Facebook, další sítě a kontakty

Aby vám neunikla žádná novinka!
Sledujte:

facebook
Upozornění na články a kratší komentáře příliš dlouhé pro Twitter, ale příliš stručné pro web.

twitter
Krátká moudra o všem možném.

instagram
Fotky pro přehled všeho možného, co zrovna peču nebo sleduju. Buďte v obraze!

A jestli vám to nestačí a na něco jste nenalezli odpověď, kontaktovat mě můžete i přes mail: maskrtnica@gmail.com


39 thoughts on “Facebook, další sítě a kontakty”

  • Further to reading this article on the expats.cz, I wanted to contact you directly for help/guidance.

    My name is David and I live in Dublin Ireland. I have a long standing love for real bread/ sourdough bread and earlier this year gave up my career to persue a career in baking with the aim of opening a bakehouse in Dublin.

    As I have been travelling to Prague for many years and have friends there, I thought with your great tradition of baking real bread, I would love to learn this first hand.

    I’m currently working with http://www.slowfood-co.com aka scrarpello & co bakery. Continuing to learn great things here on all aspects of sourdough and slow fermentation. We recently received a bronze award at the prestigious Irish food awards under the sourdough category (http://www.irishfoodawards.com/wp-content/uploads/2014/10/2014-WINNERS.pdf)

    My objective has always been to get experience in 3 bakeries before I set-up myself.

    With this in mind would you have and connection that would be able to consider giving me some time in a bakery to learn?
    Im considering moving to prague in January for maybe 4-8 weeks? Would certainly consider offering time for free, equally with experience gained any small amount to cover my costs would help:)

    Looking forward to your positive feedback.

    dave

  • Ahoj Maskrtnico.
    Dne 25.1. jsem Ti poslal meilik z dotazem.
    Dodnes jsem zatim neobrdzel zadnou odpoved.
    Nechci byt nedockavy, tak se jen slusne ptam, zda ten meil dosel, anebo zda po 16ti dnech je zatim prilis brzy na odpoved.
    Dekuji a tesim se na odpoved.
    Ludwig

  • Dobrý den Juliano,
    už v loni v říjnu jsem s Vámi řešila výmaz z kváskové mapy, bohužel jsme v mapě pořád. Z původní adresy jsem se odstěhovala a dnes mi přišla další žádost o kvásek. Je mapa někým spravovaná? Na koho se můžu obrátit? Děkuji Jana

  • Dobrý den,
    hledáme dodavatele dobrých briošek na burgery. Dostal jsem informaci, že housky pečete a dodáváte. Jsme vegetariánská restaurace a nemáme už další prostor abychom si je vyráběli sami. Můžeme si je ale klidně dopéct.
    Budu rád za jakékoliv info z Vaší strany. Přeji Vám pěkný den
    S pozdravem

    Petr Škorpil
    Tel: 775 071 854

    • Dobry den Petre, aktualne vam nemohu pomocit – jsem ted na cestach po USA a nemam vlastni provozovnu, v restauraci kde pracuji take neni prostor delat wholesale pro dalsi podniky. Mrzi me to – jinak Lehkou hlavu z pozice zakaznika znam, drzim palce, at se dari nekoho najit!

  • Dobrý den, potřebovala bych odstranit z kváskové mapy, údaj je už neaktuální. Děkuji.

  • Dobrý den,

    zajímám se o foodie culture a food blogery, protože považuji jídlo za základ fyzického i psychického zdraví, a zaujal mě Váš blog.
    Studuji na brněnské Masarykově univerzitě obor mediální studia a žurnalistika a právě dokončuji magisterské studium. V rámci své diplomové práce píšu o vztahu food bloggerů k marketingovým aktivitám. To je důvod, proč Vám píšu.

    Pokud máte čas a chuť přispět k “akademické debatě :)”, moc ráda se s Vámi sejdu, zajímá mě do hloubky Váš postoj k firmám a jejich nabídkám. Rozhovor by byl anonymní, má diplomka bude poté volně ke stažení.

    Proto ano, chci se rovnou zeptat, zda se někdy vyskytujete v následujících dnech v Praze a měla byste čas přibližně hodinu v nějaké kavárně, dojedu po Praze kamkoliv 🙂 Moc mi to pomůže.

    Moc děkuju za odpověď,
    hezký večer,

    Míša
    724639090

  • Dobry den Maskrtnico,
    obcas pecu podle vasich receptu a je to super, jen to nikdy nedopadne tak dobre, jako ve vasem pripade 🙂 Mimo jine, chtela bych se prosim zeptat, jestli neplanujete otevrit neco sveho, jako pekarnu nebo tak, kde bychom od vas mohli odebirat nejake pecivo. Chystame se otevrit veganske bistro v centru Prahy a planujeme tam mit jen kvaskove pecivo, ze ktereho bychom si prali delat oblozene chleby, sendvice, apod. Nemela byste zajem, popripade nemate kontakt na nejakeho jineho nadsence do peceni, ktery by si umel poradit se zakazkami? 🙂
    Diky moc, Tereza

  • dobrý den, moc ráda jsem Vás osobně potkala na Designbloku. Budu sledovat Vaše stránky i nadále a zkoušet nové recepty. Lze tu někde najít recept na ten dort s jablky, který jste tam prodávala? Zkusila bych ho udělat dceři k narozeninám (společně jsme ho tam ochutnaly).
    Těším se na nové příspěvky

    • Dobrý den Kamilo! Těší mě, že jste se zastavila. Recept na dort je ve zkratce takový, že jde o piškot, kde třetinu až klidně celé dvě třetiny mouky nahradíte mandlovou moučkou. Upečete, necháte prochadnout (idelně den předem). Jemně udusíte jablka v máslovém karamelu – ne nějak dlouho, aby se nerovařila na kaši, jen změkla. Dáte chladit. Druhý den piškot rozkrojíte, promažete (domácí) šípkovou marmeládou, namažete ušlehanou šlehačkou s mascarpone a trochou vanilkového cukru, pokladete jablky, znovu namažete, položíte další patro a pokračujete dle libosti. Zbytky přečuhujícíhokrému zarovnáte a uděláte tak “polonahý” dort, můžete obalit v mletých mandlích. Množství volte podle formy:)

  • Dobrý den, plánujete prosím další, zatím nevypsané kurzy? Ráda bych dostala kurz jako vánoční dárek, ale nenašla jsem žádné volné termíny. Děkujii za zprávu

  • Dobrý den, moc ráda bych si předobjednala Vaši novou kuchařku. Moc děkuji a přeji pěkný den. Sedláková

  • Dobrý den,
    přišla mi od Vás odpově´d na mail, “že teprve te´d jste se dostala k odpovědi”, ale nějak jsem to nepochopila, protože nevím, kde tu odpově´d mám hledat?
    Odpově´d na moje dotazy na mail nedorazila, a zde v komentářích na http://www.maskrnica.cz také nic není…
    nevím, jak funguje tento dotazník…
    Kamila Šindelářová

  • Dobrý den,chci se zeptat,zda je vhodná parní trouba na pečení chleba,zajímá mě Váš názor, peču chleba již 3 roky ,stará elektrická trouba dosluhuje,troubu nechci využívat jen na pečení chleba a kváskového pečiva,na 2troby,v mé malé kuchyni není místo.
    Děkuji za odpověď.

    • Dobry den, ciste parni trouba neni vhodna pro peceni, je to spis vetsi parni hrnec, ale da se koupit kombinovana trouba parni s normalnim horkovzdusnym a salavym ohrevem. Takove mam vyzkousene, peceme v nich na kurzech v Laboratoriu.

      • Děkuji moc za odpověď, po něčem kombinovaném s párou se porozhlidnu po netu.
        Přeji mnoho úspěchů při Vašem pečení, zkoumání a pokusničení.iren

  • Dobrý den, v září 2017 jsem byla na Vašem kurzu pečení chleba. Přinesla jsem si domů od Vás pšeničný a žitný kvásek. A teď mi žitný kvásek “zemřel”. Je možné dělat z pšeničného žitný a naopak a jak? Chleba peču jen pro rodinu, a tak je pro mne docela náročné udržovat dva kvásky. Jinak kurz byl skvělý ! Moc děkuji
    Petra S.

    • Dobrý den Petro, určitě to je možné! Obvykle umírá ten žitný a pekaři mají stabilně na převedení ten, ale jde to i naopak, ozkoušeno:) kdyby se náhodou něco stalo, jsem k službám!

  • Dobrý den, včera jsem Vám psala na Instagramu – moc se omlouvám, asi se při odeslání snížila kvalita fotek:) Recept jsem našla on-line
    Ingredience:
    380 g polohrubé mouky, prosáté
    200 g marcipánu
    10 g sušeného droždí
    ½ lžičky kypřicího prášku
    špetka soli
    200 ml vlažného mléka BILLA
    + 3 lžíce mléka na potření věnce
    125 g rozpuštěného másla BILLA
    100 g moučkového cukru
    2 vejce BILLA, žloutky a bílky zvlášť
    1 lžíce kůry z pomeranče omytého
    horkou vodou
    50 g brusinek BILLA, propláchnutých
    horkou vodou
    30 g nesolených pistácií
    CUKROVÁ POLEVA
    150 g moučkového cukru, prosátého
    4 lžíce horkého mléka nebo vody
    2 lžičky čerstvě vymačkané šťávy
    z citronu Naše Bio
    V hluboké míse smíchejte mouku se sušeným droždím, kypřicím práškem, špetkou soli, pomerančovou kůrou, brusinkami a pistáciemi (část brusinek a pistácií si ponechte na posypání povrchu věnce).
    V mléce rozšlehejte žloutky a tekutinu zapracujte postupně do těsta společně se 75 g másla a 50 g cukru. V robotu nebo ručním hnětením vypracujte středně tuhé těsto.
    Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
    Marcipán nastrouhejte na struhadle s většími otvory a smíchejte se zbývajícím máslem (50 g), cukrem (50 g) a 2 bílky.
    Vykynuté těsto vyválejte na obdélník o rozměrech asi 55 x 40 cm a potřete ho marcipánovou nádivkou. Těsto zarolujte do tvaru rolády.
    Váleček podélně rozkrojte a dva takto vzniklé díly zapleťte do jednoduchého copu. Konce spojte dohromady a vzniklý věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
    Povrch věnce potřete mlékem a posypejte odloženými brusinkami a pistáciemi.
    Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní na 10 minut plech s věncem. Potom snižte teplotu na 180 °C a zvolna dopékejte po dobu asi 40 minut. Pokud se povrch připéká, přendejte věnec na nižší mřížku nebo povrch izolujte alobalem.
    Po vychladnutí přelijte věnec cukrovou polevou a nechte ji zaschnout.

    On-line ke stažení celý časopis: http://gusto.billa.cz/pdf/gusto-zima-2016.pdf

    Ať dělám, co dělám, vždycky se připeče nebo nedopeče:)

    Předem moc děkuji a omlouvám se za instagramový rébus.
    Dominika

    • Dobry den, zkusila bych na zacatku zaparit a pect na te nejnizsi mrizce od zacatku – tim ze zvlhci atmosfera v troube a i v prubehu nemusite nutne vetrat. Pripaluje se vam i po prikryti alobalem? preventivne bych nechala uz po nejake 20 minute.

  • Dobrý den,
    Učím se péci chleby dle vašich receptů, bohužel jsem nikde nezaznamenala recept pouze z celozrnných muk. Je vůbec něco takového možné, aby chléb dopadl vláčně a nadýchaně? Doma vůbec hladké mouky nepoužívám, tak by mi to moc pomohlo. Děkuji vám

  • Mila Maskrtnicko,rada bych Vas pozadala o radu.Pecu Vas vinohradsky chleb uz dlouho a protoze
    varim v materske skolce,zaradila jsem tento uzasny chlebik i na jidelnicek.Mam jen problem s casem.Pokud den predem zalozim kvasek a chleba zadelam hned rano,mam to opravdu s chlupem,abych poobedove svacinky stihla vcas.Mohla bych zadelat kvasek,druhy den zadelat dopoledne chleb a dat ho kynout do lednice do druheho dne do rana?Pokud ano tak tesne pred poslednim kynuti v osatce a do osatky az druhy den po zpracovani testa?Nebo ho jen nechat venku v mistnosti?Mam strach ze v osatce v lednici se mi na osatku prilepi.Moc dekuji za odpoved a budu moc rada pokud mi odpovite na mejlik.Preji hezky vecer.Ruzena Hruba

    • Dobry den Ruzenko, děkuju moc za zprávu! To mě úplně dojalo, chci chodit k vám do školky:) Ale k věci – zrovna vinohradský úpně bez problému lednici zvládne, sama ho většinou nechávám kynout v chladu. profi lednice ale vcětšinou chladí víc, takže buď klidně prodloužit až na 16-18-20 hodin, nebo nechat hodinu-hodinu a půl rozjet. Zkuste na jendom bochníku vychytat. Jinak co se lepení týče, je dobré sypat směsí mouky a škrobu, ten udrží mnohem více vlhkosti.

  • Dobrý den Juliano,
    sleduji Vás a Váš úžasný blog už přes 2 roky, musím říci že Vy i pan Cuketka, se kterým také občas spolupracujete jste mě hodně inspirovali v pekařských i kuchařských výkonech a vlastně asi hlavně díky Všemu krásnému blogu jsem také začala pro své děti péct kváskový chléb ( v naší rodině se těší velké oblibě :-)). Máme rádi i Vaši kváskovou babku a vafle.
    Ráda bych se zeptala, jestli máte nějaké zkušenosti (popřípadě recept?) s pizzovým těstem z kvásku místo klasických kvasnic. Doma pizzu milujeme, peču jí relativně často a používám klasické těsto z hladké mouky, vody, kvasnic a malého množství olivového oleje. Rádi bychom zkusili i kváskovou variantu, ale nemám s tím zkušenost, trochu se obávám většího množství vody, které kvas obvykle potřebuje ke zdárnému vývoji těsta, protože klasické těsto na pizzu je spíše tužší, aby se dalo vyválet opravdu na tenko. Nemáte nějaké tipy, nebo snad i recepty?
    moc děkuji za pomoc
    hezký den Míša

    • Dobrý den Michaelo, jsou dvě možnosti – já dělám těsta hustotou podobná spíše vinohradskému a neválím, ale postupně vytáhnu, jako v pizzerii – mrkněte sem.
      Místo kynutí v ošatce si necháte hodinku-dvě bochánky na nějakém prknénku, jako paní na videu.
      Případně použijete váš oblíbený recept, ale vodu a mouky v kvasu odečtěte od něj:)

      Zkusím příště dát na IG.

  • Hezký den, můžu do vaší vánočky kváskové, místo másla použít sádlo? Držím kvůli malé bezmlečnou dietu a tuhle vánočku zbožňujeme. Rostlinné taky nepoužíváme. Moc děkuji. Alena

    • Aleno, můžete:) Také jsem teď kvůli dceři rok držela. Určitě bych se sádlem přidala na vanilce a aromatice, aby to vonělo spíš do sladka, než houskova:) Další tipy tu, na litá těsta můžete oleje i míchat, na tahle tuhá doporučuju něco podobně tuhého, jako máslo/sádlo, víc viz tu.

  • Dobrý den, přibližně předměsícem jsem se rozhodl založit kvásek a upéci nějaký ten chleba. 🙂 Doposud se mi docela dařilo upéct asi čtyři chleby, dle jednoduchého receptu v litinovém hrnci. Asi před týdnem mi došla žitná mouka, kterou jsem krmil kvásek. Použil jsem jinou, jiného výrobce a umístil na běžné teplé místo. Kvásek však nevzešel ani po dvou dnech, navíc mouka sedla ke dnu a nad ní bylo asi 1cm vody, docela to kvasně zapáchalo. Předpokládám, že se kvásek zahubil. Mohla byste mi prosím poradit, zda to bylo jinou moukou a zda takto vypadající kvásek je již po smrti, nebo se dal ještě zachránit? Děkuji.

    • Dobbrý den, zní to, že byla vina opravdu v mouce. J8 bych to oživit zkusila, ale je možné, že prostě byla nějak stará, něčím napadená a pak prostě nezbývá než začít nanovo…

  • Dobrý den, jen k dnešnímu instastories ohledně ledu do polévky pro dítě – pokud není led, vřele doporučuji mraženou kukuřici nebo hrášek – někdy je zapotřebí chladit polévku i v zimě a v tomto období ne všichni mají led 😀 Mraženou zeleninu má skoro každý (navíc neředí vývar)
    …aneb nevyžádaná rada od několikanásobné matky : D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *