Matěj Sklenář pochází ze zemědělské rodiny, která se už od devadesátých let věnuje pěstování zeleniny, zvlášť salátů. Před třemi lety se rozhodli vyzkoušet hydroponii – i díky tomu, že právě Matěj se hydroponickému pěstování věnoval v rámci svého studia na univerzitě v Nizozemí, kde se tahle metoda hojně využívá.
„My jsme schopni vypěstovat nějaké množství rajčat za použití menšího množství vody, v uzavřeném systému, kde hnojiva neunikají do přírody. Tím pádem si myslíme, že je to šetrnější k životnímu prostředí, zároveň jsme schopni navodit ideální podmínky pro růst rajčat a máme tak větší sklizeň, než kdybychom je pěstovali na poli,“ vysvětluje Matěj Sklenář.
Návštěva fóliovníku hydroponické farmy připomíná záběry z futuristických filmů – obrovský „les“ zcela dokonalých rajčat seřazených v přesných nekonečných řádcích. Návštěvník si nemá jak zablátit boty. Naopak, obuv i ruce je potřeba pečlivě vydesinfikovat. Všechny řádky jsou protkané trubkami, která zásobují substrát vodou s potřebnou porcí živin. Přebytečný roztok se zase stáčí a recykluje zpět. Protože jsou rajčata ve sklenících schopná v dokonalých podmínkách vyrůst do výšky několika metrů, sklízejí se pomocí speciálního vysokozdvižného vozíku na kolejničkách.
V čem se rajčata pěstují, pokud nejde o půdu? Jak se liší chuťově oproti zahradním protějškům a jak to lze srovnat?Jaká další zelenina a ovoce se hydroponicky pěstuje? Proč nemohou být hydroponická rajčata bio a jaká negativa hydroponie má? Poslechněte si celý rozhovor na stránkách Radia Wave.