Flákám to tu. Jsem nějaká zmrzlá, zavalená podzimními povinnostmi a nově dýněmi. Zkouším je nacpat do všeho a to jsem se zařekla, že je začnu jíst až někdy v lednu, kdy na trzích kromě mrkve, celeru a brambor nic není. Ale našly si mě, přišly ke mně už nakrájené, ty… dýně.
Libo-li dýňové housky? Chleba? Quiche nebo cheesecake? Všechno je možné. Všechno je hřejivě oranžové a křičí to „Slunce v duši!“. Tykve se dají využít vskutku variabilně, vezměte si třeba veganské dezerty – žloutky jsou pro vegany mimo, kurkuma jako „vaječné“ barvivo u jejich dezertů je zase mimo pro mě a kromě barvy a divné chuti nic moc koláči nepřinese… Zato dýně! Je hezky baculatá, zvláčňující, bohatá na karoteny, no úplný zázrak, radost s ní pracovat.
Jednoduše, zvu vás na dýňové slavnosti na Jiřák, abyste toho zázraku nebyli ušetřeni a dostatečně se zásobili. Dýně při dobré péči počká na zkonzumování klidně až do pochmurného předjaří (loni jsem jednu zapomenutou objevila až v květnu!)… a na trzích budou k dostání i méně obvyklé druhy, než už u nás poměrně zabydlené druhy jako Hokkaido, máslová nebo Gigant. Navíc jsem slyšela, že tam někdo bude prodávat pomalu kynuté dýňové pečivo, kváskový dýňový chleba a k tomu nejen dýňové sladkosti ve spojení s čajem z Čajového baru (třeba z dýňových květů). Dýně má obrovský potenciál, tak nezůstávejte jen u polívky a stavte se 31. 10. u nás;)
Muhehe, ďábelsky se chechtám zpoza své dýňové barikády:-) Do jara nevydrží ani jedna, to už je mi teď jasné, a po dýňovo – červenočočkové, dýňovo – bramborové a dýňovo – pórkové polévce (krému) se chystám na pečivo, takže díky za inspiraci:-) Ale dneska bude zapečená dýně s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy, pekně do karamelova upečená…
Sakryš a já se těšila na recepty! Jsem zavalena Hokkaiďaty až po uši, snažím se je taky cpát, kam to jen jde, ale dýňovej chleba by mě teda ani ve snu nenapdal. A do Prahy to mám fakt z ruky, tak prosím, prosím, kopýtkem hrabu, já chci recept! na housky, na chleba, na quiche, prosím, prosím!
Je mi jasný, že se těšíš na recepty, to já taky. Určitě to sem chci dát, ale teď jsem ráda, že to stíhám dělat, natož abych o tom ještě psala. Třeba můj nejčastější celožitnej chleba pořád nemám nějak slušně fotograficky zdokumentovanej, záhada:)
Dýňovej chleba udělej buď jako bramborovej, tzn. do oblíbeného těsta přidej zbylou pečenou dýni popučenou vidličkou, nebo zadělej chleba s dýňovým pyré tak, že cca půlku až třetinu vody nahradíš dýňovou kaší, dle citu, a dosypat dýňová semínka (vyloupaná, opražená, pokud je budeš dostávat z dýně):) Housky už skoro budou a určitě i přesný poměr dýňového chleba bude!