek (na velké langoše). Osobně mám radši malé langoše a možnost ochutnat jich více. Uválejte kuličky, zlehka naolejujte a naskládejte si je do pekáčku. Asi po půlhodině až hodině si bochánky připravte na pomoučenou plochu. Od středu je roztahujte na placku (tak vznikne nadýchanější okraj) nebo vyválejte.

Vytažené placky po 1–2 vkládejte do rozpáleného oleje (pokud máte teploměr, tak na 180 stupňů), smažte po obou stranách zhruba minutu až dvě a následně osušte na papírových utěrkách. Ideálně ještě horký langoš posílejte spolustolovníkům, ať si ho každý obloží podle chuti. 🙂

Za mě rozhodně česnek, zakysná smetana a trocha pažitky, kečup-sýr je až druhá volba. A u vás?

Výborné langoše z bramborového těsta inspirované knihou Culinaria Maďarsko (velmi doporučuju, pokud váš maďarská kuchyně baví)

Budete potřebovat: 550 g polohrubé mouky 300 g tekutiny (polovina zákysu nebo acidofilního mléka, polovina mléka) 90 g najemno nastrouhaných brambor, předem uvařených 10 g soli 5 g cukru 21 g čerstvého droždí

Více na: https://tchiboblog.cz/recept-na-langose/



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *