Svatomartinský makový závin

Že je zítra svatého Martina? Já si nasněžím klidně i na závin, rohlíčky zatím ke slovu nepřišly. Dobrý závin není vždycky krásný, dokonce aspoň nějaká prasklina z horšího boku bývá skoro pravidlem. Trochu kecám, může být, ale pokud ho přecpete, prostě má tendenci prasknout. Makový závin vzhledem k bohaté náplni může být i z celkem skromného těsta a ano, jelikož je mírně tužší, umotáte z něj i podkovy, kdybyste měli chuť.

Snadno jde i bez mléka a vřele doporučuju udělat těsto a náplň teď hned, abyste si ho zítra mohli už jen uválet a upéct… prostě si užít tu čistější práci.

Na těsto:

400 g mouky (polohrubá a hladká půl a půl)

1 vejce

15 g čerstvého droždí

160 g mléka (libovolného)

60 g oleje nebo sádla

50 g cukru

10 g vanilkového cukru

4 g soli

Odeberte asi 50 g mléka, mouky a zadělejte kvásek.

Když vzejde, uhněťte těsto – potrvá to asi 10-15 minut. Nechte těsto odpočívat přes noc v lednici nebo cca 45 min v teple.

Rozdělte na 2 poloviny, každou rozválejte na přibližný čtverec o straně asi 28 cm a pomažte hojnou vrstvou náplně – moje filozofie je aspoň tolik, kolik těsta, takže jelikož moje jedna porce měla 370 g, stejně tak jsem dala i náplně (kromě makové i kyselá jablíčka nebo višně, dokonalost!).

I pokud dáte náplň v pokojové teplotě, studené těsto kyne pomaleji, kolem 60-75 minut, zatepla by to bylo 30-45 minut.

Používám na rozjetí kynutí cca 35 minutový kynoucí program, protože máme doma dost chladno, pokud nemáte, zavřete záviny do trouby a do plechu naspod trouby nalijte cca 1 litr vařící vody – tím získáte teplo i páru.

Finální dokynutí v teple a vlhku je důležité právě jako prevence praskání a samozřejmě, aby bylo těsto jemné a nadýchané. Proti praskání (a vydouvání horní vrstvy) taky pomůže pár řezů na povrchu, nebo párkrát propíchnout, ale na to jsem dnes zapomněla.😊

Peču 40 minut na 170 stupňů, horní a dolní pečení, před pečením mašluju vejcem nebo mlékem (matný efekt), po upečení rumem a máslem (nebo opět mlékem či smetanou).

A náplň?

Svařte 200 g mletého máku s 350 g mléka , špetku skořice a 50 g cukru do té doby, než se veškerá tekutina vsákne. Pak přidejte 100 g povidel nebo jiného tuhého, pikantního džemu (rybíz, višně) a nechte vychladnout v pokojové teplotě. K tomu pár jablek nebo 1 višňový kompot.

Pokud nemáte rádi jablka, budete potřebovat náplně ještě o polovinu víc, aby byl poměr těsto/náplň zachován, tedy ze 300 g máku. Není problém udělat jí i víc, dobře snese i mráz – a počká pak na pár buchet nebo koláč.

14 názorů na “Svatomartinský makový závin”

  1. Dobrý den,
    když zadělám těsto dnes večer a dám ho do lednice, mohu péct až zítra odpoledne? Nebo bude překynuté? Děkuji moc

  2. Parádní recept! Mám dotaz, když bych chtěl dělat pouze jednu babku, stačí do těsta použít poloviční množství kvasu? Tj. 10 g kvásku, 65 g vody a 65 g hladké mouky. Děkuji za odpověď. Jakub

  3. Recept je luxusní, dlouho jsem hledala recept na makovec jako z obchodu a našla jsem mnohem lepší! Děkuji!

  4. Skvělý recept na závin, dělala jsem již podruhé ze zbytků makove náplně z mrazáku, dodržela všechny body a je měkkounký jako z obchodu. Děkuji za recept 🙂

  5. Tak tento recept je naprosto parádní! S těstem se nádherně pracuje i začátečníkovi. Použila jsem rostlinné ovesné mléko a celozrnnou špaldovou mouku. A ta chuť! Úžasně vláčný a na ujídáni náplně se syn předem těší… Díky!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru