Rádi pečete, ale trápí vás zákeřná plynová trouba? Máte plné zuby manipulace s rozpáleným hrncem, lokty opařené párou a nebo prostě chcete vylepšit vaše pečicí umění?
Metod, jak zapařit troubu, potažmo chleba, je víc. Babičkovský plecháček s vodou (nefunguje jako šoková terapie do začátku, která je tak potřebná pro prvotní výskok lesklého bochníku), rozpálený plech, na který vodu lijete (někdy i přes lávové kameny a řetězy v něm, aby se voda odpařila rychleji), ledové kostky, optimálně zvolená nádoba s poklicí, kterou si chléb zadýchá… Ale občas by člověk bral i snazší řešení.
Pro chleba, podobně jako pro další kynuté pečivo je správná vlhkost v troubě při pečení i kynutí velmi důležitá věc, a tak mi přišlo fajn přijmout nabídku na spolupráci s firmou Electrolux. V rámci projektu Upečte pro někoho totiž můžete vyhrát supermoderní parní troubu, sen mnoha hospodyněk:)
O co přesně půjde? Pravidla jsou jednoduchá:
- Na e-mail soutez-electrolux@doblogoo.cz pošlete tři fotografie a recepty moučníků či pečiva, které jste upekli, a napište nám, co byste si se mnou nebo jiným zúčastněným blogerem/blogerkou/novinářkou rádi upekli
- Do e-mailu nezapomeňte napsat vaše kontaktní údaje, uveďte vaše profily na sociálních sítích a určitě nám napište, s kým byste si rádi upekli váš vysněný moučník či pečivo.
- 5 vybraných výherců (hodnotit bude porota na základě originality, nápaditosti a food stylingu všech tří receptů) se zúčastní společného pečení se zapojenými blogery (takže „vedoucí kurzu“ budu buď já, Markéta z Kitchenette, Receptydětem.cz, Meg v kuchyni, nebo Darina Sieglová z Apetitu) v kuchařské škole Electroluxu v Avantgarde a získá také onu multifunkční parní troubu, hurá!
- kompletní pravidla najdete tu
- Jsem na vaše výtvory zvědavá, tak tagujte #UpečteProNěkoho #BakeForSomeone a klidně dejte vědět i mně:)
- soutěž končí 30. dubna, tak hurá do toho, pečte, foťte, vymýšlejte a pak vyberte a pošlete to nej. Stránky soutěže a inspiraci, co a jak najdete tady.
Těším se na vaše pečené dobroty i na kurz – začínáme!
DObrý den. Mám velkou prosbu, jestli byste mi poradila právě ohledně trouby Elektolux s funkcí PlusStream. Chci si ji koupit, ale podle návodu a všech informací co jsem našla, je třeba do trouby nalít vodu a vložit chleba do studené trouby a začít zahřívat. Nedojde tedy k odskočení chleba vložením do horké trouby. Pokud bych dala do trouby vodu a bez chleba ji rozpálila na 230st, myslím, že by voda na svém místě nevydržela do doby než jí dám tlačítkem „povel“, aby se odpařila. Máte s troubou osobní zkušenost, jak pečení probíhá? Prodejci mi to nedokáží zodpovědět. Moc děkuji Martina
Dobrý den Martino,
u té nejnižší řady elektrolux s fcí plus steam nefunguje tlačítko plus steam jako povel, ale spíš jako to, aby se nahřálo těleso pod tím „bazénkem“ s vodou. Výrobce to zamýšlí tak, že zapnete tlačítko plus steam a k tomu ten horkovzduch, dáte nahřívat troubu a v okamžíku, kdy je nahřátá trouba, je i rozpálená voda natolik, že se odpaří a po vložení chleba je jí dost, pokud nenecháte tu troubu nahřívat moc dlouho a neodpaří se (ale není problém přidat další). Já to teda používám nadále podobně, jako s plechem dole – doleju si podle poytřeby u vkládání. jediná nevýhoda je, že máme děsně tvrdou vodu, takže doporučuju spíš filtrovanou z konvice, jinak to dělá mapy.
Dobrý den. Moc děkuji za odpověď . Jestli mohu být tak smělá a využít Vaši vstřícnost ještě na jeden dotaz. Nevíte jestli je na pečení chleba možné použit i parní trouby řady Elektrolux např.eob8857aox. U někoho jsem našla nadšené recenze, ale není mi jasné, jestli to neplatí u chleba z droždí a ne z kvásku. Připadá mi, že tam nelze dosáhnout vysokých teplot a že jde spíš o vaření v páře a následné dopečení. Těžká volba. Co byste si koupila Vy?-) A ještě bych Vám chtěla poděkovat .Díky Vám a vašim stránkám už dva roky naše rodina nekupuje chleba a když chci potěšit přátele pozvu je na teplý chléb s máslem;-) Martina
ráda bych soutěžila o troubu, ale nechci s nikým péct.. jsem samotářský tip..takže to mám v soutěži smůlu??
Bohuzel uz je po, ale snad neco vymyslime (a Electrolux jeste obcas neco na FB ma:)
V některých receptech jsem četla že se těsto stáčí. (Že šlo špatně stočit)Můžete mi prosím napsat o co jde,? Děkuji.
Jiný název pro finální formování. Hekzy je to vidět hlavně u kulatých bochníků – stíčíte je svárem dolů, abyste vytvořila hezky napětí a šev se uzavřel.
Tak jsem včera večer odeslala a bohužel se mi e-mail vrátil jako nedoručitelný…. adresu příjemce mám správně… :-(. To jsem smutná teď :-(. Markéta.
Tak beru zpět…..měla jsem chybu v adrese…. to jsem ale ňouma, napsat místo electrolux elektrolux !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-), nevadí, tak třeba bude ještě příležitost…:-). Markéta.
Marketko, stejne jim to zkuste jeste preposlat i s vysvetlenim, drzim palce!
Já to přeposlala – manžel mě donutil 🙂 – i s vysvětlením, jakou botu jsem udělala – a stal se zázrak – uznali mi to!!! :-). Mějte se krásně!!!
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je podmínkou se účastnit soutěže mít profil na sociální síti.
Ctěla bych soutěžit, nicméně profil nemám.
Děkuji za odpověď. Chvalová
Podle bodu 5.3 v těch podrobných pravidlech mi přijde, že není nutné, jen je to bonus – pokud máte, uveďte. Kdyžtak prosím pro jistotu napište na soutěžní mail, určitě vám odpoví sám organizátor… a preventivně foťte:)