Chléb s kaší z červené pšenice

Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu!
Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme s panem Cuketkou ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny na kvas a kaši
1 lžíce kvasu
135 g pšeničné hladké mouky
135 g vody
100 g suché červené pšenice (zrno)
voda na vaření pšenice
Postup
1 Pšenici propláchněte uvařte v dostatku vody – zalijte ji vodou, aby byla ponořená a přidejte ještě asi 2 cm nad. Ideální je vařit v tlakovém hrnci, kde je za 45 minut hotová. Uvařená pšenice se dobře mrazí a chutná i jako zaváčka do polévek nebo do teplých salátů, tak jí klidně uvařte více a použijte do chleba jen to, co je potřeba.
2 K 230 g uvařené červené pšenice přidejte ještě 150 g vody (ideálně té, ve které jste pšenici vařili) a společně ve stolním mixéru rozmixujte na kaši (podle potřeby přidejte 1-2 lžíce vody).
3 Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít.
Suroviny na těsto
265 g oživeného kvasu
170 g vody
310 g pšeničné hladké nebo chlebové mouky
380 g pšeničné kaše
60 g žitné chlebové mouky
13 g soli
Postup
1 Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické hladké těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 6-7 minut robotem.
2 Vylepšením je letmé smíchání samotné mouky s vodou a odležení této směsi – autolýza. Poté přidáte kvas, sůl a ke konci hnětení i kaši.
3 Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte.
4 Nechte asi 3 hodiny kynout, v průběhu kynutí 3-4 přeložte.
5 Těsto předtvarujte – vytvořte jeden nebo dva ranečky – a nechte odpočinout.
6 Vytvarujte finální tvar, pokud se na těsto lepíte, položte ruce do mouky, ale nepřidávejte mouku do těsta.
7 Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.
8 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
9 Chléb vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů. Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Postup zopakujte s druhým chlebem, který mezitím nechte odpočívat v lednici.
Šel by tento chleba udělat i bez zapékací mísy?
Dost možná se vám rozlije, proto doporučuju něco, co akumuluje teplo… klidně tál, ale hrubý.
Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, kam patří třtinový nebo řepný cukr, který je uvedený v položkách na kaši a kvas… díky moc:)
Omlouvám se! Ke kvasu, ale spíš k tomu mazancovému, což jsme psali najednou… hezky ho to nabudí:)
Já moc nerozumím tomu postupu – chleba nařezáváte na studené pánvi? Nebo ji nejdříve nahřejete, pak vyndáte, dáte do ní chleba a nařezáváte?
Nahřeju, vyndám, přesunu chleba, naříznu, vrátím:) Případně naříznete na prkénku a šoupnete do trouby, ale to by se nám hůř točilo… ona ta litina vydrží dost dlouho horká.
Dobry den, je nutne naparovat troubu a lit tam vodu, kdyz pecu v zapekaci mise? Moc dekuji!
POkud pečete i s poklopem, není třeba.