Svatomartinské rohlíčky bez kynutí jako v Herbáři

Svatomartinské rohlíčky bez kynutí jako v Herbáři

I letos se nám povedlo natočit pár receptů do milého Herbáře – a protože jsme chtěli, abychom si svatého Martina, už po 10. s Herbářem užili a navnadili vás na pohodové svižnější pečení, zvolili jsme tyhle. Jsou ze smetanového křehkého těsta – podobně se dělá i rychlá verze židovských rugelach, kterou jsem si oblíbila v New Yorku. Za mě dokonalý poměr námaha/výkon, jsou křehoučké, nemusí se sníst hned (ale pohříchu rychle to do člověka padá, takže mnoho zkušeností s delší trvanlivostí nemám) a jsou opravdu rychle hotové.

Na 24 středních rohlíčků potřebujete:

200 g ledového másla nastrouhat nahrubo
200 g žervé (ale obecně funguje skoro jakýkoli hustý mléčný výrobek, tedy tvaroh v alobalu či smetanový neochucený sýr)
250 g mouky (hladká)
2 g soli

Vše je třeba smísit nahrubo, rozplácnout do krabičky, dát na půlhodinu-hodinu vychladit. Viditelné kousky másla jsou žádoucí, dělají tu křehkost a listování.
Rozdělit na dva bochánky, ty pak rozválet do kruhů (ano, zvládla jsem to přesně naopak, jak se můžete podívat, kamerové nervy způsobují mnoho výpadků, ale aspoň se je čemu zasmát), každý pomazat hustými povidly, nebo makovou, kakaovou či ořechovou náplní.
Pokud děláme více plechů křehkého těsta (například i vanilkových rohlíčků, lineckého, košíčku…) chladí se ty první na balkóně, potom peču po dvou společně – na 175-180°, horkovzduch, asi 20 min – musí mírně zrůžovět. Čas velmi záleží na velikosti vámi vyrobených tvarů.

Celý recept a díl můžete najít v iVysílání.

Na kakaovou náplň – 100 g cukru, 50 g kakaa, 75 g másla, špetka skořice.

Na ořechovou – 100 g mletých vlašských ořechů a asi 80 g kyselejší meruňkové marmelády – přidávejte postupně, aby byla směs roztíratelná, ale netekla. Špetka tlučeného hřebíčku nebo skořice v náplni udělá vůni moc dobře.  

Pokud chcete udělat náplň bez džemu, mám jednu u receptu na kynuté svatomartinské rohlíčky z kvasu. Pokud chcete šťavnatějši, vhodnou i do buchet, zvolte vařenou, podobně jako se vaří maková.

Vařená ořechová náplň:

Svařte 200 g mletých ořechů s 200 g mléka , špetkou skořice, hřebíčku, 20 g medu a 50 g cukru do té doby, než se veškerá tekutina vsákne. Pak nechte vystydnout a použijte. Pokud se vám zdá, že se z náplně odděluje tekutina, můžete zahustit lžičkou strouhanky (ideálně piškotové nebo z polámaného cukroví).

Jinak i zmiňované židovské rugelach se pečou z kynutého těsta, ovšem spíše v Izraeli a Polsku, než americké židovské komunitě. Božské jsou oboje! Recept na kynutou klasiku najdete u pekařky, která kdysi pekla v Shakespeare and Sons, dneska má pekárnu v Berlíně.


Ze smetanového nekynutého těsta jsou bezvadné i maličké taštičky nebo minirohlíčky ala cukroví. Navíc jsou bez vajec, takže ideální adept i pro ty, kteří vejce nemohou.

děkuju moc Kateřině a celému týmu, že jsem mohla opět přispět svými zmatky ke krásnému 10. ročníku tohoto malebného pořadu:)



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *